Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Παιδείας άρξασθε
Δεν είναι δυνατόν να βρίσκουν λεφτά για να σωθούν οι τράπεζες και να μη βρίσκουν λεφτά για την παιδεία. Απόλυτος ο και διαπρεπής γιατρός ογκολόγος, μεγάλος ευεργέτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Εμμανουήλ Εμμ. Μιχαηλάκης στην άποψή του. Την διατύπωσε από το βήμα του Ιδρύματος προχθές, Σάββατο 21 Μαρτίου, μιλώντας στην εκδήλωση απονομής βραβείων στους μαθητές που κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις στον φετινό, 7ο κατά σειρά, Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, που διοργανώνει το Ιδρυμα, με θέμα το έργο του Εθνάρχη. Μα παραείναι δύσκολα τα πράγματα σήμερα, θα μπορούσε να του αντιτάξει κανείς. Ο Γιατρός, όμως, που ως γνωστό μαζί με την αδελφή του τη Δαμασκηνή, ειναι πάντα οι χορηγοί των βραβείων και των σχετικών εκδηλώσεων δεν είχε αφήσει περιθώρια γι’ αυτό.
Οταν ανέλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος τη διακυβέρνηση της Χώρας, είπε, ήταν ακόμα πιο δύσκολα οικονομικά τα πράγματα. Κι όμως αυτό που διέταξε τον υπουργό του των Οικονομικών να κάνει, όταν επέστρεψε από μια του επίσκεψη στη Θεσσαλία, ήταν να δώσει χρήματα για να χτιστούν εκεί σχολεία που δεν υπήρχαν. Και σε μια αναγγελία που έκανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα τις προάλλες, στάθηκε ο Γιατρός, για να τεκμηριώσει την άποψή του περί προτεραιότητας των δαπανών για την παιδεία.
Σε ασύλληπτα ύψη θ’ ανεβάσει τα κονδύλια που θα δώσει η Κυβέρνησή του σε ομοσπονδιακό επίπεδο, είπε παραθέτοντας τα σχετικά νούμερα.
Τι καλά το πάθος του Εμμανουήλ Μιχαηλάκη για την Παιδεία (ειρήσθω εν παρόδω ότι μια μέρα πριν, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, είχε πραγματοποιηθεί για 5η συνεχή χρόνια η απονομή των στο όνομα του υποτροφιών σε αριστούχους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης) να το μιμούνταν οι κυβερνήτες μας!

Είσαι βενιζελικός; δείξε το

Ευλογία για τον τόπο χαρακτήρισε την ύπαρξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, ενός Ιδρύματος με παγκόσμια εμβέλεια, ο συμπολίτης μας, γνωστός δικηγόρος Γιάννης Δασκαλάκης, ύστερα απ’ την αναγόρευσή του σε εταίρο του Ιδρύματος στην περί ης ο λόγος στην προηγούμενη εύφημη μνεία εκδήλωση. Το ίδιο πράγμα, με άλλα λόγια, είπαν στις αντιφωνήσεις τους και οι άλλοι τρεις Χανιώτες που επίσης αναγορεύτηκαν εταίροι σε αναγνώριση της προσφοράς των, στην ίδια εκδήλωση, και συγκεκριμένα ο εφημέριος του Προφήτη Ηλία π. Μανώλης Μπιτζανάκης και οι γνωστοί επιχειρηματίες Γιώργος Θεοδωράκης και Μανώλης Τριποδάκης. Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω απ’ αυτό που η συνείδησή μας μας υπαγορεύει να κάνουμε, υπογράμμισαν εξάλλου και αυτοί. Η πρόεδρος της Ενωσης Κρητών Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας Ελένη Κανατά, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σύρου Βασίλης Καλύβας και ο για χρόνια πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμούπολης και συγγραφέας Αντώνης Μαρκουλής, που κι αυτοί αναγορεύτηκαν εταίροι, το ίδιο πράγμα, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, υπογράμμισαν.
Είσαι βενιζελικός (και σ’ αυτόν τον τόπο, για να χρησιμοποιήσω την ρήση του τ. νομάρχη Χανίων Γιώργου Κατσανεβάκη, όλοι βενιζελικοί είμαστε) δείξε το! Οπως το έδειξαν οι προαναφερθέντες ήδη εταίροι, όπως μπορούσαν. Αυτό ήταν το νόημα των λόγων του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Νίκου Παπαδάκη, του ανθρώπου που κινεί τα νήματα του βενιζελικού εμείς, στο τέλος της εκδήλωσης...

Σαν μεσημέρι έλαμπε η ορθοδοξία
Στο Κολυμπάρι, σαν μεσημέρι έλαμπε η ορθοδοξία, για να χρησιμοποιήσω μια φράση του Ηλία Μηνιάτη, την Κυριακή 8 Μαρτίου, τ.ε., Κυριακή της Ορθοδοξίας γαρ και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, που εδρεύει στην όμορφη αυτή κωμόπολη του Νομού μας, είχε γι’ άλλη μια χρονιά, την 40ή (!), την επίσημη γιορτή της. Πολύς ο κόσμος που συνέρρευσε. Και στη Μονή της Γωνιάς, όπου τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου και ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων κατά το Τυπικό της Εορτής. Και βεβαίως στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας όπου μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς και το καλωσόρισμα από τον νέο διευθυντή Κων/νο Κενανίδη ο ομιλητής της ημέρας, πρωτοπρ. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, επίκουρος καθηγητής Εφαρμογών Πληροφορικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, ανέπτυξε το θέμα “Ο κόσμος της Πληροφορίας μέσα από την ερμηνευτική προσέγγιση της μοναδικότητας του προσώπου”.
Ωσεί παρόντες στον εορτασμό ο και ιδρυτής της, μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, αλλά και ο από της ιδρύσεώς της μέχρι και πριν δύο μήνες γενικός διευθυντής της Αλέξανδρος Παπαδερός. Ακριβώς γιατί ήταν στην θύμηση και στην κουβέντα όλων. Κι ας έλειπαν. Στο φτωχικό του, στη Δρομονέρου της Χαλέπας, ευρισκόμενος μεταξύ ουρανού και γής, στη σιωπή της νήψης και της προσευχής, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του ανιψιού του του Μιχάλη, ο πρώτος στη Γερμανία όπως έμαθα ο δεύτερος. Πώς να μην λάμπει σαν μεσημέρι η ορθοδοξία λοιπόν!

e-mail: Kakatsakis@sch. gr
Βαγγέλης Κακατσάκης
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Χανιώτικα Νέα(23.03.09)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου