Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009


Σ
Ευδοκίας Σκορδαλά - Κακατσάκη: Το νησί που ταξίδευε
Γράφει ο Γιαν. Γ. ΧρηστακηΣ
επιτ. σχολ. σύμβουλος

Έβδομο στη σειρά των παιδικών βιβλίων που έχει συγγράψει η καταξιωμένη πια Σαμοθρακιώτισσα στην καταγωγή, αλλά ωστόσο απόλυτα πολιτογραφημένη Χανιώτισσα, κα Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη, είναι το νέο της βιβλίο «Το νησί που ταξίδευε». Κι είναι βγαλμένο μέσα από τις παιδικές της αναμνήσεις από τον τόπο καταγωγής της, μπολιασμένες με την αγάπη της στα παιδιά και τη λεπτή της αίσθηση για τις αξίες της ζωής.
Ένα «μικρό - μικρούτσικο» νησάκι ταξιδεύει στη θάλασσα της ζωής, μ’ έναν ολόκληρο ζωντανό κόσμο πάνω του. Κάποια στιγμή όμως, μέσα στις χαρές και το ξεφάντωμα αυτού του κόσμου, αναδύονται οι ανθρώπινες αδυναμίες, για τις οποίες, η συγγραφέας, θέλει να ενημερώσει τον μικρό αναγνώστη, εκφράζοντας την αληθινή πραγματικότητα, την οποία ωστόσο, με τον δικό της σωστό τρόπο, καθοδηγεί στον δρόμο της συνδιαλλαγής, της κατανόησης, της επανασύνδεσης των ανθρώπινων σχέσεων και της προσέγγισης.
Οι περιγραφές είναι έντονα ζωντανές και καθώς φαντάζουν ξωτικές, ταιριάζουν με τον ψυχισμό του μικρού παιδιού και βρίσκουν τη θέση τους μέσα στην παιδική νόηση. Συγχρόνως το «ενσωματώνουν» μέσα στη φύση και το κάνουν να την αγαπά και να τη «σέβεται». Ο λόγος, μεριές - μεριές, προχωρεί σαν πεζοτράγουδο με αρμονία και χάρη και μπαίνει μέχρι τα κατάβαθα της παιδικής ψυχής, την οποία τέρπει και ευχαριστεί και βοηθά τον μικρό μελετητή να στεριώσει μέσα του ένα άριστο γλωσσικό πρότυπο, μια γλωσσική μορφή αρμονική και εύηχη, πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομήσει το δικό του γλωσσικό κτήριο.
Οι αντιθέσεις εξάλλου, που έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο περίτεχνα (μικρό νησάκι - ένας κόσμος ολόκληρος, με λόγγους και δάση) είναι στοιχείο του λόγου που εξάπτει τη φαντασία του παιδιού δημιουργικά, οξύνει τη διάνοιά του, τρέφει το πνεύμα του, ευχαριστεί την παιδική λογική, που δεν είναι βέβαια η ίδια με τη λογική των μεγάλων και οδηγεί στη δημιουργικότητα Ό,τι παράξενο, ό,τι περίεργο, ό,τι αφύσικο τροφοδοτεί την παιδική νόηση και οδηγεί σε κόσμους ξωτικούς που το συναρπάζουν.
Ο μικρός αναγνώστης -είμαι βέβαιος γι’ αυτό- θα πέσει στο κρεβατάκι του μπρούμυτα μ’ ανοιχτό το βιβλίο μπροστά του και θα απορροφηθεί από το κείμενό του, το οποίο θα του προσφέρει πρότυπες συμπεριφορές, αλλά και θ’ απολαύσει ωραιότατες εικονογραφικές απεικονίσεις, που μάλιστα λειτουργούν διαλεκτικά με το κείμενο.
Το βιβλίο αυτό, σε τελική ανάλυση είναι μια ακόμη προσφορά της κας Σορδαλά στο ελληνόπουλο και βέβαια στην παιδική λογοτεχνία μας.

>> τυπώστε αυτό το άρθρο


--------------------------------------------------------------------------------
Σχόλια Αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου