Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ τα σπουδαία, λοιπόν! Θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε; Θα πει ο παπαγάλος ότι στο Μαξίμου θα πάει άλλος; Θα μαυρίσουμε ή θα τους μαυρίσουμε; Ποιους θα τιμωρήσουμε και ποιους θα επιβραβεύσουμε; Τί θα μας φωτίσει να κάνουμε το Αγιο Πνεύμα; Καλό βόλι, αδέλφια!
ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ αδιάφοροι και τρεις φασίστες μας κάνουν τριάντα ένα φασίστες. Δεν ξέρω σε ποιον ανήκει αυτή η φράση που την άκουσα να τη λέει φίλος συνδικαλιστής, πριν από τριάντα τόσα χρόνια, σε κάποια γενική συνέλευση. Ωραίο θέμα για να γράψουν τα παιδιά έκθεση, μου είπε φίλος φιλόλογος, που διδάσκει σε λύκειο, σε γενομένη επί της φράσης συζήτηση.
ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι θα εκδοθούν σήμερα, λέμε τώρα, ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, ομού αμφότεροι και οι δύο. Ας υποθέσουμε υποθέτοντας ότι θα τους τσουβαλιάσουν, θα τους βάλουν σ’ ένα αεροπλάνο και θα τους στείλουν, ομού αμφοτέρους και τους δύο, στην Ελλάδα. Υποθέσεις εργασίας...
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ αναποφάσιστους Α’ , εκείνους δηλαδή που θα μαδούν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μαργαρίτα για να τους πει αν θα ψηφίσουν ή όχι, και για τους οποίους έγραψα χθες, υπάρχουν, βέβαια, και οι αναποφάσιστοι Β’. Εκείνοι που σκέπτονται εκατό λογιώ πού να ρίξουν την ψήφο τους. Εδώ να δεις μάδημα!
ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ να ξέρεις να κλέβεις, πρέπει να ξέρεις και να κρύβεις τα κλεμμένα. Απ’ τα βασικά κεφάλαια ενός εγχειριδίου του καλού κλέφτη, αυτό. Οπως και το αμέσως επόμενο. Αν δεν ξέρεις να κρύβεις τα κλεμμένα, πρέπει να ξέρεις πώς να κρυφτείς.
ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ, αλάτι χοντρό,/ έχασα την πολιτική ευθύνη, ψάχνω να τη βρω! Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό/ έχασα την πολιτική ευθύνη, ψάχνω να την βρω! Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό,/ έχασα την πολιτική ευθύνη ψάχνω να την βρω. Αλλο πάλι και τούτο. Εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.
Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ σωθήτω. Θα παρακολουθήσετε και αυτό το έργο στις τηλεοράσεις σας αύριο. Θα αρχίσετε να το παρακολουθείτε από αύριο, διορθώνω. Για σήριαλ πρόκειται. Πάντως ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε.
ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ θυμηθήκαμε το περιβάλλον χθες, ημέρα προστασίας του. Σήμερα το ξεχάσαμε. Κάθε αγίου μιαν ημέρα! Απ’ τ’ ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα.
ΑΠ’ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ απαγορεύεται δια ροπάλου το κάπνισμα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Κι αν σηκώνει τσιγάρο η υπόθεση για τους φανατικούς καπνιστές! Για εκείνους που ενώ κάνουν παντοίους τρόπους ν’ αποφύγουν τη γρίπη των χοίρων, παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους, καπνίζοντας.
ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ του βασιλιά Μιθριδάτη είχε γράψει ένα βιβλίο εναντίον του. Ο Μιθριδάτης προμηθεύτηκε αυτό το βιβλίο, κι όχι μόνο το διάβαζε προσεχτικά χωρίς να διαμαρτύρεται, αλλά φαινόταν να τον ενδιαφέρει όσο τίποτε άλλο στον κόσμο. Μια μέρα ένας αυλικός του τον ρώτησε: “Είναι τόσο σπουδαίο αυτό το βιβλίο, ώστε δεν το αποχωρίζεσαι ποτέ;” Ο βασιλιάς του απάντησε: “Και βέβαια! Αυτό το βιβλίο μου λέει τα ελαττώματά μου, τα οποία δεν μου είπε ποτέ κανένας από εσάς”.
“Θα με βρείτε/ στην οδό ανατολικού καφενείου/ και δυτικής καφετέριας/ στη μέση του δρόμου/ κατάχαμα να πίνω τον καφέ μου/ στο σταυροδρόμι της ελπίδας/ ζωντανός πάντα/ και λεύτερος”.
Το ποίημα “Η διεύθυνσή μου” του Αντώνη Δελώνη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
Βαγγέλης Θ.Κακατσάκης
e-mail: Kakatsakis@sch.gr
Χανιώτικα Νέα(06.06.09)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου