Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

19/12/09

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΜΕ ΔΥΟ μαντινάδες που μου έστειλε, μέσω κινητού όπως πάντα, ο μαντιναδολόγος της στήλης Ηλίας Σταματάκης ξεκινούμε σήμερα. Η πρώτη: Έρχονται τα Χριστούγεννα, γιορτή πολύ μεγάλη/ κι οι χοίροι οι κακορίζικοι θα την πληρώσουν πάλι. Η δεύτερη: Δένδρο χριστουγεννιάτικο όλη η γης να γίνει και να 'χει για στολίδια του αγάπη και ειρήνη.
ΝΑ 'ΤΑΝΕ να τηνε πλερώνανε μόνο οι χοίροι, μικρό το κακό, Ηλία! Έλα όμως που εκτός απ' τα γουρούνια τηνε πλερώνουνε κάθε Χριστούγεννα κότες και κοτόπουλα, γάλλοι και γαλόπουλα, γίδια, πρόβατα και μουσκάρια, ό,τι δηλαδή περπατάει ή κινείται και τρώγεται. Καμιά μαντινάδα και γι' αυτά τα ζωντανά; Σαν τους σκύλους στ' αμπέλια πάνε;
ΗΜΕΡΑ των μεταναστών χθες 18 Δεκεμβρίου, Ημέρα διωγμού τις άλλες 364 ημέρες του χρόνου. Κι όμως είμαστε όλοι μετανάστες. Άλλο που δεν το καταλαβαίνουμε. Ή κάνουμε πως δεν το καταλαβαίνουμε!
ΑΠ' ΤΙΣ επιδοτήσεις περιμένουν να κάνουν Χριστούγεννα οι αγρότες μας. Ούτε της χρονιάς τους το λάδι δεν θα βγάλουν οφέτος. Ούτε της χρονιάς τους. Ας όψονται οι κάθε λογής δάκοι! Και οι κάθε λογής... πυρηνοτρήτες της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, βεβαίως.
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ Εφετείο στο Ηράκλειο; Βεβαίως! Φτάνει να γίνει και Μεταβατική Έδρα της Περιφέρειας Κρήτης στα Χανιά. Γιάννη Ραγκούση, για κάλεσε στην Αθήνα μια σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων και όλων των νομαρχών και όλων των βουλευτών της Κρήτης επί του προκειμένου!
ΜΟΛΙΣ το 3% του πληθυσμού έχει, λέει, πανελληνίως εμβολιαστεί. Σε επίπεδο Κρήτης πάντως το ποσοστό είναι τριπλάσιο. Το υψηλότερο απ΄ όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Μήπως έχουμε τους πιο πειστικούς πνευμονολόγους και δεν το ξέρουμε; Ή μήπως είμαστε οι πιο υπάκουοι των ανυπάκουων;
ΑΝ ΤΟ ’βλεπε πως ήταν ληγμένο/ το κώνειο το τρισκαταραμένο, θα ζούσε ακόμα ο σοφός Σωκράτης/ είπ' ο τροζίατρος ο Πολυκράτης. Το σημερινό "κουφό" του Παυ(β)λή Πολυχρονάκη. Τον χαβά του αυτός!
ΝΟΣΤΙΜΟΙ, το δίχως άλλο, οι κάθε λογής μανίτες, δεν έχουν όμως πάνω τους πιστοποιητικό μη δηλητηρίασης. Τ' ακούς, Σπύρο Αλυγίζο;
ΟΥΔΕΝ κακόν αμιγές καλού! Γιορτινό τραπέζι με περσινές τιμές, λέει. Μα και ουδέν καλόν αμιγές κακού. Τα περσινά λεφτά δεν υπάρχουν οφέτος!
ΟΤΑΝ ο ΟΤΕ δεήσει ν' αποκαταστήσει την καλωδιακή βλάβη στην τηλεφωνική μου γραμμή, τηλεφωνήστε μου! Κάποτε θα γίνει. Μπορεί σ' ένα μήνα, μπορεί σ' ένα χρόνο, μπορεί σ' έναν αιώνα. Πάντως θα γίνει. Ο ΟΤΕ αργεί/ αλλά δεν λησμονεί!
ΑΘΑΝΑΣΙΟ Δεικτάκη, πρόεδρο Συλλόγου Προβολής Κισάμου "Η Γραμβούσα", Κίσαμος. Γι' άλλη μια χρονιά ο Σύλλογός σου παραδίδει μαθήματα πατριδογνωσίας, άνευ διδασκάλου, με το Ημερολόγιο που εκδίδει, επί τη ενάρξει της νέας χρονιάς. Αχ αυτά τα σπήλαια της Κισάμου...
ΕΝΑΣ φιλόσοφος είδε να τρέχει κάποιος στον δρόμο τρομαγμένος. Στάθηκε αμέσως μπροστά του και τον ρώτησε: -"Γιατί τρέχεις; Από ποιον θέλεις να σωθείς;" -"Από κάποιον που θέλει να με σπρώξει στο κακό", απάντησε εκείνος. -"Ντροπή σου! Εκείνος έπρεπε να φύγει, βλέποντας εσένα και όχι εσύ αυτόν", του φώναξε δυνατά ο φιλόσοφος.
“...Είμαι ο ταπεινός μετανάστης/ που πνίγηκε στη θάλασσα του Αιγαίου./ Είμαι ο ναρκομανής/ ξαπλωμένος στο παγκάκι/ του έρημου πάρκου/ τη νύχτα με τις ενέσεις/ γύρω μου/ βοηθήστε με!/ Είμαι το παιδί που ζητιανεύει στα φανάρια του δρόμου/ Είμαι ο άρρωστος/ έρημος χωρίς βοήθεια/ στο νοσοκομείο/ Είμαι η χήρα που/ μεγαλώνει τα παιδιά της/ σκουπίζοντας την αυλή του σχολείου/ Είμαι το Ιερόν Σφάγιον!...”
Από το ποίημα " Το Ιερόν Σφάγιον" του Δημήτρη Μυταρά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(hppt://petaxta.blogspot.com)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου