Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ για την 68η επέτειο της Μάχης της Κρήτης συνεχίζονται. Στη Σούδα, στο Γουβερνέτο και στο Πνευματικό Κέντρο της Πόλης, χθες. Στο Κολυμπάρι και στη Ραμνή σήμερα. Στο Ναυτικό Μουσείο και στο Γαλατά αύριο. Τα κρητικά τα χώματα όπου και να τα σκάψεις/ αίμα παλικαριών θα βρεις κόκκαλα να ξεθάψεις.
ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ή Κολυμβάρι; Κολυμπάρι βέβαια, πλην όμως πάλι καλά που έχουμε γλυτώσει από το... Κολυμβάριον. Οπως και από το Ελαφονήσιον και έχουμε συμβιβαστεί με το Ελαφονήσι.
ΟΛΑ ΤΑ ’ΧΑΜΕ η γρίπη των χοίρων μας έλειπε. Κατά το όλα τα ‘χει η Μαριωρή ο φερετζές της λείπει. Εχει όμως τη σημασία του και το άλλο που λέει ότι μόνο μια γρίπη των χοίρων μας σώζει. Διαλέγετε και παίρνετε, λοιπόν.
ΝΑ ’ΡΧΟΝΤΑΙ οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι, παρακαλώ. Δύο δύο μόνο και με τη σειρά. Ενας λοιμωξιολόγος κι ένας επιδημιολόγος. Ανά ζεύγη.
Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ είναι ήπιας μορφής, ο Θεός όμως να σε φυλάει από την... κόρη της γρίπης. Τι θέλει άραγε να πει ο επιδημιολόγος; Ας ρωτήσουμε τον λοιμωξιολόγο να μάθουμε.
ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ συγκρίνουμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (τον θείο του σημερινού πρωθυπουργού) με τον Ελευθέριο Βενιζέλο! Να το δεχθούμε. Να τον θεωρούμε όμως και ανώτερό του είναι αδιανόητο. Κι όμως στην περίφημη ψηφοφορία του Σκάι συνέβη κι αυτό.
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΟΜΟΙΑ μεγέθη, επεσήμανε στη σχετική εκπομπή του Σκάι, την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας επί του προκειμένου ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελ. Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης. Σιγά που θα το καταλάβαιναν οι... Μανοβαρβιτσιώτηδες και οι συν αυτοίς...
ΑΝ ΧΑΣΕΙ, ΛΕΕΙ με 3% διαφορά η Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, οι Νεοδημοκράτες θα το θεωρήσουν νίκη και θ’ ανοίξουν σαμπάνιες. Με την ίδια λογική στην περίπτωση αυτή οι Πασοκατζήδες θα κερνούνε κονιάκ.
Η ΜΕΓΑΛΗ των πολυκλαδικών σύναξη τις προάλλες. Για να χαράξει στις πέτρες τ’ όνομα Δημήτρης Τσουρουπάκης.
Η ΜΕΓΑΛΗ της Νέας Χώρας λιτανεία χθες. Των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, γαρ. Η χάρη των Νεοχωριτών να βοηθά τους αγίους των.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ των Κωστήδων πρέπει να κρατά μπάρε μου τρεις μέρες. Πού να τους προλάβει κανείς τόσο πολλοί που είναι.
ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ είχαν τόση εκτίμηση στον Κάτωνα για τον ενάρετο και ευθύ χαρακτήρα του, ώστε όταν ο Ιούλιος Καίσαρας τον κατηγόρησε ως μέθυσο, ο φιλόσοφος Σενέκας είπε: “Κανείς δεν θα πιστέψει μια τέτοια κατηγορία. Αλλά και αν ακόμα αποδειχθεί ότι ο Κάτων είναι μέθυσος, τότε όλοι αντί να τον κατηγορήσουν θα πουν με μια φωνή ότι η μέθη είναι αρετή”.
“... Και παίρνοντας τα ξόμπλια σου στων ηρώων σου τα μέτρα/ και αψηφώντας τα φαριά -μεγάλη διδαχή- / έκαμες θάμα κι έγινε φλόγα σου η κάθε πέτρα/ του Διγενή αστράφτοντας το υπέροχο σπαθί./ Περνούν τα χρόνια κι ο καιρός την κάθε λάμψη σβήνει/ με αίμα οι δάφνες άνθισαν στην κάθε σου κορφή/ όλα σιγάσαν, μα όταν ως το θείο φως σε ντύνει,/ Κρήτη μου, φανερώνεσαι της Δόξας αδελφή”.
Από το ποίημα “Θούριο στη Μάχη της Κρήτης”
του Γεωργίου Γεωρβασάκη
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(21.05.09)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου