Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ να περάσουμε! Καλές Απόκριες και Καλή Σαρακοστή! Από κεκτημένη ταχύτητα οι ευχές. Ποιες Απόκριες και ποια Σαρακοστή! Λίγοι είναι αυτοί που νηστεύουνε τη σήμερον ημέρα. Τελοσπάντων, τέλοσπάντων, ήταν των Αγίων Πάντων.
ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ που δεν υπήρχαν ημερολόγια οι άνθρωποι για να καταλαβαίνουν τις εβδομάδες της Σαρακοστής που έφευγαν, έπαιρναν μια κόλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα σαν καλόγρια, με εφτά πόδια. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, το Σάββατο, έκοβαν κι ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Τώρα το κόβουμε, αν το κόβουμε, την Καθαρή Δευτέρα.
ΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, τι Καθαρή Δευτέρα για τους περισσότερους, για να μην πω για σχεδόν όλους.
ΤΣΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΕΣ, πάντως, εξακολουθούν και κουζουλαίνονται κι οι γρες. Μια επίσκεψη στο Βατόλακκο για παράδειγμα, αύριο, όπου το τοπικό καρναβάλι, ύστερα από... αγρανάπαυση ενός χρόνου επιστρέφει, δεν θα σας αφήσει περιθώρια αμφιβολίας.
ΤΡΩΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ταραμά; Αν έχετε κατσίκα δεν χάνετε τίποτα να της δώσετε λίγο απ’ το έδεσμα αυτό μεθαύριο Καθαρή Δευτέρα. Αν δεν έχετε δώσετε στην κατσίκα του γείτονα, κάπου θα βρείτε μια κατσίκα τελοσπάντων. Καιρός να απαντήσετε και σ’ αυτό το σημαντικό, σημαντικότατο, αν όχι υπαρξιακό, ερώτημα.
ΕΔΑΝΕΙΖΟΜΟΥΝ κι έτρωγα κι έλεγα ο Θεός μ’ ευχήθη/ μα ‘ρθε καιρός και πλέρωνα κι είπα ο Θεός μ’ οργίστη. Λες και φτιάχτηκε για να την τραγουδεί η Ελλάδα αυτή την μαντινάδα, μου γράφει ο φίλος που μου την έστειλε μέσω κινητού. Σιγά που θ’ αρχίσει να την τραγουδεί. Πέρα βρέχει κι αλλού βροντά για τη Χώρα μας!
ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ πράγματι έφτασε στο κόκκαλο. Αν υποθέσουμε ότι το κόκκαλο είναι ο αρχιφύλακας των Φυλακών Κορυδαλλού που καταδικάστηκε, έστω με την ποινή που καταδικάστηκε. Τώρα μπορούμε να κοιμούμαστε ήσυχοι.
ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ μας πέφτουνε σαν κάμπιες στο μποστάνι/ στο τέλος δεν θα έχουμε να πάρουμε λιβάνι. Το παράπονο των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Την διάβασα με πολλές άλλες παρόμοιες κάτω από τον τίτλο “Πάνε να μας ξεκάνουν” (βλ. εφημ. “Η φωνή των συνταξιούχων, ΙΚΑ Ν. Χανίων «Αγία Παρασκευή»”, αρ. φυλ. 217, Φεβρ. 09) και είπα να σας τη μεταφέρω.
ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ απένειμε χθες σε ειδική τελετή που έγινε στον “Χρυσόστομο” το Πολυτεχνείο Κρήτης στον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο Αθανασιάδη. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά και την συμπαράστασή του στην όλη πορεία του Ιδρύματος, ευκαιρία για όλους μας να του πούμε γι’ άλλη μια φορά ευχαριστώ. Για την ανύστακτη έγνοια που είχε για μας στα 32 χρόνια της ποιμαντορίας του ως μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
ΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ για την εφημερίδα μας. Και στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Με τη σφραγίδα της Google η διαπίστωση. Ούτε η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού να ήταν. Εμπρός και για πρωτιές στην Ευρώπη.
Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ έφτιαξε το παλάτι του Μίνωα που όμοιό του δεν υπήρχε πουθενά. Ο Μίνωας δεν τον άφηνε να φύγει απ’ την Κρήτη για να μη φτιάξει καλύτερο και ο Δαίδαλος πάνω στην απελπισία του σκέφτηκε να φύγει πετώντας. Εφτιαξε λοιπόν δύο ζευγάρια φτερών, από φτερά πουλιών, ένα γι’ αυτόν κι ένα για τον γιο του τον Ικαρο κι έφυγαν. Τα φτερά όμως του Ικαρου διαλύθηκαν απ’ τον ήλιο, επειδή πήγε κοντά του και ο Ικαρος έπεσε πάνω στα βράχια ενός νησιού. Το νησί αυτό λέγεται σήμερα Ικαρία.
“Παντρεύουνε τον κάβουρα/ και του δίνουν τη χελώνα/ καλέσαν και τον ποντικό/ τα συμβόλαια να γράψει/ καλέσαν τον σκαντζόχοιρο/ λεν τα στέφανα ν’ αλλάξει/ καλέσαν και τον τζίτζικα/ για να παίξει το βιολί του/ καλέσαν και τον γάιδαρο για να πάει να τραγουδήσει/ καλέσαν και τον μέρμηγκα/ να φορτώσουν τα προικιά του/ καλέσαν και την αλεπού/ λεν τις κότες να μαδήσει/ καλέσαν και τον βάτραχο το νερό να κουβαλήσει.
Αποκριάτικο τραγούδι
XAIΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(Petaxta.blogspot.com)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο
Χανιώτικα Νέα(28.02.ο9)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου