Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΑΝΑΓΙΑ η Πρωτοβροχίτισσα ή Πρωτοβρεξίτισσα. Στα χιλιάδες ονόματα που η υμνογραφία και ο λαός μας έχουν αποδώσει στην Παναγία (5.500 έχει καταγράψει για παράδειγμα ο συγγραφέας Ιωάννης Ιωσήφ Σηφάκης στο βιβλίο του “Θεοτοκωνύμια”) ας προστεθεί ακόμα ένα. Παναγία η Πρωτοβροχίτισσα ή Παναγία η Πρωτοβρεξίτισσα λοιπόν μια που οι παλιοί μας τα πρωτοβρόχια τα έλεγαν και πρωτοβρέξια. Με αφορμή τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές που έπεσαν στον τόπο μας στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, την παραμονή και ανήμερα της Παναγίας.

ΑΚΟΥΩ κούφια τα ντουφέκια/ ακούω σμίξιμο σπαθιών/ ακούω βόλια, ακούω πελέκια/ ακούω τρίξιμο δοντιών... Εκ του μακρόθεν η δάνεια (για μια στροφή από τον “Ύμνο εις την Ελευθερίαν” του Διονύσιου Σολωμού πρόκειται) περιγραφή του προεκλογικού αγώνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κι ας μην έχουν ακόμα κατατεθεί τα ψηφοδέλτια.

ΜΟΝΟ κέρδος θα έχω αν δηλώσω υποψήφιος υποψήφιος. Θα παίξει τ’ όνομά μου, θα με μάθουν στα κεντρικά, θα γίνω γνωστός, θα πάρω εκδίκηση για το ότι δεν με ξέρει ούτε η μάνα μου, που λέει ο λόγος. Δεν έθεσε τελικά τ’ όνομά του στην κρίση των κεντρικών ο φίλος μου. Του είπα ότι μπορεί να τον περάσουν και για ψώνιο και έκανε πίσω.

ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ουκ άνευ ότι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά θα είναι φτωχότερο μετά τη δήλωση του Νίκου Χριστοδουλάκη ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Εκ των ων ουκ άνευ ότι χαμένοι είναι ο τόπος, το ΠΑΣΟΚ και η Βουλή απ’ την μη συμμετοχή του. Μένει προς το παρόν, εκτός της σύνολης πολιτικής του παρουσίας, βέβαια, η δήλωση της μη συμμετοχής του. Σαν μάθημα ύφους και ήθους. Προπάντων για εκείνους που εξαναγκάζονται να αποχαιρετήσουν την Αλεξάνδρεια. Ή για εκείνους που πρέπει να την αποχαιρετήσουν.

ΓΕΙΑ σου, θείε! Γειά σου, εξάδελφε! Γειά σου, Αλέκο! Γειά σας, παιδιά! Γειά σου, εσένα! Γειά σου κι εμένα! Και βεβαίως, γειά σου σύνομε/ κι όντε βρούμε πίνουμε! Εδώ σας θέλω. Ποιος είναι ο σύνομος; Έλα ντε! Ποιος είναι ο σύνομος;

ΗΜΕΡΑ των τριών εννιαριών η χθεσινή, το πήρατε χαμπάρι; Είμαστε στο 9ο έτος του 2000, στον 9ο μήνα του χρόνου και ο μήνας είχε εννιά! Η ευχή μου. Κάθε μέρα ο μήνας να έχει εννιά. Ανεξάρτητα από έτος και μήνα...

ΝΙΚΟ Νικολόπουλο, Αθήνα: Επιστροφή στα “Ανθρώπινα” και στις “Αναζητήσεις” σου, ύστερα από 25 χρόνια. Ένα ολόκληρο βράδυ συντροφιά με τους στίχους σου. Στον απόηχο του ερχομού σου στα Χανιά. Η φιλία δεν είναι ποτέ θέμα ποσότητας. Ούτε θέμα απόστασης.

ΟΤΑΝ ανέβηκε στο θρόνο ένας νεαρός βασιλιάς του παρουσίασαν μια αίτηση χάριτος κάποιου καταδικασμένου σε ισόβια δεσμά. Ο δύστυχος είχε κάνει πολλά χρόνια στη φυλακή και ζητούσε χάρη. Ο υπουργός όμως είχε γράψει στο περιθώριο “χάρις αποκλείεται, να μείνει στη φυλακή”. Ο βασιλιάς μετέφερε τότε το κόμμα πλάι στη λέξη “χάρις”. Έτσι η υπόδειξη του υπουργού έγινε: “Χάρις, αποκλείεται να μείνει στη φυλακή”. Και ο βασιλιάς υπέγραψε την απόλυση.

“Πέρα απ’ τα σύνορα,/ στα βουνά και στα πέλαγα/ στους κάμπους και στα λιοστάσια/ στα γιαπιά και στα ‘ργαστήρια/ στις φάμπρικες και στα κάτεργα,/ κάτω απ’ το λιοπύρι της μέρας/ και μες στης νύχτας την αγρύπνια,/ θωρώ του δουλευτή το μόχθο/ ακούω του σκλάβου τ΄αγκομαχητό/ μοιράζομαι τ΄αδικημένου την πίκρα/ νιώθω του στοχαστή την αγωνία/ ζω του επαναστάτη τον αγώνα/ και γίνομαι περισσότερο Άνθρωπος.”
Το ποίημα “Ανθρώπινο” του Νίκου Νικολόπουλου

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail: Kakatsakis@sch.gr

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου