Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της Ποίησης σήμερα. Αφορμή για να θυμηθούμε την προτροπή του Οδυσσέα Ελύτη. Να μνημονεύουμε Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, μας λέει. Οπου κι αν μας βρίσκει το κακό, όπου και αν θολώνει ο νους μας. Γιατί “η λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα/ θ’ αναπαύσει το πρόσωπο του μαρτυρίου/ με το λίγο βάμμα του γλαυκού στα χείλη”.
ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ Ομηρο, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Μένανδρο, Αριστοφάνη, Ρωμανό Μελωδό, Βιτσέντζο Κορνάρο, Γεώργιο Χορτάτζη...
ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ Κωστή Παλαμά, Κ.Π. Καβάφη, Νικηφόρο Βρεττάκο, Γιάννη Ρίτσο, Κώστα Βάρναλη, Αγγελο Σικελιανό, Κώστα Καρυωτάκη, Νίκο Καζαντζάκη, Γιώργο Σεφέρη...
ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ Μαρία Πριπάκη, Μιχάλη Γρηγοράκη, Γιώργη Μανουσάκη...
ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ Πάμπλο Νερούδα, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Μπέρτολτ Μπρέχτ, Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Ουόλτ Ουίτμαν.
ΒΙΚΤΩΡΙΑ Θεοδώρου, Στέλλα Αρκάδη, Δημήτρης Κακαβελάκης, Γιώγια Σιώκου, Αλέξης Ζερβάνος, Νίκος Μαραγκουδάκης, Στ.Γ. Κλώρης, Πηνελόπη Ντουντουλάκη, Δέσποινα Μαριαννάκη - Κουτζόγλου, Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη, Δημήτρης Καρτάκης, Βασίλης Χαρωνίτης, Βιργινία Γυπάκη - Αγριμάκη, Χαράλαμπος Σκριβιλιωτάκης, Δημήτρης Τυραϊδής, Μανόλης Λεφάκης, Μαρία Σφακιωτάκη- Περάκη, Θανάσης Δεικτάκης, Φωτεινή Σεγρεδάκη, Νεκταρία Φουντουλάκη... Μακρύς ο κατάλογος των Χανιωτών και των Χανιωτισσών που επιμένουν τη σήμερον ημέρα, σε εποχή αντιποιητική, να γράφουν ποιήματα. Μέσα σ’ αυτόν και ο... υπογραφόμενος. Και βεβαίως η Ελένη Μαρινάκη, ο Γρηγόρης Γεωργουδάκης και ο Λεωνίδας Κακάρογλου, για τους οποίους διοργανώνει απόψε εκδήλωση ο Σύνδεσμος Φιλολόγων.
Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ποιητής χρησιμοποιεί τη γλώσσα, τον ποιητικό λόγο εν προκειμένω στην βασική κοινωνική του αποστολή που είναι η επικοινωνία. Μόνο τότε καταξιώνεται ο ποιητικός λόγος όταν παίρνει μέρος στη διπολική πορεία ποιητή αναγνώστη. Κι αυτό γιατί ο αληθινός ποιητής δεν γράφει τόσο για τον εαυτό του, αλλά κυρίως για να επικοινωνήσει με τους άλλους. Fait - social, κοινωνικό γεγονός η γλώσσα σύμφωνα με τον γάλλο γλωσσολόγο F. Saussure.
ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ δεν μπορούν με τα ποιήματα τους ν’ αλλάξουν τον κόσμο.  Μπορούν όμως με τα ποιήματά τους να βοηθήσουν τους ανθρώπους ν’ αλλάξουν για ν’ αγωνιστούν αυτοί στη συνέχεια για τη αλλαγή του κόσμου. Δεν θυμάμαι ποιός διατύπωσε τις σκέψεις αυτές, που κάπου τις διάβασα. Ούτως ή άλλως τις προσυπογράφω.
ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ κρίσης έπεσε και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και σε μεγάλο βαθμό και το έτος Γιάννη Ρίτσου (για τα 100 χρόνια απ’ τη γέννησή του). Ετσι οι επιβάτες των μαζικών μέσων μεταφοράς δεν θα ακούσουν φέτος όμορφους στίχους, που λόγω του επετειακού έτους θα ήταν του ποιητή της Ρωμιοσύνης...
ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΟΙΗΜΑ είναι μια πράξη αντίστασης. Αν πιστεύετε σ’ αυτήν την φράση του παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούτ Ντάρβις, αντισταθείτε διαβάζοντας ποιήματα. Γιατί πολλά καλά ποιήματα είναι πολλές πράξεις αντίστασης. Και πολλές πράξεις αντίστασης από πολλούς ανθρώπους μπορούν ν’ αλλάξουν τον κκόσμο προς το καλύτερο.
“... Λέω καλημέρα στον ήλιο,/ άρα υπάρχω./ Οχι! δεν μπορούν/ πια να με σκοτώσουν,/ αφού το χαμόγελό μου βαφτίστηκε/ στην κολυμπήθρα των ματιών σας!/ Οχι δεν μπορούν πια να με σκοτώσουν/ αφού το χέρι μου/ έμεινε μέσα στο δικό σας./ - Είμαι μαζί σας!/ Τροπαιοφόρος άνεμος μπήκε απ’ τα παράθυρα./ Οι μαργαρίτες έγιναν τραγούδια. / Το κρασί και το ψωμί/ σώμα και αίμα./ Τώρα πια ο ναός/ αντηχεί απ’ τ’ αλληλούϊα”.
Απ’ το ποίημα του γράφοντος “Την άλλη μέρα”
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ
(Petaxta.blogspot.com)
Βαγγέλης Κακατσάκης
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου