Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΕΤΑΧΤΑ

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Βαρελάδες και γαιδάροι/ ένα μήνα έχουν τη χάρη. Στην ίδια λογική, της ομοιοκαταληξίας: βουλευτές και ψηφοφόροι/ κάνουν βόλιτες στα όρη. Το παν η ομοιοκαταληξία. Κι όλα τ’ άλλα είναι λεπτομέρειες. Μέσα στη ζωή μας είναι και ο σουρεαλισμός εξάλλου.

Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε; Αλλάζουμε για να μη βουλιάξουμε. Βουλιάζουμε για να μην αλλάξουμε. Αλλάζουμε βουλιάζοντας. Βουλιάζουμε αλλάζοντας. Και αλλάζουμε και βουλιάζουμε. Τίτλοι για τον μπαξέ της πρώτης σελίδας. Για όλα τα γούστα και δια πάσαν χρήσιν. Και σαν απάντηση στην ερώτηση

Αυτός δεν ράβει κουστούμι, κατά που λέει, όπου κάτσει κι όπου σταθεί.. Γιατί να μπαίνει στα έξοδα και να προκαλεί. Το ίδιο που φορούσε πριν έξι χρόνια θα χρησιμοποιήσει άλλωστε. Εξασφαλισμένη η καρέκλα του. Πάντα κατά τα λεγόμενά του.

Για σύντομη πράσινη παρένθεση κάνουν λόγο στη Νέα Δημοκρατία τελευταία. Μάλλον με το σενάριο στο μυαλό θα μείνουν. Όπως είχαν μείνει και στο ΠΑΣΟΚ οι κάνοντες λόγο το 2004 για γαλάζια παρένθεση εξάλλου.

Πέντε τ’Οκτώβρη μια ζωή καινούρια θ’ ανατείλει/ γιατί ο λαός μας της Νου Δου θα σβήσει το καντήλι. Είδε φαίνεται τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Ηλίας Σταματάκης κι εκδηλώθηκε. Επιμύθιο. Όσο πιο μεγάλος ο ενθουσιασμός, τόσο πιο μεγάλη η απογοήτευση.

Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μια τρυγοκοφίνα! Πού ξέρεις! Μπορεί και να ναι αλήθεια. Η μεγάλη χρειγειά εξάλλου, βάζει και τα πολλά βάζει και τα λίγα.

Καλόν αγώνα σε όλους τους υποψήφιους εύχεται εν κατακλείδι σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Σελινιώτικα Νέα» ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης. Στάθηκε σ’ αυτήν αρκετά ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Αυτή κι αν είναι δείγμα-απόδειξη πολιτικού πολιτισμού, μου είπε.

Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα γκολάκια έφαγε η ΑΕΚ από την Έβερτον προχτές..Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα ποτήρια φαρμάκι ,ήπιε, κατά δήλωσή του, ο γνωστός στους αναγνώστες της στήλης αεκτζής γείτονάς μου. Άσπρο πάτο, Μήτσο!

Στο «ΜΑΝΟΥΑΛΙ» καθ’ αργά τρία κεριά θ’ ανάβω/ κι όποιον καημό με βελονιά ελληνική θα ράβω. Επανέρχομαι στη μαντινάδα που στις 20 Αυγούστου, από τη στήλη , αφιέρωσα στον και συνεργάτη της εφημερίδας μας Μιχάλη Μινουδάκη με αφορμή τα εγκαίνια του Καλλιφαγείου του στο Λιμάνι, μεθαύριο Δευτέρα. Διευκρίνιση πρώτη: «Μανουάλι» είναι το όνομα του Καλλιφαγείου. Διευκρίνιση δεύτερη : Τα τρία κεριά είναι τρία ποτήρια κρασί. Ένα για το παρελθόν, ένα για το παρόν κι ένα για το μέλλον του. Καλές δουλειές.

Κάποτε ο τύραννος της Σάμου Πολυκράτης, έδωσε στον ποιητή Ανακρέοντα σαν δώρο 10 τάλαντα, ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη. Ο Ανακρέοντας που ήταν λιτοδίαιτος και ολιγαρκής άνθρωπος έμεινε δυο νύχτες ξάγρυπνος με τη σκέψη τι θα έκανε το μεγάλο ποσό. Το πρωί της τρίτης ημέρας πήγε στον Πολυκράτη και επιστρέφοντας τα δέκα τάλαντα του είπε: « Σ’ ευχαριστώ για το δώρο σου, όμως μεγαλύτερη αξία έχει η ψυχική μου γαλήνη».

… «Τώρα που έρχεται ο Αρχηγός/ θα’ ρθει καινούρια εποχή για τους πιθήκους./ Η ράβδος που κρατά στη δεξιά του/ λένε πως πάλι θα καρπίσει/ στιφά καρύδια και χουρμάδες./ θα πλέξει μπανανόφυλλα σε κούνιες να κοιμίσει/ όλους τους δυσκολόυπνους/ κι απ’ τους βυθούς θα ρυμουλκήσει/ εκείνες τις απαίσιες γαλέρες/ για τους πιθήκους π’ αγρυπνούν»
Από την ποιητική συλλογή του Αλέξη Ζερβάνου
«Ένας πίθηκος συλλογιέται»

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ
kakatsakis@shc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου