Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΣΤΑ ΠΕTΑΧΤA

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Καλο μHνα, καλό Αύγουστο, λοιπόν, καλές διακοπές, όσες και όσοι τις έχετε αφάγωτες, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και βεβαίως καλό χειμώνα για όλους μας! Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα, λέει η παροιμία και μια παροιμία δεν κάνει ποτέ μα ποτέ λάθος, μια που ‘ναι καταστάλαγμα εμπειρίας.

Απ’ τον ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό, που η σύγκλητος τον ονόμασε Αύγουστο, πήρε τ’ όνομά του ο μήνας που αρχίζει σήμερα. Ίσια κι όμοια με τον Ιούλιο Καίσαρα τίμησαν και τον Οκταβιανό Αύγουστο οι Ρωμαίοι. Μήνα με 31 μέρες στον ένα, μήνα με 31 μέρες και στον άλλον! Θύμα ο Φλεβάρης που τον άφησαν κουτσό, με δύο μέρες έλλειμμα. Αυτός πλήρωσε τη νύφη. Ποτέ η νύφη δεν μένει απλήρωτη!

ΑΥγουστος, λοιπόν και η Ελλάδα στις παραλίες της, κάτω από τον ίσκιο των γαλάζιων σημαιών της, αλλά και μέσα σε παντός είδους λύματα ενίοτε, αναστενάζει. Τα μπάνια του λαού (μεγάλε Ανδρέα Παπανδρέου με τις ανεπανάληπτες ατάκες σου!) είναι στις δόξες τους βλέπετε.

Ποια γριπη και ποια κρίση! Τίποτα μα τίποτα τον Έλληνα δεν τον ακουμπά/ έτσι και στη θάλασσα κολυμπά. Κρίμα όμως! Λίγο κολυμπά, αν κολυμπά. και πολύ ξεροψήνεται στον ηλιο.

Εν παση περιπτώσει και εν περιπτώσει πάση,/ για να χρησιμοποιήσω γι’ άλλη μια φορά αυτή την φράση,/ το καζάνι των ειδήσεων είναι σε μεγάλη βράση/ κι όσο να ‘ναι κάποια στιγμή τον Έλληνα θα τον νοιάσει! Και η κρίση είναι γύρω του πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα και η γρίπη παραμονεύει να του επιτεθεί.

Του λενε ότι θα του επιτεθεί. Πες του, πες του λοιπόν θα το πιστέψει στο τέλος, δεν θα το πιστέψει; θα το πιστέψει και θα της καθίσει σαν κότα να του επιτεθεί. Αν είναι δυνατόν! Ακούς εκεί κότα ο Έλληνας! Σε τα μας τώρα, σε τα μας;

Στην πλακα το ‘ριξα από ένα σημείο και πέρα, το βλέπω. Δεν κουλαντρίζεται το μολύβι πότες πότες. Άλλα θέλεις να σου γράψει κι άλλα σου γράφει εκείνο. Κατά το “άλλα λένε της κνισάρας κι άλλα κνισαρίζει εκείνη”.

Τελος πάντων. Μ’ αυτά και μ’ ετούτα η κόλλα γέμισε και για σήμερα. Ίσα ίσα χωρούν το ιστορικό ανέκδοτο και η ποιητική κατακλείδα. Εδώ δεν έχει πλάκα...

Ενας αιγύπτιος βασιλιάς έστειλε μια φορά ένα θύμα στον Πιττακό τον Μυτιληναίο με την παράκληση να του επιστρέψει το άριστο και το χείριστο μέλος του. Ο σοφός απέκοψε την γλώσσα και του την έστειλε μαζί με ένα γράμμα. Σ’ αυτό έγραφε: “Να το άριστο μέλος του ανθρώπου που μεταβάλλεται όμως σε χείριστο.”

“...Αύγουστος είναι και του Ρίτσου η σονάτα/ αλλά μπορεί κι ένα χωνάκι σοκολάτα/ του σεληνόφως αυτή η πανδαισία/ να ξεγελιέσαι πως υπάρχει αθανασία./ Αύγουστος ειν’ ο ρεμβασμός του Σκιαθίτη/ κι οι αναμνήσεις απ’ το φως του Πανορμίτη/ φλόγα κεριού σε ταπεινό προσκυνητήρι/ με το σπαθί του αρχαγγέλου στο θηκάρι...”
Από το τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού (στίχοι Ηλία Κατσούλη)
“Αύγουστος είναι”.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail: Kakatsakis@sch.gr
Χανιώτικα Νέα(01.08.09)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου