Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Γράφει ο: ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Η Αυστρία τιμά τον Βαρλάμη

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου τ.έ. με απόφαση του προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας Dr Ηeinz Fischer, έγινε από τον Κυβερνήτη της Κάτω Αυστρίας Dr Erwin Proll και παρουσία του Έλληνα πρέσβη στη Βιέννη Παναγιώτη Ζωγράφου, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου της Κ. Αυστρίας η απονομή του αυστριακού Σταυρού Τιμής για την Επιστήμη και την Τέχνη στον Καθηγητή Mag. Arch. Ευθύμιο Βαρλάμη, ζωγράφο, αρχιτέκτονα, designer, συγγραφέα και παιδαγωγό, σαν εκτίμηση για τις μεγάλες υπηρεσίες του στη χώρα που ζει και εργάζεται εδώ και 50 χρόνια.
Ο Σταυρός Τιμής είναι η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Αυστριακής Δημοκρατίας που απονέμεται αποκλειστικά σε επιστήμονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι ξεχώρισαν για υψηλού επιπέδου δημιουργικές δράσεις τους στον τομέα της επιστήμης ή της τέχνης και κέρδισαν την καθολική αναγνώριση και εκτίμηση, με πληροφόρησε μεταξύ των άλλων ο και καλός φίλος, στενός συνεργάτης του Ευθύμη Βαρλάκη Αστέρης Νένος, ο άνθρωπος που μου έστειλε τη σχετική είδηση. Το επόμενο βήμα του σπουδαίου αυτού Έλληνα της διασποράς, είναι, λέει, η έκθεσή του με θέμα "Ποιητική Αρχιτεκτονική" - που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2005 - στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μόσχας τον επόμενο Φεβρουάριο ύστερα από προσωπική πρόσκληση του προέδρου Zurab Tsezeteli. Ο καλύτερος τρόπος για να ευχηθεί κανείς στον φίλο του για τα Χριστούγεννα είναι να του στείλει μια καλή είδηση. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, καλέ μου φίλε! Κι αν είναι καλά καλή η είδηση που μoυ έστειλες. Για όλη την Ελλάδα καλά καλή! Που κι αν έχει ανάγκη από καλούς πρεσβευτές!

Η γνωστή μας άγνωστη Ε.Θ.Ε.Κ.

Υπήρξε κατά γενική ομολογία η πρώτη έκφραση θεατρικής αποκέντρωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έθεσε τις βάσεις μιας ποιοτικής θεατρικής παιδείας. Δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια συνολικότερη πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου μας μέσα από τον θεατρικό λόγο. Ανέδειξε τη θεατρική κληρονομιά της Κρήτης. Αποτέλεσε την πρώτη έκφραση του κρητικού εμείς σε πολιτισμικό επίπεδο. Όλα αυτά και κάμποσα άλλα, κατά γενική εκτίμηση και από απόσταση χρόνου. Για την Εταιρία θέατρου Κρήτης, τη γνωστή μας άγνωστη Ε.Θ.Ε.Κ., που μετεξελίχθηκε στο γνωστό τοις πάσι σήμερα Δ.Η.Π.Ε.ΘΕ.Κ. ο λόγος. Με αφορμή την έκδοση από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων ενός καλαίσθητου τόμου-λευκώματος, 300 περίπου σελιδών με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, (συγγραφέας του ο καταξιωμένος πνευματικός άνθρωπος και ενεργός πολίτης ψυχίατρος Δημήτρης Καρτάκης) με τίτλο "Εταιρία Θεάτρου Κρήτης (Ε.ΘΕ.Κ.) - Ίδρυση - δράση - μετεξέλιξη." Πολύ και επί μακρόν εμόχθησε ο Δημήτρης Κατράκης έχοντας και τη συμπαράσταση και των άλλων μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Έκδοση, που συστάθηκε επί τούτου, έως ότου δει το φως της δημοσιότητας τούτο το βιβλίο. Scripta manent (τα γραπτά μένουν), όπως έλεγαν και οι Λατίνοι, καθώς τα "έπεα" τα οποία "έπεα" είναι πτερόεντα. Η βασική του σκέψη. Σαν μια οφειλή, ένα χρέος στις γενιές που έρχονται, την είδε, βλέπετε, την όλη προσπάθεια.

Καρτάκιον προϊόν, αλλά όχι μόνον

Προϊόν κυρίως της σταθερής εμμονής, του κρητικού πείσματος και της παροιμιώδους εργατικότητας του συγγραφέα του, όπως βεβαίως και του ιδιαίτερου ταλέντου του στη "διαβαστερή" συγγραφή, το περί ου ο λόγος και στην προηγούμενη εύφημη μνεία, βιβλίου. Σημαντική, ωστόσο, το δίχως άλλο στην παραγωγή του και η συμβολή των υπόλοιπων μελών της Πρωτοβουλίας Έκδοσης: του για χρόνια προέδρου της Ε.ΘΕ.Κ., τ. γενικού διευθυντή Ορθόδοξου Ακαδημίας Κρήτης Αλέξανδρου Παπαδερού, του λυκειάρχη του Εκπαιδευτηρίου Ηρακλείου "Το Παγκρήτιον", του δικηγόρου και προέδρου του Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου Στρατή Παπαμανουσάκη, του δικηγόρου πρώην πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης Γεωργίου Δρανδάκη, του Λυκειάρχη, πρώην προέδρου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ν. Ρεθύμνης Κώστα Τουρνάκη, του συγγραφέα - βιβλιοπώλη Κωστή Χατζηφωτεινού, του δασκάλου - συγγραφέα Θανάση Απανωμεριτάκη, της ιατρου-λογοτέχνιδος και νομαρχιακής συμβούλου Πηνελόπης Ντουντουλάκη και της δασκάλας, προέδρου του Δ.Σ. της Ε.ΘΕ.Κ. Μαρίας Λαμπουσάκη, όπως και πολλών άλλων επώνυμων μελών της Ε.ΘΕ.Κ. που ένωσαν κι αυτοί τις δυνάμεις τους στην επίτευξη του κοινού σκοπού. Και βεβαίως, βεβαίως, του νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη που ενέκρινε "ευχαρίστως" όπως αναφέρει ο Δημήτρης Καρτάκης, να χρηματοδοτηθεί η έκδοση του βιβλίου από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Κοντολογίς έργο του κρητικού εμείς, τα νήματα του οποίου κίνησε ο Δημήτρης Καρτάκης, και η έκδοση τούτη! Κυρίως Καρτάκιον προϊόν, αλλά όχι μόνον...

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου