Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ.Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch.gr


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΟΠΩΣ κάθε χρόνο, απ' το 1974 και μετά, επιστροφή και σήμερα 17 Νοέμβρη κι εφέτος στο Πολυτεχνείο. Στο μεγάλο αυτό Σχολείο της Λαϊκής Μνήμης και της Εθνικής Προσταγής. Εκεί όπου οι νέοι της Ελλάδας, το τετραήμερο από 14-17 Νοέμβρη του 1973 εν μέση δικτατορία, δίδαξαν πως πρέπει να αγωνίζεσαι αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ εκείνων των ημερών, λοιπόν. Στα ζεστά από μνήμες, αίμα και δάκρυα, αγώνα κι αγωνία, θρανία. Σε αναζήτηση ενός νοήματος ή και ενός νομίσματος. Τριάντα πέντε χρόνια μετά.

Θ' ΑΝΤΕΞΕΙ στο δεδομένο σημερινό κρας τεστ η ελληνική αστυνομία; Θα προστατέψει τον πολίτη χωρίς να πειράζει τα δικαιώματα του; Κυβερνητική αγωνία κι αυτή! Κι όχι μόνο!


ΦΥΛΛΟ και φτερό θα κάνουν τα οικονομικά μας, λέει, οι εκ Βρυξελλών ελεγκτές του Αλμούνια που οσονούπω καταφτάνουν. Καλώς τους κι ας αργήσανε!

ΕΚΟΜΠΟΔΕΣΑΝ οι κλωστές, μπερδέψανε στο χτένι/ κι αρρώστησε η ανυφαντού να λύνει και να δένει... Στο ρόλο της ανυφαντούς ο υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βεβαίως...

ΑΠΟΤΑΣΣΕΣΑΙ την Κυβέρνηση Καραμανλή; Απεταξάμην! Και πιστεύεις στην ενότητα της παράταξης; Πιστέυω! Τι περιμένατε να απαντήσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας στις ρητορικές ερωτήσεις, που τους τίθενται δηλαδή;

ΓΙΑ ΤΟ Εφετείο πάρε θέση Ντόρα,/ δίχως καθυστέρηση στο εδώ και τώρα! Παραλίγο να το κάνουν σύνθημα και να το φωνάξουν οι εξ Ανατολών Κρήτες νεοδημοκράτες! Ή μήπως το φώναξαν και δεν το ακούσαμε.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ στη μεθεπόμενη μέρα. Δεδομένος ο τίτλος. Πρωταγωνιστής ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Άγνωστο το όνομα του σκηνοθέτη. Το σενάριο πάντως έχει αρχίσει να γράφεται.

ΑΦΟΥ δεν μπορείς να κερδίσεις, πρόσεξε τουλάχιστον να μη χάσεις. Με την έννοια αυτή δεν ήταν άσχημο αποτέλεσμα το 0-0 της Εθνικής μας με την Ουκρανία. Μια ακόμα ισοπαλία, στο 1-1 αυτή τη φορά, αύριο στην έδρα της και βουρ για την Νότιο Αφρική.

ΖΟΥΜΕ σε μια όμορφη χώρα που δεν παθαίνουμε τίποτα και δεν θέλουμε να ταράζουμε και τη "ζαχαρένια" μας. Έτσι τρώμε και πίνουμε μικροί και μεγάλοι (με τις κοιλίτσες και τα όλα μας) κάνουμε και τις τσιγαριές μας και δεν βαριέσαι. Ποιός νοιάζεται που στην Ελλάδα πεθαίνουν 5 συνάνθρωποί μας τη μέρα από το κάπνισμα και κανείς απ' το νέο εμβόλιο (H1N1) 2009; Εμείς αυτό τρέμουμε! Γιατί στη Σουηδία εμβολιάζονται όλοι και εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και δεν έχουμε κανένα νεκρό. Ακόμη δεν το περάσαμε στο σκληρό μας... δίσκο. Δεν ξέρω γιατί θυμούμαι τις πατάτες του Καποδίστρια!

ΑΠΟ ΤΟΝ καλό φίλο γιατρό πνευμονολόγο και σπουδαίο ποιητή Γρηγόρη Γεωργουδάκη η παραπάνω "πεταχτή" παρέμβαση. Ωραία ιδέα δίνεις στην Κυβέρνηση, Γρηγόρη! Θαρείς και την νοιάζει ν' αρχίζει να πουλάει εμβόλια;

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Καραϊσκάκης ήξερε όσο κανένας άλλος να εμπνέει το θάρρος στους άνδρες του σε κάθε δύσκολη στιγμή. Μια φορά ένα παληκάρι που είχε έρθει για πρώτη φορά να πολεμήσει μαζί του, του είπε: "Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα. Οι Τούρκοι είναι πολύ κοντά μας." Ο Καραϊσκάκης του είπε με χαμόγελο: "Και μεις, ωρέ, είμαστε πολύ κοντά τους!"

...Οι κρατούντες, θεωρήσαντες ότι ο λίθος εκυλήθη/ και ότι πολλοί ηθροίζοντο, φόβω εκ“ρύβησαν./ Και μισθοφόρους και τέρατα της κολάσεως/ επί τον λαόν και επί την πύλην απέστειλον./ Οιμωγαί ηκούσθησαν και το φως εσκιάζετο/ και το καταπέτασμα του Ναού εσχίσθη/ και ο σηκός εβεβηλούτο...”
Από το ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου "Χρονικό 1973".

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!


>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου