Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΛΟΚΑΙΡΕΨΕ, μάλλον παρακαλοκαίρεψε. Σφίξανε, μάλλον παρασφίξανε οι ζέστες. Αν έλειπε κι η θάλασσα, ζήτω που καήκαμε.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ λογιών λογιών καλοκαίρια, όπως υπάρχουν και λογιών λογιών χειμώνες. Μόνο που δεν είμαστε εμείς που επιλέγουμε ούτε τί λογής καλοκαίρι ούτε τί λογής χειμώνα θα έχουμε. Γι’ αυτό συνήθως όταν έχουμε καλοκαίρι ονειρευόμαστε τον χειμώνα κι όταν έχουμε χειμώνα ονειρευόμαστε το καλοκαίρι.
ΑΜΠΕΛOΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, λόγω ζέστης, συνέχεια. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις ανοίξεις και τα φθινόπωρα. Μία η άνοιξη, ένα το φθινόπωρο. Τούτο ούτως έχοντος δεν τίθεται θέμα επιλογής. Η μήπως τίθεται για να συμπληρωθεί ο κύκλος;
ΨΗΦΟΣ... ΛΑ.Ο.Σ. σέρνει νεοδημοκρατικό καράβι! Παραλλαγή στον πρωτοσέλιδο τίτλο του τελευταίου, μεταευρωεκλογικού φύλλου της εφημ. “Ποντίκι”. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Πολλά καράβια μένουν ακυβέρνητα τελευταία, γαρ.
ΜΙΑ ΑΠΌΧΗ για την αποχή! Μια απόχη για την αποχή! Μια απόχη για την αποχή! Ωραίο ακούγεται σαν σύνθημα, επαναλαμβανόμενο μάλιστα τρεις φορές. Ωστόσο πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι μόνο με μια απόχη θα πιάσει κανείς τα πολύχρωμα ψάρια που νομίζουν ότι απολαμβάνουν την ελευθερία τους.
ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι φεύγει τελικά ο Γιώργος Καρατζαφέρης από τη νεοδημοκρατική πολυκατοικία. Ας υποθέσουμε ότι κτίζει καινούργια... ΛΑ.Ι.ΚΗ πολυκατοικία στο οικόπεδο που διαθέτει στην ίδια γειτονιά. Ας υποθέσουμε ότι την προτιμούν και μετακομίζουν εκεί οι περισσότεροι απ’ τους ενοίκους. Πάει μακριά η βαλίτσα;
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ της πολυκατοικίας στη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων. Παρεμφερείς οι θεωρίες, πλην όμως αρκούντως διακριτές. Νομίζω.
ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ! Τι ‘χες Γιάννη; Τι χα πάντα. Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές.
ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ έμειναν μέχρι τους γάμους του ωραίου Αδώνιδος και της ωραιοτάτης Ευγενίας; Καρφάκι δεν σας καίγεται ε; Και καλά αν ανήκετε στους συνειδητά ανενημέρωτους. Αν όμως ανήκετε στους συνειδητά ενημερωμένους;
ΞΕΚΙΝΑ με απόφαση της Ενωμένης Ευρώπης, λέει, η ιδιωτική αποθεματοποίηση για το ελαιόλαδο. Είναι δυνατόν να σωθεί ο πνιγμένος αν πιαστεί απ’ τα μαλλιά του; Ερώτηση κάνω.
Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ο 14ος της Γαλλίας έκανε μπάνιο μόνο μια φορά τον χρόνο. Ο ελέφαντας είναι το μόνο θηλαστικό που δεν μπορεί να πηδήξει. Ο μέσος άνδρας βγάζει σε τριάντα χρόνια γύρω στο ένα κιλό γένια. Ο Μότσαρτ δεν είχε πάει σχολείο. Οι δεξιόχειρες ζούν κατά μέσο όρο 9 χρόνια περισσότερο από τους αριστερόχειρες. Κάποια περίεργα, σαν λίθοι και κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα.
ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που οι σχολαστικοί του Μεσαίωνα βρισκόντουσαν σε αδυναμία να υποστηρίξουν με θετικά επιχειρήματα τις ιδέες που πίστευαν, βεβαίωναν τους ακροατές τους ότι της ίδιας γνώμης ήταν και ο Αριστοτέλης. Αυτό το εκδήλωναν με τις φράσεις. “Διδάσκαλος έφα”, ή “Αυτός έφα”. Ομως απέφευγαν με πολλή προσοχή να αναφέρουν το όνομα του Αριστοτέλη από φόβο μήπως τους ρωτήσουν σε ποιο σύγγραμμά του το ανέφερε.
“Συγκινήσεις, χαρές, εξάρσεις/ επιτηδευμένη δόση συστολής - ποιες-/ παραλείψεις; - όλα στεναγμός/ ατέλειωτος· άαα της Περσεφόνης!/ Το πρόσωπό σου μύθος απειλητικός,/ όλος από νύχτα, μιας γυναίκας/ ωραίας που αναγνωρίζει τ’ απωθημένα της!”.
Από το ποίημα “Μύθος απειλητικός” του Αθανασίου Β. Νταουσάνη
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(12.06.09)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου