Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Ο Χρόνος και η παγκόσμια κρίση

Το να γλιστρά ο χρόνος σαν άμμος μές απο τα χέρια σου και συ να μην έχεις προλάβει να συνειδητοποιήσεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι, αλλά κάποια δεδομένη στιγμή να θες να το φιλοσοφήσεις το θέμα -αν βέβαια σου ’χει μείνει χρόνος γι’ αυτό- είναι κάτι που έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς!
Αυτό κυρίως είναι ίδιον εκείνων που ζουν στις δυτικές κοινωνίες στις οποίες η εξέλιξη των πραγμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι πιο γρήγορη και από τον ίδιο το χρόνο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέες υποχρεώσεις έστω κι αν οι περισσότερες από αυτές είναι στην ουσία τους πλαστές-ψεύτικες!
Αυτές οι παραπάνω διαπιστώσεις απασχολούν πολύ τον σύγχρονο "δυτικοθρεμένο" άνθρωπο!
Ανάμεσα σε αυτά τα σύγχρονα ερωτηματικά, καίρια θέση έχει το ερώτημα “πώς μπορεί να εξοικονομηθεί αυτός ο χρόνος που όλοι επιζητούν”!
...Στην εποχή μας όμως όλα ανεξαιρέτως συνομοτούν υπέρ του ρητού "ο χρόνος είναι χρήμα", το οποίο έχει πλέον κυριολεκτικά ισχύσει στις σύγχρονες κοινωνίες, όπερ σημαίνει ότι “χρησιμοποιούμε τον χρόνο για να αποκτήσουμε το χρήμα”, θέλοντας να ικανοποιήσουμε τις πάρα πολλές δημιουργηθείσες “ανάγκες” μας, ανάγκες εντός εισαγωγικών, αφού στην πραγματικότητα μόνο πραγματικές δεν είναι!
Μπαίνοντας λοιπόν μέσα σε ένα τέτοιου είδους φαύλο κύκλο, “καταναγκαστικά χορεύουμε” χωρίς να νιώθουμε έστω μια μικρή ικανοποίηση ευδαιμονίας, ευτυχίας αλλά αντιθέτως αυτό που προσθέτουμε -και πολλές φορές μοιάζει ασήκωτο βάρος στους ώμους μας- είναι επιπλέον άγχος για να προλάβουμε να... ανταγωνιστούμε όλους τους υπόλοιπους τους οποίους βλέπουμε να τρέχουν γύρω-τριγύρω μας για τα ίδια μ’ εμάς ζητούμενα...
Ζητούμενα που είναι πλέον -και κυριολεκτικά- “χειροπιαστά” που εξυπηρετούν τη σύγχρονη υλιστική εποχή μας!
Αυτό το... “απάνθρωπο κυνηγητό των στόχων που ο καθένας έχει θέσει για την ικανοποίηση του 'εγώ' του” είναι σύμφωνα με πολλούς μια -έστω μικρή- από τις αιτίες που οδηγηθήκαμε και στην παγκόσμια οικονομική κρίση!
Ισως λοιπόν αν μελετήσουμε λίγο παραπάνω την συγκεκριμένη αιτία, να βρούμε και την λύση και την διέξοδο απ’ αυτήν την κρίση!
Τρόποι υπάρχουν...;
Νεκτάριος Κακατσάκης

Χανιώτικα Νέα(29.04.09)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου