Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Γράφει ο: ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Πρωτοχρονιάτικες μαντινάδες

1. Όσες κι αν βάζει ο νους ευχές κρεμώ στ' αστέρια απόψε/ τσ' αυγής λουλούδια γίνονται κι όποιο σ' αρέσει κόψε.
2. Κάποιοι σου γράφουν ποιήματα παρμένα από βιβλία/ και κάποιοι γράφουν τρεις ευχές: πλούτη, χαρά, υγεία. 3. Δύο χιλιάδες δέκα ευχές για τον καινούργιο χρόνο/ χαρές ελπίδες κι όνειρα να 'ναι γεμάτος μόνο. 4. Αν ο Θεός δίνει ευχές δίνω και την δική μου/ Θεός δεν είμαι μα ό,τι πω, βγαίνει απ' την ψυχή μου. 5. Μ’ αροσμαρή και καντιφέ και γιασεμιά ανθισμένα/ ευωδιαστή και όμορφη να 'ναι η χρονιά για σένα. 6. Σαν το γλυκό του κουταλιού να 'ναι ο καινούργιος χρόνος,/ γλυκός και ολομύριστος σαν ανθισμένος κλώνος. 7. Χρόνια πολλά από καρδιάς για το καινούργιο έτος/ χαρά υγεία προκοπή να έχετε κι οφέτος. 8. Θεέ μου κάνε τις ευχές όλου του κόσμου πράξη/ και η ζωή του καθενός προς το καλό ν' αλλάξει. 9. Όσα χωράνε στ' όνειρο κι ό,τι η καρδιά σου βάνει/ ο νέος χρόνος που έφταξε χαρές να σου τα βάνει. 10. Σκολιάτικα η καρδιά φορεί μεϊτανογελέκα/ κι εύχεται να 'ναι σόγεμο το δύο χιλιάδες δέκα! Δέκα απ' τις εκατό περίπου μαντινάδες που πήρα από φίλους και φίλες στο κινητό μου την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Εθιμικώ δικαίω(!) τις δημοσιοποιώ. Σαν δείγματα γραφής της ενυπάρχουσας διάθεσης που έχουμε να κοινωνούμε στο λειτουργείν και να λειτουργούμε την κοινωνία. Ποιος είπε ότι πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι; Και μέσω αυτής της στήλης, Καλή Χρονιά!

Είθε
ο νέος χρόνος
να μας φέρει
λιγότερα

λιγότερο πόνο σε αυτούς που πονούν,
λιγότερο μίσος σε αυτούς που μάχονται,
λιγότερη στέρηση σε όσους στερούναι,
λιγότερο πόλεμο, λιγότερο θάνατο,
λιγότερη καταπίεση, λιγότερη εκμετάλλευση,
λιγότερη δυστυχία και λιγότερη οδύνη,

Κι αν τύχει και φέρει μαζί
λιγότερη αφθονία και λιγότερη απόλαυση
λιγότερο πλούτο και λιγότερη καλοπέραση

Ίσως τότε μας χαρίσει
λιγότερη ελαφρομυαλιά και λιγότερη σπατάλη
λιγότερη επιπολαιότητα
και λιγότερη αυθάδεια.

Ίσως τα λιγότερα
είναι περισσότερα

Σημείωση: Ξεχωριστές οι ευχές της και καλής φίλης αναγνώστριας της στήλης Ελένης Βορεινάκη. Και βεβαίως τις προσυπογράφουμε.

Όταν παζαρεύει η αγάπη





Όποιος έχει αγάπη είναι μεγαλόψυχος, ανεκτικός, μεγαλόκαρδος, ευεργετικός, ωφέλιμος. Όποιος έχει αγάπη δεν φθονεί, δεν ξιπάζεται, δεν υπερηφανεύεται. Όποιος έχει αγάπη δεν κάνει τίποτα το άσχημο, δεν ζητάει τα συμφέροντά του, δεν ερεθίζεται από τον θυμό, δεν σκέφτεται ποτέ κακό για τον άλλο, δεν λογαριάζει το κακό που του έκανε ο άλλος... Αυτά μεταξύ των άλλων μας λέει, σε ελεύθερη μετάφραση, ο Απόστολος Παύλος, πλέκοντας τον ύμνο της αγάπης, στην Α' προς Κορινθίους επιστολή του. Κοντολογής ότι η αγάπη δεν παζαρεύεται, δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται, μας λέει. Παζαρεύει, ωστόσο, αγοράζει και πουλεί πράγματα για λογαριασμό εκείνων που την έχουν ανάγκη. Με αφορμή το παζάρι αγάπης που έκαναν τα παιδιά του Δημ. Σχ. Βρυσών Αποκορώνου, με την παρότρυνση των δασκάλων τους, στις 22 Δεκεμβρίου 2009, μαζί με την Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους, τα παραπάνω. Μάζεψαν αρκετά πράγματα και το εισπραχθέν ποσόν, 510 ευρώ, το έδωσαν στον σύλλογο "Ορίζοντας", που δραστηριοποιείται στον τόπο μας, βοηθώντας ποικιλότροπα τα άτομα, και ιδιαίτερα τα παιδιά, που πάσχουν από νεοπλασματικές παθήσεις, έμαθα. Πόσο μπορούν να μεγαλώσουν τον ορίζοντα της αγάπης τα παιδιά!


Η συνταγή
του Μπάμπη Κιαγιά

Δεν είχα βάλει ποτέ ημερολόγιο, όσο καλό κι αν ήταν πάνω στο γραφείο μου, μού έφτανε ένα στον τοίχο, αυτό της ενορίας του χωριού μου πάντα, ωστόσο με το έμπα της νέας χρονιάς παρασπόνδησα. Αν είναι δυνατόν να μη βάλω φάτσα-μόστρα το επιτραπέζιο ημερολόγιο (εκδόσεις "τυπο-Ε.Π.Ε.) της νέας χρονιάς που κυκλοφόρησε ο και καλός φίλος γελοιογράφος της εφημερίδας μας Μπάμπης Κιαγιάς, και που είχε την καλοσύνη να μου στείλει. Ανάγκη πάσα ν' αντιμετωπίσω κι εγώ όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, με χαμόγελο, την σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις almunia χρονιά που μόλις άρχισε έχοντας διαρκή συντροφιά, όσο θα δουλεύω στο γραφείο μου το γνωστό κι απ' την εφημερίδα μας χιούμορ του Μπάμπη. Τω όντι καλή "συνταγή" οι 13 του γελοιογραφίες, μια εν είδει εισαγωγής και μια, εις διπλούν, για κάθε μήνα, για να την βγάλουμε "καθαρή" αυτή την χρονιά. Κι έτσι και την βγάλουμε, βουρ για το 2100 μετά! Να 'σαι καλά, Μπάμπη! Έχουμε ανάγκη το χιούμορ σου! Και το μηνιαίο και το καθημερινό, στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.




>> τυπώστε αυτό το άρθρο

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ. Κακατσάκη,

    παρακολουθώ τη στήλη σου καθημερινά μέσω του ιστολογίου αλλά και διαβάζοντας τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ όταν είμαι στην Κρήτη. Σου εύχομαι κατ'αρχάς Ευτυχές το Νέο Έτος, γεμάτο ευτυχία και όμορφα αισθήματα.

    Στο σημερινό σου κείμενο, δημοσιεύεις τις ευχές που σου έστειλε η αναγνώστριά σου Ελένη Βορεινάκη, τις οποίες όμως έχει γράψει ο φίλος Νίκος Δήμου (είναι δημοσιευμένο και στον ιστότοπό του στη διεύθυνση http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=44&searchstr). Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για την αναφορά σε μελλοντικό σου δημοσίευμα.

    Φιλικά,

    Παναγιώτης Αλεβαντής
    Βρυξέλλες

    Υ.Γ. Έστειλα το παραπάνω μήνυμα στην διεύθυνση Kakatsakis@sch.gr αλλά ο εξυπηρετητής το απέρριψε ως «ανεπιθύμητο μαζικό μήνυμα». Λυπάμαι για την δημοσιοποίηση, ελπίζω το μήνυμα να περάσει αυτή τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ από καρδιάς για το σχόλιο.Σας εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου ό,τι καλύτερο επιθυμείτε για το νέο έτος.Θα κάνω αναφορά την Παρασκευή.Όταν βρεθείτε στα Χανια θα χαρώ πολύ να τα πούμε από κοντά.Τιμή μου να έχω αναγνώστες όπως εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή