Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει
ο Βαγγέλης Θ.Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Ο ΝΟΥΣ μου στη Τυνησία ακόμα... βόσκει, πλην όμως ανάγκη πάσα να επιστρέψω σήμερα και στα καθ' ημάς. Στην τρέχουσα καυτή, τι καυτή, ζεματιστή πρέπει να γράψω, ελληνική πραγματικότητα. Το "και" μπροστά από το "καθ' ημάς" σημαίνει βέβαια ότι επιτρέπω στο μολύβι μου κάποιες παρασπονδίες, κάποια ξεστρατίσματα κατά Τυνησία μεριά.

ΜΠΟΡΕΙΣ να χρησιμοποιήσεις όποιο ήχο θέλεις, φτάνει να προειδοποιήσεις, σύμφωνα με την Λογική του Red Rouyal. Με την έννοια αυτή η παραπάνω προειδοποίηση. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι.

ΑΝ ΔΕΝ σπάσεις αυγά δεν μπορείς να κάνεις ομελέτα. Εκ των ων ουκ άνευ αυτό. Ωστόσο, πάμπολλες φορές, για να μην πω τις περισσότερες, συμβαίνει να μην κάνεις ομελέτα κι ας έχεις σπάσει τ' αυγά. Αυτό σαν μια πρώτη γενική τοποθέτηση σχετικά με τον περίφημο διάλογο για το ασφαλιστικό. Αχ, αυτή η συνταγή της ομελέτας!

ΣΕ ΚΛΟΙΟ η ελληνική οικονομία. Σε πολιορκία η ελληνική οικονομία. Σε ασφυξία η ελληνική οικονομία. Κατά κρημνών η ελληνική οικονομία. Ψυχομαχεί η ελληνική οικονομία. Την πήρε ο διάολος και την σήκωσε την ελληνική οικονομία. Έξι οι τίτλοι σε κλιμακωτό σχήμα. Προς επιλογήν.

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ πόλη, λέει, η Αθήνα. Βουνά τα σκουπίδια της. Είναι να μην πηγαίνει ο νους μου στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, την Τύνιδα! Ούτε δείγμα σκουπιδιού δεν συνάντησα στους δρόμους της. Εκεί να δείτε τι πάει να πει ευρωπαϊκή πόλη!

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ, Θεούλη, το καλό μου/ στείλε το ιό της γρίπης στο σχολειό μου! Όλο και περισσότερα παιδιά ακούει τελευταία ο καλός Θεούλης. Όλο και περισσότερα σχολεία κλείνουν τελευταία λόγω του ιού της γρίπης.

Η ΜΕΓΑΛΗ επιστροφή του Αθανάσιου Καρούντζου στην Περιφέρεια Κρήτης. Γενικής αποδοχής το πρόσωπό του και καθολικής αναγνώρισης το έργο του, την τετραετία 2000-2004. Καρουντζάκη, για να τονίσει, εκτός απ' την αγάπη του για το νησί μας και την κριτικά κρητική του στάση τον αποκαλούσε ο τ. νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης.
Να μου φιλήσεις τσ' όμορφες σ' όλην την Τυνησία/ κι ανε σου πουν πως γέρασες μη δώσεις σημασία. Η δεύτερη μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας Σταματάκης, όντας στην Τυνησία. Ουδέν σχόλιον εκ μέρους μου.

ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ όλα όσα ειπώθηκαν για τον Χαράλαμπο Σκριβιλιωτάκη στην τιμητική εκδήλωση που του έγινε στο Ωδείο, κι απ' την οποία λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης απουσιάζα. Και με τα δύο μου χέρια το υπογράφω πάντως αυτό που είπε για τον τιμώμενο η Πηνελόπη Ντουντουλάκη. Το όντι "άνθρωπος των ανυποχώρητων και αξεθώριαστων οραμάτων" ο Χαράλαμπος Σκριβιλιωτάκης.

ΚΑΠΟΤΕ είχε πέσει λιμός στην Αντιόχεια κι ο επίσκοπος της πόλης Μελέτιος έκανε έκκληση στους πλούσιους να προσφέρουν. Πολλοί πλούσιοι συμμορφώθηκαν σ' αυτήν την παράκληση. Ένας όμως που ήταν φιλάργυρος και υποκριτής απάντησε ότι δεν είχε τίποτε άλλο να προσφέρει παρά τις προσευχές του. Ο έπαρχος τότε Ευτύχιος διέταξε να κατασχεθούν όλα τα τρόφιμα που είχε στο υπόγειο του μεγάρου του, και του διαμήνυσε: "Οι προσευχές σου θα πιάσουν τόπο, τώρα που θα τις κάνεις νηστεύοντας".

“Συνωστισμός στους διαδρόμους από παιδιά/ σε στιγμή βίαιης εισαγωγής των στο σύστημα/ τότε που γλαρώνουν στη θέα αστικής ηθικής./ Στο σκουρόχρωμο μωσαϊκό του δαπέδου βαλ πλανέ/ προσγειώνονται άναρχα και χωρίς τάξη/ αραχνοΰφαντες νιφάδες πάλλευκοι αντιδρώντας στην απόγνωση.”
Άτιτλο ποίημα του Χαράλαμπου Σπ. Σκριβιλιωτάκη ("Δημιουργία και άλλα ποιήματα", Χανιά 2001)

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

2 σχόλια:

  1. στην τυνησία αδελφές μου στην τυνησία. Για να μη νομιζειες ότι δεν σε παρακολουθούμε...
    όσο για το τελευταίο απόσπασμα του άρθρου διακρίνω εκ μερους σου μια μεγαλύτερη ρεαλιστικότητα για το σύσστημα η κανω λάθος; προσεχε γιατί διαβαζει και η σωτηρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ'ευχαριστώ πολύ,τόσο για το σχόλιό σου, όσο και για την εγγραφή σου στον κατάλογο των αναγνωστών του ιστολογίου μου.Θα σου απαντήσω και διά του Τύπου.
    Σχετικά με το τελευταίο απόσπασμα θα σου απαντήσω με τη φράση του Ιονέσκο: 'Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή