Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
-mail:kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΤΣΑ θα το λαλεί μέχρι τα Χριστούγεννα, κατά που φαίνεται ο καιρός. Έτσι θα το πηγαίνει το πράγμα, δηλαδή. Θα μπουρουδιάζει που και που, από βροχές όμως τίποτα. Τα φαινόμενα, ωστόσο, συχνά απατούν. Αλλιώς δείχνουν τα πράγματα κι αλλιώς αρκετές φορές καταλήγουν. Σ' όλες τις περιπτώσεις η όποια μέρα δεν δείχνει πάντα από την αρχή.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ να κάνουμε ένα μικρό μάθημα για την κρητική ντοπιολαλιά σήμερα. Λαλώ, λοιπόν, εκτός από μιλώ σημαίνει και: οδηγώ το ζώο μου, το παρακινώ να προχωρήσει πιο γρήγορα, οδηγώ κάποιον βίαια, συμπεριφέρομαι.

ΣΤΙΣ ΕΓΝΟΙΕΣ μου γράφοντας τη στήλη να πετώ πότε πότε και κάποιες απ΄τις λέξεις ή απ' τις φράσεις που πάνε να χαθούν και να τις βάζω στα γραφτά μου. Είναι κι αυτό ένα είδος αντίστασης.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ περιπέσει σε άχρηστία απ΄την αχρησία των λέξεών της η κρητική διάλεκτος. "Ο θάνατος μιας γλώσσας είναι όπως ο θάνατος ενός είδους, μαζί της χάνεται ένας κρίκος της αλυσίδας και όλα όσα το τμήμα αυτό σήμαινε για το όλον", κατά τον καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Μίτσιγκαν Αρισταρ.

ΞΕΣΤΡΑΤΙΣΑΝ τα "πεταχτά" απ' την πεπατημένη τους πορεία σήμερα; Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς το πράγμα. Ούτως ή άλλως δεν έχει μόνο η όποια επικαιρότητα δικαιώματα σ' αυτήν τη στήλη!

ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ θα γίνει, κατά που φαίνεται, του Γιαννίτση! Στην οικονομία έχει γίνει προπολλού, όπως έχει δείξει η νεκροψία, της ιεροδούλου γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα, για να πούμε τα πράγματα κάπως καλυμμένα. Ωστόσο, των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδομεν.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν είναι ν' αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία αρχηγό, αλλά πολιτική. Αυτό είναι το μέγα ζητούμενο κατά τον φίλο μου τον γερω δάσκαλο. Άδικο έχει;

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ θέλει αρχηγό τον Σαμαρά. Κατά την Ντόρα. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ θέλει αρχηγό την Ντόρα. Κατά τον Σαμαρά. Καημένε Παναγιώτη Ψωμιάδη! Άλλα θα ήταν τα ποσοστά σου, αν κάποιος έλεγε ότι σε θέλει το σύστημα ΠΑΣΟΚ!

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ και πάσης Ελλάδος! Κανένα πρόβλημα. Καλύτερα ο Προβόπουλος, που 'ναι δικός μας άνθρωπος, απ' τους φράγκους, τον Αλμούνια και τον Τρισέ!

Α’ ΟΜΑΔΑ: Κρέσιτς, Αραμπατζής, Λίνο, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Γκαρσία, Βιτόλο, Σορλάν, Ίβιτς, Χαβίτο, Μουσλίμοβιτς. Β' ομάδα: Σηφάκης, Νέτο, Αράνο, Ρομπέρζ, Νασούτι, Ναφτί, Κάλβο, Φερνάντες, Κάμπορα, Βεϊρίνια, Κόκε. Η Ά ομάδα είναι ο Άρης Θεσσαλονίκης και η Β' ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, όπως παρατάχτηκαν στον μεταξύ τους αγώνα για την Σούπερ Λίγκα την Κυριακή που μας πέρασε στο γήπεδο της Τούμπας. Σαν τη μύγα μες στο γάλα, σε κάθε ομάδα, από ένας έλληνας ποδοσφαιριστής! Θα μπορούσε να μην ήταν, βέβαια, και κανένας.

Ο ΟΝΟΜΑΣΤΟΣ Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο Ντε Γκάμα έκανε το πρώτο του ταξίδι προς τις Ινδίες, όταν μια μέρα ξέσπασε τρομερή τρικυμία. Το πλήρωμα του καραβιού τρόμαξε και τα παράτησε όλα, όχι όμως και ο Βάσκο Ντε Γκάμα που τους ξανάδωσε θάρρος λέγοντάς τους: "Μην φοβάστε, δεν είναι τίποτα. Η θάλασσα τρέμει απ' το κακό της, γιατί την περνούμε για να φτάσουμε στο τέλος του κόσμου. Οι δοκιμασίες δεν πρέπει να μας πτοούνε. Προοριζόμαστε για ένα ένδοξο τέλος!"

“...Κι αν ρωτήσεις πού πήγαν οι νύχτες με την πανσέληνο/ θα σου πουν ότι κοιμούνται στο γαλαξία καταμεσής/ προσμένοντας το μεγάλο αμνήμον σέλας/ συντροφεύουν τ' αστέρια που τραβούν το γριγρι/ εκεί που ο ορίζοντας γκρεμίζεται και κλείνει παρενθέσεις/ όπως αυτή της ζωής μου...”
Από το ποίημα του Γιάννη Φίλη "Πλάκα".

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου