Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Στέγη σʼ ένα όνειρο...

Έναν άλλον χώρο αντίκρυσαν εφέτος οι Αποκορωνιώτες και οι φίλοι του Αποκόρωνα που, όπως κάθε χρόνο, εδώ και μια εικοσαετία περίπου, αθρόως προσήλθαν στις εγκαταστάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, που ίδρυσε ως γνωστό ο εκ Νεροχωρίου ορμώμενος μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, στη μνήμη της μητέρας του, επί την ηλίου δύσιν, στις 16 Σεπτεμβρίου, για να γιορτάσουν κατά τα ειωθότα την προστάτιδα αγία του. Έναν “εκ βάθρων ανακαινισμένο” κατά την έκφραση τού και αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νίκου Παπαδάκη εσωτερικά και εξωτερικά, χώρο η εικόνα του οποίου “δεν έχει καμία σχέση με αυτή που είχε προηγουμένως”. Το “θαύμα” αυτό (γίνονται και στην εποχή μας “θαύματα”) οφείλεται, βέβαια, στον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) που έχει ξοδέψει μέχρι τώρα περίπου 700.000 ευρώ, για την στέγαση του ιδρυθέντος απ’ αυτόν Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ), που θα αρχίσει οσονούπω την λειτουργία του, (τα εγκαίνια καθυστέρησαν λόγω εκλογών), ύστερα από την παραχώρηση των εγκαταστάσεων (με παράλληλη λειτουργία του Ιδρύματος) για σειρά ετών. Σ’ αυτόν τα εύσημα και ιδιαίτερα στον και εκδότη της εφημερίδας μας, πρώην πρόεδρό του, αποκορωνιώτη, τζιτζιφιανό συγκεκριμένα, Γιάννη Γαρεδάκη, που και για συναισθηματικούς λόγους υιοθέτησε τον συγκεκριμένο τόπο. Μα και στο Δ.Σ. του Ιδρύματος και ξεχωριστά στον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Νίκο Παπαδάκη, που διαβλέποντας και “τα άμεσα πολλαπλά οφέλη για τον τόπο και τα έμμεσα, αυτά δηλαδή που θα προκύψουν από την τεράστια προβολή της περιοχής”, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Αντώνη Σκαμνάκη, έδωσε στέγη στο όνειρο της δημιουργίας ενός δημοσιογραφικού εργαστηρίου που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα...


Μια διημερίδα στην οποία θα προβληθούν όλα τα βιβλία των Αποκορωνιωτών συγγραφέων, πρότεινε ο Χαράλαμπος Μπουρνάζος, που συνήρπασε όπως κάνει πάντα με τον αρρενωπό λυρισμό του το ακροατήριο, στο τέλος της ομιλίας του. “Σπουδαία”, κατά που θα έλεγε και ο γνωστός τοις πάσι, επίσης, εξ Αρμένων ορμώμενος, Βασίλης Καλαϊτζής-Μουντάκης, η πρότασή του. Και βεβαίως υλοποιήσιμη. Αυτό έλειπε! Να την αφήσει ο Νίκος Παπαδάκης να παραπέσει. Την υιοθέτησε επιτόπου! Η πιο συν-κινητική στιγμή πάντως της μπουρνάζειας ομιλίας συνέβη όταν ο ομιλητής κάλεσε το ακροατήριο να σταθεί όρθιο μνημονεύοντας κι ευγνωμονώντας τους απόντες απ’ την ζωή αποκορωνιώτες συγγραφείς, που πρόβαλαν με τα βιβλία τους τα χωριά τους και γενικότερα τον Αποκόρωνα. Τον Νικόλαο Μαρκάκη και τον Μάρκο Ντουκάκη, τον Παρασκευά Μαρουσάκη, τον Στέλιο Πανηγυράκη, τον Γιάννη Πολυχρονάκη, τον Νικόλαο Παπαδάκη και τον Στέφανο Φρεσκάκη. Τους “σκαπανείς” των πηγών της τοπικής μας πατριδογνωσίας.


Ωσεί παρών...

Ωσεί παρών κι εφέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια, ο εμπνευστής και ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης. Και κατά τη διάρκεια του κατανυκτικού εσπερινού, (φωτό) που έγινε, όπως πάντα, δύοντος του ηλίου στα Λευκά Όρη, κάτω απ’ τις χαρουπιές, τις τραμιθιές και τις ελιές του αύλειου χώρου του πανηγυρίζοντος ναού. Και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε αμέσως μετά στην ανακαινισμένη αίθουσα συνεδρίων, κατά την οποίαν μίλησε ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας ιστορικός ερευνητής Χαράλαμπος Μπουρνάζος, με θέμα “Βιβλία-πηγές της ιστορίας του Αποκόρωνα”, και έγινε μια σύντομη αναφορά από την κοινωνική λειτουργό του Ιδρύματος Δήμητρα Ηλιάκη για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”. Όλοι μα όλοι, τον Παππού αναθυμούνται και τα λόγια του αναθίβαλαν, στις ιδιαίτερες κουβέντες τους. Κι όλοι, μα όλοι, που μίλησαν, σ’ αυτόν “τον πιο σεβάσμιο Έλληνα” άμεσα ή έμμεσα αναφέρθηκαν. Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Ιδρύματος Μανόλης Βολουδάκης, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αντώνης Σκαμνάκης, οι δήμαρχοι Φρε και Κρυονέριδας Νίκος Γιαννούλης και Γρηγόρης Μαρκάκης αντίστοιχα, ο πρώην βουλευτής Σήφης Μιχελογιάννης, ο πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας Ρεθύμνου Μιχάλης Τρούλης και ο γράφων. Ιδιαίτερα ωστόσο ο κεντρικός ομιλητής Χαράλαμπος Μπουρνάζος στην αρχή της ομιλίας του. “Ο πρώτος λόγος εμάς των προσκυνητών, απόψε, πρέπει να είναι η παράκλησή μας στην Αγία Σοφία, να έχει γερό τον εμπνευστή τούτου του ευλογημένου Ιδρύματος, τον Δεσπότη Ειρηναίο, που τα βαρίδια της ηλικίας και την κλονισμένης του υγείας, εμπόδισαν κι εφέτος να ‘ρθει και να λειτουργήσει στο εκκλησιδάκι του, να μας ευλογήσει και να συνομιλήσει μαζί μας”, είπε. Για να συνεχίσει: “Να του ευχηθούμε, λοιπόν, του χρόνου τέτοιαν εσπέρα, να χοροσταησει στον εσπερινό, να μας μιλήσει, μ’ εκείνον τον θερμό, τον έναυλο και ηδύ λόγο του και να μασε χωρατέψει, όπως εκείνος γνωρίζει”... Αμποτε!

e-mail: Kakatsakis@sch.gr

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου