Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΙ ΗΘΕΛΑ εγώ να γράψω, η καλή ώρα με τσίτωσε, ότι ο Ιούλης τις τελευταίες μέρες άρχισε να το παίζει Αύγουστος, με κάποια απ’ τα σέα του και τα μέα του; Τα πήρε αλά κάπα ο ερίφης, παραξηγήθηκε και το γύρισe χθες στις ιουλιανές ζέστες σκάζοντας τον τζίτζικα. Το επιμύθιο. Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις.
ΤΗΣ ΑΓΙΑ - ΜΑΡΙΝΑΣ σήμερα! Πολύ την υπολήπτεται αλλά και πολύ την αγαπά ο λαός μας τούτη την Αγία. Και αυτό γιατί μαραίνει τις αρρώστιες, τα ερπετά και τα ζωύφια που χαλάνε τα σπαρτά, προπάντων όμως μαραίνει τον δαίμονα, που παριστάνεται με την αιχμηρή ουρά του δίπλα της σε κάθε εικόνα της. Μα και γιατί έχει τη δύναμη να ξεμαραίνει, να θεραπεύει τα άρρωστα και μαραμένα παιδιά.
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ - ΜΑΡΙΝΑΣ σύκο και του Αϊ-Λια σταφύλι. Μόνο κατά το ήμισυ την έβρισκα σωστή στα μικράτα μου τούτη την παροιμία. Σταφύλι, ρόγες σταφυλιού για ν’ ακριβολογώ, έβρισκα να φάω, σύκο όμως δεν έβρισκα με τίποτα. Τώρα; Τώρα πήγανε περίπατο οι παροιμίες...
ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ να τον είχε τον ερχομό της νέας γρίπης, της γρίπης Α, αυτής που στην αρχή την είπαν γρίπη των χοίρων, πλην όμως της άλλαξαν όνομα, δεν ξέρω γιατί, όχι πάντως γιατί διαμαρτυρηθήκαν τα γουρούνια, τα γουρούνια ποτέ δεν διαμαρτύρονται αφού δεν μοιάζουν στους ανθρώπους, πολλές φορές οι άνθρωποι μοιάζουν με τα γουρούνια, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση, ούτε παραγγελιά να τον είχε τον ερχομό της γρίπης Α, επαναλαμβάνω γιατί με τις παρενθετικές και με τις παρενθετικές των παρανθετικών προτάσεις ξεχάσατε σίγουρα τι έγραφα, ούτε παραγγελιά να τον είχε τον ερχομό της γρίπης Α, λοιπόν, ο υπουργός Υγείας Δημήτριος Αβραμόπουλος. Για σκεφθείτε το λιγάκι και θα δείτε ότι συμφωνείτε μαζί μου.
ΠΑΡΑΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ το παραπάνω “πεταχτό”, ίσως το μεγαλύτερο στην εξαετή ιστορία της στήλης, το παραδέχομαι. Ε ρε, τί μπορεί να σου κάνει η χρήση, ποια χρήση, η κατάχρηση, παρενθετικών και κόντρα παρενθετικών προτάσεων!
ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ τους μάστορες του είδους! Ποιοι άλλοι από τον Βλαστό, τον Στεφανάκο, τους αδελφούς Παπακώστα και τους συν αυτοίς μπορούν να φτιάξουν το σωφρονιστικό μας σύστημα και γιατί όχι και το πολιτικό; Αυτοί και μόνον αυτοί!
ΕΝΑΣ ΠΕΡΣΗΣ στρατηγός έστειλε μια επιστολή στον στρατηγό Λύσανδρο των Λακεδαιμονίων μια επιστολή, στην οποία απειλούσε ότι έτσι και ερχόταν στην Ελλάδα θα κατέστρεφε τα πάντα. “Αν μπω στην Ελλάδα δε θα αφήσω τίποτα όρθιο”, του έγραφε. Ο Λύσανδρος απάντησε σ’ εκείνο το γράμμα μ’ ένα δικό του, στο οποίο έγραφε μόνο μια λέξη: “Αν”.
“... Με το στίχο κοφτερό κοπίδι/ πελεκάμε το μάρμαρο της Σιωπής,/ σκίζουμε τα γκρίζα πέπλα/ της Μοναξιάς, της Απουσίας, της Απόγνωσης./ Απαρηγόρητοι κι απογοητευμένοι/ μοναχικοί Δον Κιχώτες/ πλανιόμαστε σε τοπία ερημικής στέπας,/ πολεμάμε για έναν κόσμο/ αγάπης, ελπίδας και κατανόησης...”
Από το ποίημα “Μοναχικοί Δον Κιχώτες”
του Γιάννη Ανδρικόπουλου
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ
e-mail:kakatsakis:sch.gr
Χανιώτικα Νέα(17.07.09)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου