Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Λήγοντος του Ιουλίου δεν λήγει και η λάβρα του καλοκαιριού. Εδώ, Θεού θέλοντος, θα είμαστε και τον Αύγουστο και θα το διαπιστώνουμε. Γι’ άλλη μια χρονιά.

Τι θελει να πει ο... ποιητής με το που έπιασε το μολύβι κι άρχισε να γράφει; Μπορεί και τίποτα πέραν απ’ αυτό που ο καθένας και η καθεμιά κατάλαβαν. Πάντως την παρήχηση του λάμδα στην πρώτη περίοδο ούτως ή άλλως, την πέτυχε.

Δεν πάμε για εκλογές, εκτός κι αν πάμε! Και η πίτα της πρόβλεψης ολόκληρη και ο σκύλος της ενημέρωσης χορτάτος για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Μασάει όμως η κατσίκα του ΠΑΣΟΚ ταραμά; Φυσικά δε μασάει. Καμιά κατσίκα άλλωστε δεν αρέσκεται σε τούτο το σαρακοστιανό έδεσμα.

Εξοργίστηκε λέει σφοδρά ο Πρωθυπουργός από την επιστολή που του έστειλε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τελευταία για την αντιμετώπιση από την πλευρά της Κυβέρνησης της νέας γρίπης. Λυπάμαι που συμπεριφέρεσαι ανεύθυνα, του απάντησε υπεύθυνα, δίχως να πιει ξίδι.

Ουδέν, στην κυριολεξία, νεότερον από το μέτωπο της νέας γρίπης. Ωστόσο, μην έχοντας προφανώς άλλη δουλειά να κάνουμε, σκαλίζουμε και ξανασκαλίζουμε τα παλιά, ανακυκλώνοντας τα ήδη ανακυκλωμένα.

Οι λοιμωξιολόγοι μίλησαν. Οι επιδημιολόγοι επίσης. καιρός να μιλήσουν για τη νέα γρίπη και οι... νεκροθάφτες! Μαύρο, κατάμαυρο, το χιούμορ,ε; Μπορεί! Να διευκρινήσω πάντως οτι δεν αναφέρομαι στους νεκροθάφτες νεκροθάφτες, αλλά στους διάφορους “νεκροθάφτες” της ενημέρωσης. Για την ιστορία του πράγματος.

Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ευρεία σύσκεψη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή υπό τον Γιώργο Παπανδρέου για την προετοιμασία της εμφάνισής του, λέει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για να δούμε...

Να απορριφθεί η απόφαση για τη μη αναγνώριση του ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτης. Σαν να ζητά κανείς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να του κατεβάσουν τον ουρανό με τ’ άστρα. Αν είναι δυνατόν.

“Το καθήκον δεν είναι λέξις ήτις να μεταλλάση σημασίας αναλόγως της ιδιοσυγκρασίας και του χαρακτήρος εκάστου ανθρώπου· είναι συνθήκη καθιερωμένη, δια της συμπράξεως θείου και ανθρώπινου νόμου, προς διαιώνισιν της αρμονίας του κόσμου. Εάν δε και ο Θεός ακόμα εφωράτο παραβαίνων το καθήκον του, θα εδικαιούτο ν’ αποδοκιμάση αυτόν και εκείνος ο σκώληξ της γης, διότι αφού άπαξ τον έπλασε, δεν θα είχε το δικαίωμα να διαταράξη την ευδαιμονίαν και την ειρήνην του βίου του”. Από την “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

Γιορτή σαρδέλας, γιορτή γάβρου, γιορτή μπαρμπουνιού, γιορτή συναγρίδας, γιορτή γόπας, γιορτή ζαργάνας... Οι αριθμητές. Γιορτή ψαριού ο παρανομαστής!
Ο Ηρακλής, ο αντρείος γιος της Αλκμήνης, σαν εκάτόρθωσε τους δύσκολους άθλους του, πήρε για γυναίκα του στον χιονισμένο Όλυμπο την Ήβη, την κόρη του Δία και της Ήρας. Από τότε εκεί κατοικεί, γράφει ο Ησίοδος, ανάμεσα στους θεούς απείραχτος και αγέραστος.

“...Η ομορφιά των γυναικών που αλλάζουν τη ζωή/ μένει στα ποιήματα/ που γράφτηκαν γι’ αυτές/ ρόδα αειθαλή/ αναδίδοντας το ίδιο το άρωμά τους/ ρόδα αειθαλή/ όπως αιώνες τώρα λένε οι ποιητές.”
Από το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου “Ρόδα αειθαλή”.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail:kakatsakis@sch.gr

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου