Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Η χάρη τους να βοηθά τους αγίους τους

Η χάρη των αγίων τους να τους βοηθά, μα και η δική τους χάρη να βοηθά τους αγίους τους. Για τους Ρεθυμνιώτες που κατοικοεδρεύουν στην πόλη των Χανίων γι’ άλλη μια χρονιά τέτοιες μέρες, ο λόγος. Με αφορμή τη γιορτή των Τεσσάρων Μαρτύρων. Των τεσσάρων εκ Μελάμπων Ρεθύμνου νέων, Μανουήλ, Γεώργιος, Αγγελής και Νικόλαος τα ονόματά τους, που επί τουρκοκρατίας είπαν το δικό τους μεγάλο όχι, όταν τους ζητήθηκε ν’ αρνηθούν την πίστη τους. Γι’ άλλη μία χρονιά προσήλθαν συν γυναιζί και τέκνοις το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα του μαρτυρίου των Αγίων, κάτω από τον ίσκιο της σημαίας του Συλλόγου τους “Το Αρκάδι”, στο δεξιό κλίτος του Αγίου Νικολάου της Σπλάντζιας, οι εν Χανίοις Ρεθύμνιοι. Εκεί όπου η ευσέβεια κάποιων έδωσε τόπο στην θύμηση. Για ν’ ανάψουν ένα κερί στην εικόνα των Αγίων τους, των Τεσσάρων Ρεθεμνιωτών Νεομαρτύρων, συνήχθησαν επί τω αυτώ οι συμπατριώτες και οι φίλοι τους. Για να προσκυνήσουν την μάχαιρα με την οποία σφαγιάστηκαν και το ιερό τους λείψανο. Για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία που τελέστηκε ιερουργούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού. Και βεβαίως για να πιουν στον αύλειο χώρο του ναού μια τσικουδιά και να ευχηθούν ο ένας στον άλλο και του χρόνου με υγεία.

Μια εκδήλωση
με άρωμα γιασεμιού

Ξετρούλιασε στην κυριολεξία από κόσμο η αρκετά μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Εκκλησίας του Αγίου Γερασίμου στα Νεροκούρου την περασμένη Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου “Όταν ήμουν στρατιώτης, όταν ήμουν πρόεδρος”, τρίτου κατά σειρά σε τρία χρόνια, του Γιάννη Φατσέα. Περισσευούμενη όμως, κυρίως, ήταν η αγάπη για το πρόσωπο του Συγγραφέα στην όλη περιρρέουσα, εντός και εκτός αίθουσας, ατμόσφαιρα. Η αγάπη των συγχωριανών του, των Νεροκουριανών που εν ενί σώματι και μία καρδιά προσήλθαν για να τιμήσουν τον για 19 χρόνια κοινοτάρχη τους, μα και να τον ευχαριστήσουν για την σε συγγραφικό επίπεδο συνεχιζόμενη προσφορά του. Η αγάπη των συμπατριωτών του, των προγόνων του, των πολλών Μανιατών, που θεώρησαν χρέος των να κάνουν έντονη την παρουσία τους. Η αγάπη των πολλών φίλων του, στην αυτοδιοίκηση, μα και στον ευρύτερο κοινωνικό στίβο, απ’ όλες τις γωνίες του Νομού, που έψαχνε να βρει τρόπο να εκδηλωθεί. “Οι θέσεις, οι απόψεις και η ζωή του Ιωάννη Φατσέα είναι σίγουρα σταθερές, ενδυναμωμένες από οικογενειακές παραδόσεις και δίδουν ένα άρωμα γιασεμιού που σήμερα έχει εξασθενήσει”, είπε, μεταξύ των άλλων παρουσιάζοντας το βιβλίο η εκ των ομιλιτών, και γνωστή ως πνευματικός άνθρωπος, δικηγόρος Ρόζα Μοτάκη-Κονταδάκη. Άρωμα γιασεμιού! Να ο τίτλος που ταιριάζει στην όλη εκδήλωση, σκέφτηκα, ακούγοντάς την... Μένω επιμένοντας σ’ αυτόν. Ύστερα απ’ όσα είδα, απ’ όσα άκουσα, απ’ όσα διάβασα ακούγοντας, απ’ όσα βίωσα. Ύστερα από τις παρουσιάσεις και των: Στέλλας Χαριτάκη, που είχε και τον γενικό συντονισμό, Γιώργου Πετρουλάκη, Μανώλη Μανούσακα, Πόπης Ντουντουλάκη. Ύστερα απ’ την ανάγνωση σελίδων του βιβλίου απ΄ τη Ρόζα Μοτάκη. Ύστερα από τους χαιρετισμούς και την προσφορά δώρων στον Τιμώμενο απ’ τους Μανιάτες. Ύστερα απ’ την επίσης σε μακρυγιάννεια, γνωστή στις σελίδες των βιβλίων του, γλώσσα αντιφώνησή του. Ύστερα απ’ το ριζίτικο που τραγούδησε ο παπα-Νικόλας Χαροκοπάκης προς τιμήν του. Ύστερα απ’ το παραδοσιακό κέρασμα. Ύστερα απ’ όλα τα πολλά άλλα φανερά και κρυφά που διαδραματίστηκαν εντός μου και πέριξ. Μύριζαν έντονα γιασεμί οι νεροκουριανές αυλές, εξάλλου, φεύγοντας.

Παμψηφεί Ομότιμος
ο Ι. Πρασιανάκης

Παμψηφεί ανακηρύχθηκε Ομότιμος από τη Σύγκλητο του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αθηνών ο πρώην Καθηγητής του Τομέα Μηχανικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Ιωάννης Ν. Πρασιανάκης. Ο συμπατριώτης μας καθηγητής (από την Χρυσαυγή Κισάμου, αδελφός του πρώην βουλευτή και πρώην προέδρου της Παγκρητίου, δικηγόρου Γιώργου Πρασιανάκη) συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι. Πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο Καστελλίου Κισάμου, κατέκτησε όλες τις θέσεις της ιεραρχίας του Πολυτεχνείου, αρχίζοντας από τη θέση του συνεργάτη του Εργαστηρίου Αντοχής Υλικών. Παράλληλα με το πολύπλευρο επιστημονικό, ερευνητικό και διδακτικό έργο του και τη συγγραφή πλήθους βιβλίων και επιστημονικών εργασιών, ασχολήθηκε με τη μελέτη αντοχής υλικών και διατελεί επί χρόνια Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μη Καταστροφικών Ελέγχων/ ΕΛΕΜΚΕ, με μεγάλη δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας. Μόνο στα Χανιά φιλοξενήθηκαν δύο συνέδρια αυτού του αντικειμένου. Να επισημάνουμε με πολλή χαρά ότι η ανακήρυξη του Ιωάννη Ν. Πρασιανάκη ως Ομότιμου Καθηγητή του κορυφαίου τεχνικού πανεπιστημιακού Ιδρύματος της χώρας μας, που αποτελεί το επιστέγασμα μιας πλούσιας επιστημονικής προσφοράς, τιμά εκτός απ’ τον ίδιο και τον τόπο μας!

e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου