Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη!
ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΤΑΝΕ η παγκόσμια οικονομική κρίση, μας ήρθε και η παγκόσμια γρίπη των χοίρων. Καλώς την δεχτήκαμε κι όπως μας βρήκε...
ΞΙΔΙ - ΛΑΔΙ ΠΟΥΛΩ, ξίδι - λάδι - πουλώ, ξίδι - λάδι πουλώ! Τρία το ξίδι, δυο το λάδι, τζάμπα το λαδόξιδο! Το τζάμπα τρώει τον παρά!
ΕΙΔΕ ΚΙ ΑΠΟΕΙΔΕ ότι το λάδι του δεν πουλιέται τα πήρε στο κρανίο κι είπε να κάνει τον πραματευτή πουλώντας ξεχωριστά το λάδι, ξεχωριστά το ξίδι και χαρίζοντας λαδόξιδο. Γέμισε λοιπόν όσα γιγούμια είχε με λάδι, όσες κανίστρες είχε με ξίδι, κι όσα μπετόνια είχε με λαδόξιδο, τα φόρτωσε στο αγροτικό και βγήκε στη γύρα. Αυτά για να μη νομίσει κανείς ότι κουβαλούσε κανένα κοπέλι στην πλάτη του!
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ αγοράζω! Πολιτικό χρόνο αγοράζω! Πολιτικό χρόνο αγοράζω! Δεν χρειάζεται να σας πω ποιος είναι ο αγοραστής. Αυτό δα έλειπε να μην το καταλάβατε.
ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΑ και τη Λαμπροεβδομάδα μπήκαμε από χθες στην... Παυλιδοεβδομάδα. Ε ρε γέλια, που θα κάνουμε! Όπως συνηθίζει να λέει ο Καραγκιόζης.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ... ΠΑΥΛΙΔΟΕΒΔΟΜΑΔΑ θα περιμένουμε την... Ζημενσεβδομάδα και την... Βατοπαιδιοεβδομάδα. Ή μήπως τον... Ζημενσιομήνα και τον... Βατοπαιδιομήνα! Για γέλια και για κλάματα θαρρώ πως είμαστε!
Η ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ των καλπών! Λάθος. Η γιαγιά όλων των καλπών. Λάθος. Η προγιαγιά όλων των καλπών. Αυτό είναι το σωστό. Κατά μία άποψη. Κατά μία άλλη το σωστό είναι: Η εγγονή όλων των καλπών. Για την κάλπη που θα στηθεί στη Βουλή για την παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη πάντως ο λόγος. Το καταλάβατε;
ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΣ... τας Γαλλίας αποδράσεις από τας φυλακάς με ελικόπτερο. Το μάθατε πως απέδρασε από τη φυλακή της γαλλικής νήσου Ρεϋνιόν ο καταδικασθείς για βιασμούς ιδρυτής μιας αίρεσης, δεν το μάθατε; Ας μη μιλούν, λοιπόν, μερικοί μερικοί περί Μπανανίας αναφερόμενοι στην Ελλάδα λόγω της απόδρασης του Παλαιοκώστα.
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ / χτίζει ανώγεια και κατώγεια! Μην παραξηγηθώ. Δεν αναφέρομαι στην με ερωτηματικό ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη μας. Για ένα συγκεκριμένο Μανώλη, που το μικρό του όνομα δεν είναι Μανώλης μιλώ.
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΓΥΡΩ, η Αργυρώ κι ο Νίκος / θα ’ναι στης Κρήτης την καρδιά η άχνα και ο χτύπος. Στον Νίκο και στην Αργυρώ, Κοκοβλή με αγάπη. Από τον Ηλία Σταματάκη. Με αφορμή την προβολή της ταινίας “Άλλος δρόμος δεν υπήρχε” του χανιώτη σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη που προβλήθηκε προχθές στο κυριολεκτικά ξετρουλιαχτό από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Υπάρχει κάποιος που δεν προσυπογράφει αυτήν τη μαντινάδα;
ΚΑΠΟΙΟΣ ΖΗΤΗΣΕ από τον Θεό Ερμή να τον κάνει να βρει στον δρόμο του κάτι καλό κι υποσχέθηκε ότι θα του πρόσφερε το μισό από το εύρημά του. Σε λίγο περπατώντας σ’ έναν έρημο δρόμο βρήκε ένα σακούλι με καρύδια. Κάθισε έφαγε τα καρύδια και πρόσφερε στον βωμό του Ερμή... τα τσόφλια.
...“Η Εξουσία, φίλε μου, δεν έχει χώρο / για τη συμπάθεια, τον οίκτο, γι’ αυτό πάντα / με γράδα μετράει το οξυγόνο της Ελευθερίας. / Η Εξουσία δεν αλλάζει βηματισμό, ακόμη / κι οι Άξιοι, με τη σφραγίδα του σοφού / στο μέτωπο του χρέους, να το θελήσουν. / Δεν εξαγνίζεται ποτέ η Εξουσία / και μέσα στον φαύλο κύκλο της / τον Βρούτο, που καραδοκεί, φοβάται!”...
Από το ποίημα “Η Εξουσία” της Βενετίας Καπετανάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Βαγγέλης Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(28.04.09)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου