Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΙΟΥΝΙΟΣ ΑΠΟ ΧΘΕΣ. Καλώς τον δεχτήκαμε και καλώς μας βρήκε, όπως μας βρήκε. Στη θεά Ηρα (Juno) τη γυναίκα του Δία (την ας την πούμε επίσημη γυναίκα του, γιατί από γυναίκες ο Δίας είχε να φάνε κι οι κότες) είχαν αφιερώσει το μήνα τούτο οι Ρωμαίοι. Την γιόρταζαν την 1η του μήνα και γινόταν... της Ηρας. Της... ιεροδούλου γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα, δηλαδή. Στις 10 ωστόσο του μήνα γιόρταζαν την Εστία, προφανώς για να ισοφαριστούν οι εντυπώσεις. Η προσωποποίηση της νοικοκυροσύνης τούτη η θεά. Ποδίτσα και το κεφάλι κάτω.
ΘΕΡΙΣΤΗ ΓΙΑΤΙ θερίζουν, Ερινιαστή ή Ορνιαστή από το ρήμα ερινιάζω ή ορνιάζω και Αϊ - Γιαννίτη, απ’ τη γιορτή τ’ Αϊ Γιάννη που είναι στις 24, λέει ο λαός μας τον Ιούνη. Παρανομιάζεται, όμως, για να μνημονεύσουμε και τον Μιχάλη Γρηγοράκη, και Λιοτρόπης γιατί οι μέρες έχουν μεγαλώσει και στις 22 έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ. Τόσες μέρες έμειναν μέχρι τις ευρωεκλογές. Και βεβαίως τρεις και μία μέχρι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Σημείωση. Αν το τριήμερο είναι τετραήμερο μόλις δύο και μία έμειναν. Κουράγιο!
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ (λέμε τώρα, διόδια δεν πληρώνουμε), ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει το στόχο του και βγάλει τρεις ευρωβουλευτές, και αφού τον πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πιάσει και ο ΛΑΟΣ και βγάλει άλλους τρεις και αν το ΚΚΕ, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι πιο πάνω και βγάλει τέσσερις και πάμε παρακάτω, οι Οικολόγοι που, τους θέλουν οι δημοσκοπήσεις τρίτο κόμμα, βγάλουν πέντε και αν το ΠΑΣΟΚ που διατηρεί δημοσκοπικά το προβάδισμα βγάλει έναν ευρωβουλευτή παραπάνω από τη Νέα Δημοκρατία, πόσους ευρωβουλευτές θα βγάλει η τελευταία;
ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ το παραπάνω πρόβλημα, θα πρέπει να ξέρετε πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα. Αλήθεια πόσους εκλέγει, είκοσι τέσσερις ή είκοσι δύο; Είκοσι δύο λέει ο παπαγάλος μου.
ΑΝ ΕΜΠΑΙΝΕ το δοκάρι στα πρώτα λεπτά του αγώνα, κι αν ο Σάχα δεν έκανε το πέναλτι ή δεν το έδινε ο διαιτητής ή το έχανε ο Καραγκούνης και αν ο Καφές δεν έπινε το φραπέ του και δεν πουλούσε την μπάλα, φυσικά και θα κατακτούσαμε την πρώτη θέση των πλέι-οφ γείτονα! Αλήθεια τη φράση που λέει ότι αν ο παππούς μου είχε καρούλια θα ήτανε πατίνι, την ξέρεις.
Η ΦΥΓΗ ΚΑΙ η δικαίωση του Χρήστου Καραβέλα. Εγώ δίνω τον τίτλο. Οσοι έχουν τις προδιαγραφές ας το επιχειρήσουν να τον κάνουν βιβλίο. Τη δόξα του Κων/νου Θεοτόκη που έγραψε το μυθιστόρημα “Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα”, ζηλώνοντας.
ΟΤΑΝ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Αντίπατρος βρισκόταν στις τελευταίες του στιγμές, ζήτησε να συμφιλιωθεί με κάποιον συνάδελφό του με τον οποίο τον χώριζε μεγάλο μίσος. Οταν εκείνος αρνήθηκε, ο Αντίπατρος είπε στους δικούς του: “Αν έρθει αυτός ο άνθρωπος να τον φέρετε αμέσως στο δωμάτιό μου. Αν είμαι ακόμα ζωντανός θα ευχαριστηθώ πολύ να τον δω. Αν είμαι νεκρός θα ευχαριστηθεί πολύ να με δει αυτός”.
“Σ’ ένα πηγάδι δροσερό/ βαθιά κοιμάται το νερό/ σκύβει κορίτσι αμίλητο/ αγόρι ψάχνει αφίλητο./ Τον έκτο μήνα τον καλό/ καράβι πάει γιαλό - γιαλό/ νύχτα περνάει το Σούνιο/ και φέρνει τον Ιούνιο./ Λάμπει στου χρόνου μια στιγμή/ τ’ αεροκρέμαστο κορμί/ πουκαμισάκι αέρινο/ στα μάτια φως αστέρινο”.
Το τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού
“Τον έκτο μήνα τον καλό” (Στίχοι Ηλία Κατσούλη)
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(02.06.09)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο


--------------------------------------------------------------------------------
Σχόλια Αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου