Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΝΑ’ ΝΑΙ ΛΕΕΙ, ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ για να’ χεις όλον τον χρόνο να κάνεις με όλην σου την άνεση εντρυφώντας σ’ αυτές όλες τις διαδρομές ανάγνωσης των “Χανιώτικων Νέων”. Αν ο Προυστ είχε στο ερωτηματολόγιό του την ερώτηση “τι είναι ο παράδεισος;” αυτήν την απάντηση θα’ δινε.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ στήλη που εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο 17 Οκτωβρίου στην εφημερίδα μας η Νανώ Σπανουδάκη-Κουτσάκη, που εκτός των άλλων ξέρει πάντα ν’ ανανεώνεται, με πρώτο καλεσμένο τον πρώην πρύτανη και καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη, η παραπάνω αναφορά. Καλοτάξιδη η νέα στήλη σου, Νανώ! Καλές χοχλιδοβραδιές, όταν δεν γράφεις, όταν δεν διαβάζεις, όταν δεν παίζεις μουσική, όταν..., όταν..., όταν..., Γιάννη Φίλη!

ΜΟΝΑΧΗ ΤΖΗ ΤΟ ΠΕΛΕΚΑ η γαϊδούρα το σωμάρι/γή μακρύ τζη γή στενό τζη μοναχή τζη θα το βάλει. Η μαντινάδα αφορά την Νέα Δημοκρατία που ψάχνει γι’ αρχηγό, την Κυβέρνηση που μόλις ανέλαβε την εξουσία ή μήπως ούτε τη Νάα Δημοκρατία ούτε τη νέα κυβέρνηση; Ποια είναι εντέλει η γαϊδούρα που πελεκά το σωμάρι της, τη σήμερον ημέρα; Εδώ σας θέλω!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΗΣΕ ο Κώστας Καραμανλής στην προχθεσινή συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή; Γιατί δεν είχε να προσθέσει τίποτα άλλο σ’ αυτά που είχε πει στην πρωτολογία του; Γιατί αν μιλούσε ίσως και να καλούσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Κυβέρνηση; Γιατί βαριόταν να σηκωθεί από τη θέση του;

ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΗΣ λύπης! Το συγχαρητήριο(;) τηλεγράφημα που έστειλε ο Εμμανουήλ Ροΐδης στον Δεληγιάννη άμα τη εκλογή του ως πρωθυπουργού της Ελλάδος, πριν από 130 περίπου χρόνια. Το αντίθετό του; Σας συλλυπούμαι μετά πολλής χαράς. Για κάθε χρήση προς όλους. Ιδιαιτέρως προς αυτούς που είχαν την εξουσία και την έχασαν και προς αυτούς που πήραν πρόσφατα την εξουσία.

ΤΗΣ ΕΚΑΤΣΕ, ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ πάλι η έκφραση, τελικά της Κατσέλη. Ωστόσο ας κρατήσουμε και μια πισινή. Μπορεί και να της... ξεκάτσει. Εδώ είναι Ελλάδα και όλοι κάνουν τους... Κινέζους.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ως προς την εκλογή αρχηγού η Νέα Δημοκρατία επιτέλους. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχές το νέον έτος!

ΟΤΑΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ήταν όρθια έστω και με δεκανίκια, δεν είχαμε οικονομολόγους. Τώρα που είναι τέζα τι να τους κάνουμε τους οικονομολόγους;

ΤΗΝ ΠΗΡΕ Ο... ΔΑΚΟΣ και την σήκωσε την βεντέμα. Τσατίστηκε λέει γιατί είχε πέσει χαμηλά η τιμή του λαδιού κι ειπε να την ανεβάσει.

ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕ στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι έναν πίνακα. Αφού του έδωσε την παραγγελία, τον κάλεσε κατόπιν στο σπίτι του για να του δείξει το δωμάτιο όπου θα κρεμούσε το κάδρο. “Βλέποντας το περιβάλλον εκεί μέσα, θα κανονίσετε τι χρώματα θα βάλετε στον πίνακα, ώστε να είναι ταιριαστός σ’ αυτό”, του είπε. Ο Ντα Βίντσι του απάντησε: “Κατάλαβα, αλλά μάλλον θα πρέπει να γίνει κάτι άλλο. Να φτιάξω πρώτα εγώ τον πίνακα και κατόπιν να χτίσεις γύρω του ένα σπίτι που να του ταιριάζει”!

“Μια μέρα αναζήτησα πέτρινο δάσος/ χωρίς νεκρά φύλλα.
Η γη καραδοκούσε/ με επίπεδη υπομονή./ Ητανε ζήτημα χρόνου
να κάνει την τελική, εισβολή./ Στήλες/ πετρόπολη/ φίλοι παλιοί
σε σύναξη./ Ιερογλυφική γραφή/ που πήγαινε να γίνει ιδέα.
Κείνη τη μέρα/ η γλώσσα που ήξερα/ κατέληξε ρίψασπις.”
Το ποίημα “Running” του Γιάννη Φίλη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail:kakatsakis@sch.gr

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου