Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
"ΟΤΑΝ ούρλαζαν οι λύκοι". Ωραίος τίτλος για ένα σύγχρονο κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό μυθιστόρημα. Σαν πεινασμένοι λύκοι έχουν πέσει πάνω στ' απομεινάρια της ελληνικής οικονομίας οι διεθνείς και εγχώριες δυνάμεις της αποδιοργάνωσης, της αποσταθεροποίησης και της κερδοσκοπίας. Μην μου πείτε πως δεν ακούτε τα ουρλιαχτά τους!

ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ημών εμπιμπραμένων ημείς άδομεν. Όπως τα σαλιγκάρια του Αισώπου συμπεριφερόμαστε, δηλαδή. Πέρα βρέχει κι αλλού βροντά. Κι ο μήνας πάντα κολλημένος στις εννιά.

ΟΤΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ Καραμανλής σήκωσε τα χέρια ψηλά και πήγε σε εκλογές για να τις χάσει, επειδή είχε περιέλθει η χώρα σε πλήρες διαχειριστικό αδιέξοδο είναι κοινά παραδεκτό τώρα πια. Με την έννοια αυτή εικόνισμα πρέπει να κάνει του Γιώργου Παπανδρέου που δέχτηκε ν' αναλάβει αν και ήξερε. Κεριά πρέπει να του ανάβει τρεις φορές την ημέρα.

ΑΠΟΥ δεν θέλει χτύπους στο χαλκηδειό δεν πάει. Σωστό αυτό. Με τη διευκρίνιση ότι υπάρχουν λογής λογής χτύποι και λογής λογής χαλκηδειά.

ΑΠΟ ΟΧΤΩ ένα πάνε οι ελιές, μου παραπονέθηκε. Άσε που δεν έχουν μείνει ούτε οι μισές στα δέντρα, συμπλήρωσε. Είναι όμως ακριβό το λάδι, πιο ακριβό απ' το νερό εν πάση περιπτώσει, του επισήμανα. Χαμογέλασε πικρά και δεν μ΄απάντησε.

ΤΟ ΘΕΜΑ του Εφετείου και πάλι επι τάπητος. Δουλειά δεν έχει να κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης κι είπε να κάνει τη χάρη στους Ηρακλειώτες και Λασιθιώτες δικηγόρους και να βγάλει για χάρη τους τα κάστανα απ' τη φωτιά. Τι είχε τι έχασε αυτός;

ΚΛΕΙΝΟΥΝ όλα τα σχολεία! Στις 23 Δεκεμβρίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων ή πιο μπροστά λόγω γρίπης;

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ με ένα ακόμα "κουφό" του Παυ(β)λή Πολυχρονάκη. Τίτλος του "Η γομολάστιχα του σερίφη". Πάμε. "Βεβαίωση σερίφη ήταν λανθασμένη/ είχε γράψ' ως χήρα μία παντρεμένη./ Μόλις τ' αντελήφθη τον σύζυγο σκοτώνει/ κι έτσι την βεβαίωση την επιδιορθώνει." Με ξεκούφανες, Παυ(β)λή! Αλλού γι' αλλού εσύ!

ΦΤΑΝΟΥΝ δεν φτάνουν τα 16.000 τα γαϊδούρια που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, απ' τα 508.000 που ήταν το 1950, όπως μας πληροφόρησε προ ημερών το "Έθνος". Τα δίποδα γαϊδούρια δεν τα μέτρησαν βέβαια.

ΕΚΤΗ ΜΕΡΑ χωρίς τηλέφωνο και βέβαια χωρίς σύνδεση με το Διαδίκτυο χθες. Ας το δω θετικά. Για δέκατη έκτη μέρα δεν έχει σύνδεση ο γείτονας μου ο Μήτσος. ΟΤΕ, το μεγαλείο σου!

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ Βλαχάκη, συγγραφέα-ποιήτρια-ηθοποιό, Χανιά: Μπορεί να ’σαι γεννημένη ποιήτρια, όμως και στο μυθιστόρημα και στο παραμύθι και στο διήγημα τα καταφέρνεις εξίσου καλά. Απού φελά παντού φελά. Αληθινά ποιήματα τα εφτά διηγήματά σου που συμπεριέλαβες στο τελευταίο σου βιβλίο "Χρονιάρες μέρες" που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις.

ΚΑΠΟΤΕ ένας κινέζος άρχοντας κάλεσε στο μέγαρό του τον μεγάλο φιλόσοφο Λάο Τσε και του έδειξε τη συλλογή των πανάκριβων κοσμημάτων που είχε: "Ευχαριστώ που είχες την καλοσύνη να μοιραστείς μαζί μου τα πολύτιμα αυτά αντικείμενα", του είπε. "Εγώ δεν είπα ότι τα μοιράζομαι μαζί σου", του είπε ο άρχοντας. "Μα μου επιτρέψατε να τα δω, να κάνω δηλαδή, ό,τι κάνετε κι εσείς" του απάντησε ο Λάο Τσε.

“Υστερα από τριάντα χρόνια/ κατέβασα τα κάδρα από τους τοίχους./ Τα σημάδια -στόματα ανοιχτά- με φώναξαν/ μ' όλα μου τα ονόματα./ Τα κάδρα τα κρέμασα με ακρίβεια στη θέση τους./ Έπρεπε να κλείσω γρήγορα τα στόματα./ Για μετακόμιση ούτε κουβέντα”.
Το ποίημα "Σημάδια" της Μαρινέλλας Βλαχάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(hppt://petaxta.blogspot.com)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου