Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Τ' Αϊ-Γιαννιου του Ριγολόγου, μεγάλη η χάρη του σήμερο. Γιατί Ριγολόγου; Μα γιατί κατά που λέγανε οι παλιοί μας όποιος τολμήσει να φάει λάδι την ημέρα αυτή που γιορτάζεται η αποκεφάλισή του από τον Ηρώδη, θα του βγει ανάλεμα από τα ρίγη που θα τονε πιάσουν.
Εκτος από Ριγολόγο και Θερμολόγο και Κρυαδίτη και Αποκεφαλιστή και Κοψοκέφαλο και Κουτσοκέφαλο και βεβαίως Νηστευτή ή Νηστικό λέει τον Αϊ Γιάννη τον Πρόδρομο ο λαός μας. Από ονόματα που του έχουν δώσει άλλο τίποτα.
ΠοιΟς θα αποκεφαλίσει ποιον; Ποιος ο Ηρώδης, ποια η Ηρωδιάδα και ποια η Σαλώμη; Παραμπερδευτήκανε οι ρόλοι τη σήμερον ημέρα κι άντε να τους ξεμπερδέψεις. Άσε που έχουμε ξωμείνει και από Πρόδρομους.
Καθ' οδΟν για την ΔΕΘ πολλά μπορούν να συμβούν. Παραείναι πολλές οι νάρκες ένθεν και ένθεν αλλά και καταμεσής του οδοστρώματος. Μια μικρή παρατιμονιά και πάει για φούντο το εμπόρευμα.
E λοιπΟν, δεν είναι όλοι ίδιοι. Ούτε οι κομματικοί σχηματισμοί είναι ίδιοι, ούτε πολύ περισσότερο, τα πρόσωπα που λειτουργούν στους κομματικούς σχηματισμούς είναι ίδια. Ό,τι χειρότερο η ισοπέδωση κατά τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.
Παμε για εκλογές; Οτι πάμε, πάμε, αλλά πότε πάμε και κυρίως πώς θα πάμε. Μια πρώτη απάντηση. Για όσους πάνε τελοσπάντων, γιατί πολλοί είναι αυτοί που δεν θα πάνε.
Και me τον σοβιετικό αστυφύλαξ και με τον ρώσο χωροφύλαξ ο ποιητής και συγγραφέας Σεργκέι Μιχάλκοφ που έφυγε προχθές σε ηλικία 96 ετών απ' τη ζωή. Επί Στάλιν έιχε γράψει τον σοβιετικό εθνικό ύμνο και επί Πούτιν τον ρωσικό. Ο αποθανών δεδικαίωται.
ΚανονικΑ, λέει, θ' ανοίξουν τα σχολεία. Κρίμα τα σχέδια που έκαναν οι μαθητές και οι δάσκαλοι για παράταση των διακοπών. Όνειρα θερινών νυκτών ήταν...
Να γΙνει θέατρο με το όνομα "Μίκης Θεοδωράκης"; Κανείς δεν λέει όχι. Να γίνει όμως στους Αγίους Αποστόλους; Από λίγα έως ελάχιστα τα ναι.
ΚΩστα Μπετινάκη, Αθήνα: Μεγάλη τιμή για μένα η αναδημοσίευση των προσθεσινών ΠΕΤΑΧΤΩΝ στην ηλεκτρονική σου εφημερίδα (www.styx.gr). Σ' ευχαριστώ πολύ και γι' αυτό και για το ιδιαίτερα κολακευτικό μήνυμά σου. Να ξέρεις ότι πάντα θα σε περιμένει ένα μπουκάλι ΕΥ-πλους.
ΚΑποτε παραπονέθηκε στον βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο Ζ' μια νεαρή υπήκοός του ότι ένας νέος της είχε κλέψει την τιμή. Ο βασιλιάς διέταξε να φέρουν τον νέο κοντά του και τον καταδίκασε να πληρώσει 100 χρυσά νομίσματα στο θύμα του για αποζημίωση. Ύστερα πριν φύγουν οι δυό τους είπε μυστικά στον νέο να επιτεθεί στο θύμα του και να του αποσπάσει εκείνο το ποσόν. Η νεαρή όμως αμύνθηκε γερά και καταξέσκισε με τα νύχια της το πρόσωπο του νέου. Όταν οι στρατιώτες τους ξαναέφεραν και τους δυο μπροστά του, ο βασιλιάς είπε στη νέα: "Αν υπερασπιζόσουν την τιμή σου, όπως υπερασπίστηκες αυτά τα χρήματα δεν θα την έχανες. Τώρα δώσε τα πίσω στον άνθρωπο αυτό και χάσου από μπροστά μου".
“...Οι ποιητές αγόραζαν χονδρικώς/ δέκα θλιμμένους έρωτες,/ κι έγραφαν δέκα ποιήματα·/ και ζούσαν μεγαλοπρεπώς/ τρώγοντας σάπια ροδάκινα”.
Απ’ το ποίημα του γράφοντος (Κάζοβαρ, Εκδόσεις “Φιλιππότη”, Αθήνα 1987) “Στο ίδιο καφάσι”.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
kakatsakis@sch.gr

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου