Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΜΑΝΑ ΚΡΑΖΕΙ το παιδάκι, / μάνα ο νιος και μάνα ο γέρος / μάνα ακούς σε κάθε μέρος / α τι όνομα γλυκό! Δεύτερη Κυριακή του Μάη, η γιορτή της μητέρας, αύριο! Μην το ξεχάσουμε!
ΩΣΤΟΣΟ ΣΗΜΕΡΑ είναι του Αγίου Χριστοφόρου. Βοήθειά μας ολονών, καθότι προστάτης των οδηγών. Εντάξει, δεν είμαστε όλοι οδηγοί, όμως ποιος θα προστατεύει τους πεζούς από τους οδηγούς;
ΣΤΗ ΣΥΜΗ, λέει, για τον εορτασμό της ένωσης της Δωδεκανήσου ήταν ο Αριστοτέλης Παυλίδης, ενώ γινόταν η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση των άγονων γραμμών. Σιγά που θα άφηνε τον γάμο και θα πήγαινε, στα πουρνάρια.
Ο ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ, του παραιτηθέντος, τω παραιτηθέντι, τον παραιτηθέντα, ω... Άκυρον! Αφού δεν είχαμε πληθυντικό, γιατί να έχουμε ενικό; Αναρωτιόταν. Μέχρι που έσκασε η βόμβα Βερελή!
ΑΠΟ ΕΔΩ ΤΑ ΣΤΕΙΡΑ κι από εκεί τα έγγαλα; Από εκεί οι φταίχτες κι από εδώ οι αθώοι; Όχι βέβαια! Ανακατωμένα τα στείρα με τα έγγαλα, ανακατωμένοι οι φταίχτες και οι αθώοι.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το πιλάφι! Μόνο έτσι θα τεθεί σε λειτουργία ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης και θα πέσει η τιμή του ρυζιού, που ανέβηκε, λέει, στο 11%! Ό,τι θέλει ακούει κανείς, ό,τι θέλει γράφει...
ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Αν ο πληθωρισμός κατεβεί από το 1% που ήταν τον Απρίλιο, στο 0,7% τον Μάιο, τι ποσοστό αύξησης θα κερδίσει η τιμή του ρυζιού, πάνω απ' το 11% που ήταν τον Απρίλιο;
ΒΓΑΙΝΟΥΝ σιγά σιγά απ' τα χαρακώματα τα κόμματα και παίρνουν θέσεις μάχης για τις ευρωεκλογές. Στο ίδιο έργο θεατές.
“Η ΛΕΞΗ «ΘΕΟΣ» σημαίνει αγάπη χωρίς μέτρο. Σημαίνει τη θυσιαστική αγάπη, σημαίνει πράξη και όχι λόγια. Θεός είναι η πράξη όλων αυτών που πιστεύουμε”, λέει σε συνέντευξή του (Lifo 19-25/2/09) ο παπα - Αντώνης Παπανικολάου, γνωστός απ' την “Κιβωτό του Κόσμου”, που δημιούργησε. Το όποιο σχόλιο περιττεύει.
ΑΝ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ τη Λάρισα σήμερα, γείτονα, μπορούμε απλώς να πούμε το γνωστό “απού ζει, μεταζώνεται”. Αν, όμως, ο μη γένοιτο δεν την νικήσουμε, μας πήρε το ποτάμι, μας πήρε ο ποταμός. Να το πάρουμε απόφαση.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΑΝΙΩΤΕΣ οραματίζονται μια πιο ανθρώπινη πόλη. Με την έννοια αυτή όλοι πρέπει να δηλώσουν παρόντες σήμερα στην πύλη του στρατοπέδου Μαρκοπούλου για να φωνάξουν όχι στο τσιμέντο.
Ο ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ εργαζόταν πολλές ώρες ασταμάτητα και είχε ανάγκη μετά να ξεκουραστεί. Για να δείξει λοιπόν στον υπηρέτη του ότι δεν έπρεπε να τον ενοχλήσει κανείς του έλεγε: “Αν έρθει ο συμβολαιογράφος μου και σου πει ότι κληρονόμησα μια τεράστια περιουσία να του πεις ότι λείπω. Ακόμα και φωτιά να πιάσει το σπίτι να μη με ξυπνήσεις. Αν έρθει όμως η μητέρα μου από τον άλλο κόσμο μην της πεις τίποτε. Αυτή δε θα θελήσει να μ' ενοχλήσει. Ξέρει να περιμένει”.
...“Πάρε για σένα τα 'φεραν τα ρόδα και τ' αρώματα / τα σπάνια τ' ακριβά του κόσμου εσέ ταιριάζουνε / εργάτισσά μου αφρόντιστη κι αστόλιστη / πάρε τα τα στεφάνια και κρύσταλλα / με τα τριαντάφυλλα και με τις δάφνες”.
Από την ποιητική συλλογή της Βικτωρίας Θεοδώρου
“Εγκώμιο” (Β' έκδοση, Αθήνα, 1973)
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail:kakatsakis@sch.gr
Χανιώτικα Νέα(09.05.09)

τυπώστε αυτό το αρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου