Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Eυθύβολα και μη...

Γράφει ο
NΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΥ.
KΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: nek@haniotika-nea.gr

Επ’ αφορμής και
λόγω της ημέρας...

"Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή"!
Κάποτε αυτό, μα πλέον μεταλλαγμένος ακόμη κι αυτός ο στίχος... έχει γίνει η πικρή καθημερινή διαπίστωση: "για να ανατέλει ο ήλιος χρειάζεται... αδιάκοπα να δουλεύεις, χωρίς σταματημό..."
Η πορεία ανήμερα 17 του Νοέμβρη έχει τελειώσει και φέτος, 36 χρόνια μετά...
...Στους δρόμους και χθες, και σήμερα και αύριο, τόσα χρόνια, όλοι εκείνοι που αντέχουν ακόμα να παλεύουν και για όλους τους άλλους που δεν μπόρεσαν ποτέ να συμπορεύονται-να μάχονται αλλά αρκούνται να υπομένουν, είναι αυτοί που δεν πιστεύουν σε πορείες μαζικές!
Δίκιο οι μεν! Δίκαια και οι δε! Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας!
Εκ της πεζής πραγματικότητας και των σημείων των καιρών, κρίνοντας! Κρίνοντας και από τα άπειρα παραδείγματα όλων εκείνων των επαναστατών που βολεύτηκαν, εκείνων των ταγών που διέψευσαν τις προσδοκίες των ταγμένων στις ίδιες ιδέες!
Κρίνοντας ακόμη και από τη θέση αυτού του κειμένου που σήμερα γράφεται κι αυτό επ' αφορμής και λόγω της ημέρας!
Κι ανάμεσα στις παραπάνω "κρίσεις", οι λέξεις του Robert Frost: "Ποτέ δεν τόλμησα να είμαι επαναστάτης στα νιάτα μου γιατί φοβόμουν πως έτσι θα γινόμουν συντηρητικός στα γεράματα!"

Τροφή -τα λόγια του αμερικανού ποιητή- για σκέψη και ανάλυση στις έννοιες του "επαναστάτη", του "συντηρητικού", της "τόλμης", των "νιάτων", των "γηρατιών"...
Οι αναλύσεις κι οι σκέψεις συγχρόνως με άγουν, με φέρουν... και στα σταυροδρόμια που συνάντησα έως τώρα! Στέκομαι για λίγο σε κάθε ένα από αυτά νοερά πλέον, προσπαθώντας να σταθμίσω -αν μπορούν να μπουν στο ζύγι- τα όσα σπουδαία και μη έζησα ακολουθώντας κάποιο δρόμο απ' αυτούς που κάθε φορά παρουσιάζονταν εμπρός μου!
Κι εγώ όπως και καθένας των ανθρώπων που σταυροδρόμια στη ζωή του συναντά πάρα πολλά!
Κάποιοι και με λογική ή από ένστικτο διαλέγουν την πορεία τους! Κάποιοι άλλοι, δίχως να το πολυσκεφτούν ακολουθούν εκείνο το δρόμο που απλά θέλουν, κάποιοι άλλοι μένουν μετέωροι και αμφιταλαντεύονται για ώρα πολλή, ίσως για καιρό πολύ, ίσως για μια ολόκληρη ζωή...
Και κάποιοι "άλλοι" όπως εκείνοι που ευτυχώς(!) έφυγαν εκείνες τις μέρες τους Νοέμβρη του '73, πρόλαβαν να "καταλήξουν" στον τελευταίο δρόμο τους στο σταυροδρόμι που τους έλαχε, στα μάτια όλων των υπολοίπων νικητές...

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου