Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΙ ΝΑ’ ΜΑΣΤΕ λοιπόν “στον θείο Ιούλιο μήνα”, για να θυμηθώ τον Αλεξανδρινό ποιητή. Στον μήνα που πήρε τ’ όνομά του από τον ρωμαίο αυτοκράτορα Γάιο Ιούλιο Καίσαρα, από τον άνθρωπο δηλαδή που εκτός όλων των άλλων καθιέρωσε το ημερολόγιο που ίσχυσε από το 46 π.Χ. μέχρι το 1923 μ.Χ.
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ μέρα ο Ιούλης το ‘παιξε Ιούλης. Για να δούμε αν θα συνεχίσει να το παίζει έτσι ή αν θ’ αρχίσει τις παρασπονδίες. Μας έχουν συνηθίσει οι μήνες ν’ αλλάξουν τελευταία ρόλους, σαν τα ποκάμισα.
ΟΣΟΙ ΠΑΛΙΑ καπνίζανε και τώρα το ‘χουν κόψει/ στ’ αλήθεια ξανανιώσανε κι έχουν αλλάξει όψη! Από τον μαντιναδολόγο της στήλης Ηλία Σταματάκη αυτή η μαντινάδα, όπως και η επόμενη. Φώτισε, Θε μου, τσ’ Ελληνες να κόψουν το τσιγάρο, να δουν υγειά, να δουν λεφτά, δυο κέρδη με ένα σμπάρο. Ούτε γιατρός πνευμονολόγος, ο και ποιητής Γρηγόρης Γεωργουδάκης, να ‘τανε!
ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ δεν θα εκδοθεί, θα εκδοθεί, δεν θα εκδοθεί, θα εκδοθεί, δεν θα εκδοθεί... Μαργαρίτα για μαργαρίτα δε θα μείνει πάλι αμάδητη. Για την έκδοση ή τη μη έκδοση του Χριστοφοράκου, βεβαίως.
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ γι’ αποδείξεις και ονόματα/ να καταρρεύσει κινδυνεύει το οικοδόμημα/ οι γάτες έχουνε ήδη βγει στα δώματα/ και διαδηλώνουν για τα νόμιμα! Οσο να ‘ναι με λίγη καλή προσπάθεια, καταλαβαίνει κανείς τι θέλει να πει ο εκ του προχείρου ποιητής στο παραπάνω τετράστιχο.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ στο μηχανάκι. Από το μηχανάκι στο ποδήλατο. Κι ας ανεβαίνει η τιμή της βενζίνας μέχρι τα σύννεφα.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ εν Χανίοις παράσταση του “Κουρέα της Σεβίλλης” είχε τελειώσει πριν από δύο ώρες, δύο απ’ τους θεατές ωστόσο είχαν ξωμείνει στις κερκίδες και κουβέντιαζαν του καλού καιρού. Το φεγγάρι που τους έβλεπε από ψηλά διηγήθηκε την άλλη μέρα στον ήλιο ότι ήταν ο Βιτσέντζος Κορνάρος και ο Γεώργιος Χορτάτζης. Κάποια στιγμή, σαν να πήρε το μάτι του, λέει, κι ένα τρίτο πρόσωπο.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ παίζει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα παιδία παίζει επικινδύνως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ -Παντελόνια 18-0! Εκεί που το αποτέλεσμα ήταν πριν από 10 χρόνια το αντίστροφο, Φουστάνια- Παντελόνια 0-18 δηλαδή, και πριν από πέντε χρόνια ισόπαλο! Καθόλου σουρεαλιστικό αυτό το “πεταχτό”. Μετρήστε σ’ έναν γάμο, στον χορό της νύφης, πόσες γυναίκες φορούν φουστάνια και πόσες παντελόνια και επιβεβαιώστε το!
ΚΡΙΣΗ ΚΡΙΣΗ μα ποια κρίση/ που δεν είμαστ’ όλοι ίσοι/ άλλοι “πλέμπα” κι άλλοι “κροίσοι” / και καμιά δεν βλέπω λύση. Και δεύτερο... χτύπημα από τον τη σήμερον ημέρα εμφανισθέντα εκ του προχείρου ποιητήν. Απορώ και εξίσταμαι τι τον έπιασε!
Η ΚΟΡΝΗΛΙΑ, μητέρα του Γάιου και του Τιβέριου Γράκχων, προέτρεπε τα παιδιά της να γίνουν σπουδαίοι άνθρωποι με τα εξής λόγια: “Ως πότε, λοιπόν, θα με λένε κόρη του ένδοξου στρατηγού Σκιπίωνα; Πότε θ’ ακούσω να με λένε μητέρα των Γράκχων;”.
... “Ο χρυσοπράσινος Θεός του θέρους/ με τα πυρακτωμένα γαλανά μαλλιά/ περνάει δίπλα σου ξυστά καλπάζοντας/ επάνω στο τρελό άλογο του φωτός/ δίνοντας μια βιτσιά στα όνειρά σου/ - πόσα; αμέτρητα, χιλιάδες/ που κρύβονταν μέσα στο αίμα σου/ κι εκείνα ξαναμμένα αφηνιάζοντας/ ορμούνε καταπάνω σου μελίζοντας ηδονικά/ καθώς οι Βάκχες τον Πενθέα.”
Από το ποίημα “Θερινό” της Λένας Παππά
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
e-mail:kakatsakis@sch.gr
(Χανιώτικα Νέα)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου