Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ σου στην Τράπεζα "τσ' αγάπης" έχω καταθέσει με αριθμό 2010, 365 ημέρες γεμάτες υγεία και ευτυχία. Καλοξόδευτες! Από μια καλά καλή φίλη, τακτική αναγνώστρια της στήλης, η ευχή. Μετατρέπω το "σου" σε "σας" και σας την μεταβιβάζω. Ο μεταβιβάζων, της μεταβιβάζουσας, τα μεταβιβάζοντα...

ΤΡΙΤΗ, 5 Ιανουαρίου 2009, σήμερα. Μην βιαστείτε να γράψετε λάθος. Πλάκα σας κάνω. Το ξέρω ότι μπήκατε τώρα και πέντε μέρες στο 2010.

ΠΛΑΚΑ πλάκα με το που θα δούνε σήμερα οι καλικάτζαροι τους παπάδες να πιάνουν στα χέρια τις αγιαστούρες τους, σήμερα είναι των Φωτών π' αγιάζουν οι παπάδες, μην το ξεχνάτε, θα εξαφανισθούν από προσώπου γης και θα εγκατασταθούν στα έγκατα. Εκεί που είναι τα πατρογονικα τους. Εκεί που τους θέλει ο λαός!

ΤΙ ΚΑΛΑ να εξαφανίζονταν ως δια μαγείας και οι άλλοι, οι πραγματικοί, οι κάθε λογής καλικάντζαροι! Οι καλικάντζαροι του πολέμου, οι καλικάντζαροι της εκμετάλλευσης. Οι καλικάντζαροι του μίσους.

ΑΥΡΙΟ τα Θεοφάνια, μεθαύριο τ' Αϊ Γιαννιού και παραμεθαύριο, απ' την Παρασκευή δηλαδή επιστροφή εις τα ίδια. Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, τον όποιο πάγκο του. Άντε από Δευτέρα 11 του μηνός. Αυτό δα έλειπε να πιάσουμε δουλειά παρασκευιάτικα.

ΣΩΣΟΣ και Σωσώ, Σώτερ Σοι τόδε ανέθηκαν/ Σώσον μεν σωθείς, Σωσώ δε ότι Σώσος εσώθη. Για την παρήχηση του "σ", έγραψα το παλιό αρχαίο επίγραμμα. Μην ψάχνετε λοιπόν ποιος είναι ο Σώσος, ποιά η Σωσώ και βέβαια, ποιος ο Σωτήρ. Ούτε επίσης το ανάθεμα των δυο πρώτων στον τρίτο.

ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΥΣ αγοράζωωω! Κατσιγάρους αγοράζωωω! Κατσιγάρους αγοράζωωω! Γράψτε λάθος. Εμβόλια αγοράζωωω! Εμβόλια αγοράζωωω! Εμβόλια αγοράζωωω! Κάποιος πρέπει να βρεθεί ν' αγοράσει τα 15 εκατομμύρια εμβόλια που ακριβοπλέρωσε η χώρα μας, για να μην πεταχτούν στα σκουπίδια!

ΜΑΖΕΥΩ αποδείξεις, μαζεύεις αποδείξεις, μαζεύει αποδείξεις, μαζεύουμε αποδείξεις, μαζεύετε αποδείξεις, μαζεύουν αποδείξεις. Σε ενεστώτα χρόνο η κλίση του ρήματος. Από 1η Ιανουαρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου τ.ε. το μάζεμα.

ΜΑΖΩΝΕ κι ας είν' και ρώγες. Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι. Μάραθο το μάραθο γεμίζει η γρε τον κάλαθο. Σταλαγματιά σταλαγματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιά. Καλά το καταλάβατε, για το μάζωμα των αποδείξεων το γράφω. Αυτό δα έλειπε να το γράψω για το μάζωμα των ελιδών.

"Ο ΚΑΚΑΟΥΝΗΣ έφευγε κι ήρθαν να τον πρεπίσουν", ο ακριβής τίτλος της πρώτης χθεσινής "εύφημης μνείας". "Ήσουνα δίπλα στο λαό", ο ακριβής τίτλος της δεύτερης. Αναγκαίες οι διορθώσεις (ο "Κακαούνης" έγινε "Κακαουνάκης", και το "Ήσουνα" έγινε "Ήσουν"), όπως αναγκαία και η επαναδημοσίευση του νεοριζίτικου με το οποίο άρχισα την πρώτη "εύφημη μνεία", για να φανούνε οι στίχοι του: Δεν ήταν μάζωξη χαράς δεν ήταν πανηγύρι/ ο Κακαούνης έφευγε κι ήρθαν να τον πρεπίσουν/ από τις άκριες των ακριών, απ' ούλη την Ελλάδα,/ γραφιάδες και πολιτικοί, πρώτ(οι) οι απλοί ανθρώποι/ στον ουρανό που πήγαινε για την αθανασία/ να τονε χαιρετίσουνε...

“...Ω Γενάρη Εσύ/ πολέμαρχε του Χειμώνα/ με τα έλκηθρα και τους ιππείς/ να σκορπούν πίσω τους σύννεφα/ χαράς ή οδύνης./ Σ' ευχαριστώ/ που ευδόκησες άλλη μια χρονιά/ να μετρώ την είσοδό σου/ στην καρδιά μου./ Σ' ευχαριστώ/ που με βοηθάς να δαμάζω/ τ' ανθρώπινα πάθη μου!/ Ω Γενάρη μήνα/ κοίταξέ με γι' άλλη μια φορά/ στην αιωνιότητα του Σύμπαντος”.
Από το ποίημα "Ω Γενάρη εσύ", του Χρήστου Κουλούρη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(hppt://petaxta.blogspot.com)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου