Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕTΑΧΤA

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Ο ΗΛΙΟΣ στο χειμερινό ηλιοστάσιο σήμερα! Απολαύστε τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου απόψε, λοιπόν και οπλιστείτε με το κατάλληλο θάρρος για να ανταποκριθείτε στην περίοδο του χειμώνα που μόλις άρχισε! Καλό καλοκαίρι! Κι όποιος αντέξει, άντεξε!

ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ κυριολεκτικά, αλλά, άμα λάχει να πούμε, και μεταφορικά μιλώ στο παραπάνω "πεταχτό". "Προϋπολογισμός ανάγκης", "κρίση της ελληνικής οικονομίας", οι λέξεις κλειδιά για να εννοήσετε αυτά που εννοώ. Καλά κρασιά!

Η ΕΛΛΑΔΑ κομμένη στα δύο λόγω της κατολίσθησης των βράχων στα Τέμπη. Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν την έκοβαν οι αγρότες! Παλιά τους, κάποιων, ονόματα να μη λέμε, τέχνη κόσκινο! Θα ξεφούσκωναν τα λάστιχα των τρακτέρ και η σύνδεση θα αποκαθίστατο!

ΕΦΕΤΕΙΟ στην Γαύδο! Να το δω γραμμένο στους τοίχους του Ηρακλείου κι ο κόσμος όλος! Γιατί, δηλαδή, οι Γαυδιώτες επειδή είναι λίγοι, δεν έχουν ψυχή; Κανείς δεν τους σκέφτεται αυτούς;

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ελληνικά χριστούγεννα εφέτος λέει! Γιορτάστε τα, απολαύστε τα, λοιπόν στις Λόνδρες και στα Παρίσια, στις Βιέννες και στις Πράγες, στις Ιταλίες και στις Ελβετίες! Από του χρόνου κάθε Έλληνας κατεργάρης στον πάγκο του. Στο χωριουδάκι του, παρέα με τις αναμνήσεις του.

ΜΕ ΕΝΑ "ο λαός μας τιμώρησε για να λάθη μας" αρχίζουν και ταυτόχρονα τελειώνουν την αυτοκριτική τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις, στα τηλεοπτικά παράθυρα, εμφανίσεις τους. Τι καλά που είναι στην Αντιπολίτευση!

ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ν' αλλάξουμε πριν βουλιάξουμε; Θα αλλάξουμε βουλιάζοντας; Θα βουλιάξουμε αλλάζοντας; Και θα βουλιάξουμε και θα αλλάξουμε; Κάποιες απ' τις ρητορικές ερωτήσεις των ημερών.

ΚΑΙ ΤΙ ΠΩΣ γράφεις για το ότι δεν έχεις εδώ και 10 μέρες τηλέφωνο; Ο ΟΤΕ σε γράφει κανονικά! Γιατί να χαλιέσαι λοιπόν;

ΑΝΤΩΝΙΟ Ξανθινάκη, φιλόλογο - συγγραφέα, Χανιά: Θησαυρός ανεκτίμητος και για μένα με το που βγήκε απ' τις “Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης” το “Λεξικό” σας, την αναθεωρημένη και επαυξημένη Δ΄ έκδοση του οποίου είχατε την ευγενή καλοσύνη να μου στείλετε. Ευχαριστίες πολλές. Είμαστε πολλοί τελικά αυτοί που επιμένουμε να μιλούμε όπως οι μανάδες μας μας έμαθαν την κρητική ντοπιολαλιά.

ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ της αρχαίας Περσίας για να εξασφαλίζουν ατάραχο ύπνο έβαζαν κάτω από το προσκέφαλό τους θησαυρό από χρυσά τάλαντα. Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Καλιγούλας για να έχει το αίσθημα της ασφάλειας στον ύπνο του, εκτός από την νυχτερινή του φρουρά, χρησιμοποιούσε και μερικά άγρια ζώα που φύλαγαν την είσοδο του κοιτώνα του. Ο στρατηγός Αρτέμων, της εποχής του Περικλή, δεν μπορούσε να κοιμηθεί, χωρίς να κρεμάσει την ασπίδα του πάνω από το κρεβάτι του.

“...Όμως,/ εγώ ο άνθρωπος,/ βυθισμένος στον χρόνο και στην ύλη,/ θα συνεχίσω να ουρλιάζω στα πράγματα./ Συγχώρα με, που αλλιώς δεν μπορώ να κάνω,/ Θεέ μου!/ Δεν θέλω να είσαι πιο ανθρώπινος./ Εγώ προς εσένα θέλω να ανέβω./ Εγώ πιο άγιος θέλω να γίνω.”
Από το ποίημα "Ταξιδεύοντας προς το Θείο" του Αλέκου Θ. Παππά

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(hppt://petaxta.blogspot.com)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου