Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΣΧΟΛΙΑ
21/02/09
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch. gr
Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΣΗΜΕΡΑ. Ένα κερί, έστω και νοερά, στη μνήμη των νεκρών μας. Με το καλημέρα. Να μην το ξεχάσουμε!
ΤΣΗ ΑΠΟΚΡΙΑΣ, ΤΣΗ ΤΥΡΙΝΗΣ και των Αγιω - Θοδώρω. Τρία ψυχοσσάβατα στη σειρά. Τις Αποκριές μπορεί να διασκέδαζαν και να χαίρονταν τη ζωή οι παλιοί μας, δεν ξεχνούσαν ωστόσο και τους πεθαμένους τους.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ των δημοσίων υπαλλήλων. Η ώρα το καλεί να ξεκινήσουν οι υπερημερίες. Για να καλυφθούν οι υπερωρίες.
ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ των αγροτών τον Γενάρη, να και τα μπλόκα των φορτηγατζήδων τον Φλεβάρη. Για να δούμε τον Μάρτη, ποιοι έχουν σειρά.
ΠΟΛΥ ΠΡΑΜΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ αύριο. Από σήμερα θα αρχίσουν να τρώνε οι κότες. Λες κι είναι καλαμπόκι.
ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΕ τα πράγματα ολοένα πλησιαίνουν στην Ελλάδα τα νοικοκυριά που λένε το ψωμί ψωμάκι. Να αρχίσουν να τρώνε παντεσπάνι θα τους έλεγε, αν ήταν εν ζωή, η Μαρία Αντουαννέτα. Ή μήπως είναι και θα τους το πει;
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λαού παρέδωσε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο το ΠΑΣΟΚ, προχθές, γιατί κατελόγισε ελεεινολογία σε κορυφαία στελέχη του. Βρήκε το κατάλληλο μέρος για να τον παραδώσει.
ΠΟΛΛΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΑΝ στον Αλέξη, τον Δεκέμβρη, καιρός ήταν να αφιερωθεί και μια νύχτα του Φλεβάρη στον Sakis. Συγγνώμη, Αλέξη, αλλά δεν μπορούσαμε να του την αρνηθούμε.
ΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ, λέει, αν θα βρέξει αύριο, θα μας πει πως δεν ξέρει. Σιγά που θα ρωτήσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο γι’ αυτό το θέμα. Την κυρία ΕΜΥ τί την έχουμε;
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ μεταξύ των νηπίων. Πες μου μια λέξη με τρία ου, σε ρωτά το νήπιο. Και πριν προλάβεις να δηλώσεις άγνοια σου την ξεφουρνίζει. Μπουφάν, σου λέει. Μα αυτή η λέξη έχει ένα μόνο ου, του λέεις. Τρία έχει, επιμένει, τα άλλα δύο τα έχει η κουκούλα του. Ετσι είναι. Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων μαθαίνεις την κρυμμένη αλήθεια των πραγμάτων.
ΤΑ ΠΑΧΗ ΜΑΣ, τα κάλλη μας! Και σε περίοδο παρατεταμένης λιτότητας αυτό είναι το σύνθημά μας. Μπούκωστ’ το το παιδί, μπούκωσ’ το.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ και τα σκυλιά δεμένα. Μια φορά κι έναν καιρό, όταν είχαμε βασιλιά και ο λόγος του είχε πέραση. Αλμουνιακή υπόδειξη, τέρμα τα νιάου νιάου, τη σήμερον ημέρα. Μην τα πάρει αλλά κάπα ο... Αλ Καπόνε.
ΑΛΛΟΣ Ο ΑΛΜΟΥΝΙΑ άλλος ο Αλ Καπόνε, εντάξει. Για πλάκα του άλλαξα το όνομα. Θυμήθηκα το “πες το κι έτσι” που συνηθίζει να λέει ο Αλέφαντος. Κανένα υπονοούμενο.
ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΥΣ ΑΓΟΡΑΖΩΩΩ! Κατσιγάρους αγοράζωωω! Κατσιγάρους αγοράζωωω! Καιρός να πουλήσετε τα λάδια σας, χωριανοί!
ΚΑΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡ, σε πειραματικό επίπεδο, ο συντάκτης της στήλης από προχθές 19 Φεβρουαρίου. Όσοι πιστοί, προσέλθετε. Τί είπατε; Πως όλα τα ’χε η Μαριωρή κι ο φερετζές της έλειπε;
ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΙΟΣ του κομπιούτερ. Σιγά που δεν θα μπορούσε να κάνει χθες την πρώτη τελεία(.) της διεύθυνσης του ιστολογίου παπάκι (@)!
Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ της Μακεδονίας και πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν πολύ περήφανος για τις νίκες του στους πολέμους. Ο Αρχίδαμος όμως, ο βασιλιάς της Σπάρτης που ήταν πρότυπο μετριοφροσύνης τον προσγείωσε σ’ ένα γράμμα του. Του έγραψε μεταξύ των άλλων: “Φίλιππε, κοίτα τη σκιά σου στον ήλιο και θα διαπιστώσεις πως δεν έγινε καθόλου μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από τις νίκες σου”.
... “Ας τους αφήσουμε να περιφέρονται/ μέσα σε αναλαμπές μετά από τόσα χρόνια/ μ’ εκείνα τα μεγέθη/ μες στην αχλύ του χρόνου και του ανέμου/ καλύτερα/ που δεν μπορούμε να ξεκρίνουμε/ καλά τα πρόσωπά τους/ δεν χρειάζεται κανένα πρόσθημα/ ή επίμετρο/ ήταν όλοι τους ωραίοι!...”
Από το ποίημα “Αναδρομή” του Χαράλαμπου Κ. Βάιου
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου