Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΜΟΥ ΣΟΥ ΤΟΥ...ΑΛΑ ΠΡΟΥΣΤ





Γράφει η Νανώ Κουτσάκη-Σπανουδάκη

Ο,τι έχεις δίνεις - Ο,τι δίνεις κρατάς

Απαντά η λογοτέχνης και «παραμυθού» Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη


«Γράφει παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» είχε πει ο πρώην νομάρχης Χανίων κ. Γ. Κατσανεβάκης προλογίζοντας εκδήλωση προς τιμήν της. Πράγματι. Όλα τα παραμύθια της, αν και απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά, στην ουσία είναι παραμύθια και για μεγάλους. Eίναι παραμύθια με μεγάλες δόσεις φαντασίας και ονείρου αλλά -ταυτόχρονα- είναι παραμύθια που διαπαιδαγωγούν. Παραμύθια γραμμένα σε γλώσσα τρυφερή, μητρική, χαδιάρικη πηγαία λογοτεχνική και όχι λογοτεχνίζουσα. Παραμύθια αισιοδοξίας και πίστης για τη ζωή, παραμύθια θέλησης, παραμύθια συμβίωσης - επιβίωσης όλων με όλους, παραμύθια που περιλαμβάνουν πάντα τρία ΔΟΜΙΚΑ συστατικά: Αγάπη και αγάπη και αγάπη. Αυτό είναι, νομίζουμε, το χάρισμα της. Να οδηγεί τις παιδικές ψυχές στο ΦΩΣ της ζωής, δείχνοντας παράλληλα και σε μας πόσο… σκοτεινά είναι όταν κάνουμε το λάθος να μην ονειρευόμαστε, να μην διασκεδάζουμε, να μην αλληλοβοηθιόμαστε να εμποδίζουμε την ΧΑΡΑ να πλημμυρίζει την ζωή μας και των άλλων. Γι’ αυτό άλλωστε τα παραμύθια της, απέκτησαν πολυάριθμους φανατικούς μικρούς αναγνώστες και βέβαια ξεχώρισαν και διακρίθηκαν με πανελλήνιες διακρίσεις. Αφού, είναι «γραμμένα» με το «Σουραύλι της καρδιάς της», για να δανειστούμε τον τίτλο της πρώτης ποιητικής της συλλογής.
Ακολούθησαν, το «Ένα αστέρι πέφτει στη γη», η εξαιρετική μυθοπλασία «Ο Βασιλιάς των Ονείρων» που πήρε το Α’ βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου και το οποίο έγινε και θεατρική παράσταση, το «Με λένε Ελπίδα», παιδικό μυθιστόρημα που πήρε Έπαινο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και ήταν και υποψήφιο για το κρατικό βραβείο του 2005, «Ο Ευτύχης και το Ουράνιο Τόξο», παραμύθι, υποψήφιο (short list) για το κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, «Να σ’ αγαπούν και ν’ αγαπάς», «Το νησί που ταξίδευε» και πρόσφατα «Ο Λυκούργος και το Δίχτυ της Αγάπης».
Εν τω μεταξύ, βέβαια, η ποίηση συνεχίζει να την απασχολεί και η ανέκδοτη ποιητική της συλλογή «…Και στη μέση η Χαρά» βραβεύτηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο η πανελλήνια γυναικεία λογοτεχνική συντροφιά, ενώ, φέτος, της είχε ζητηθεί και ήταν και μέλος της ομάδας των αξιολογητών των ποιητικών συλλογών που υποβλήθηκαν.
Φέτος , προοιωνίζεται ένας χρόνος υψηλής λογοτεχνικής παραγωγικότητας αφού είναι έτοιμο το «Ένα παράξενο γαϊτανάκι» σε ειδική έκδοση για παιδιά που τώρα αρχίζουν να διαβάζουν όπως και το παραμύθι «Η Χαρά του Θεού» (εμπνευσμένο, όπως εξομολογητικά μάθαμε, σε ώρες απασχόλησης με την εγγονή της) ενώ, σειρά παίρνει και το «Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό» και πολλές άλλες καταγραμμένες ιδέες που έχουν ήδη γονιμοποιηθεί στην παραμυθο-μήτρα της. Πώς γίνεται η «γονιμοποίηση»; Θυμάται όπως γράφει, «… ακούσματα, παραμύθια, δημοτικά τραγούδια, θρύλους… ταξίδια της φαντασίας και των ονείρων της παιδικής της ηλικίας στην φύση της ιδιαίτερης πατρίδας της, την (μεταφυσικής ομορφιάς) Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη….» Και των Χανιών μας, βέβαια που υπεραγαπά. Και τα «ζυμώνω -γράφει- με αλήθειες και εικόνες της ζωής όσα είδα, άκουσα, ένιωσα, ταξιδεύοντας μ’ αυτό τον …μαγικό τρόπο!» Όπως τα «μαγικά» της παραμύθια, δηλαδή. Γεγονός στο οποίο συνηγορεί και η «μαγική» …αποκάλυψη που κάνει η στήλη σήμερα βασιζόμενη στην πίστη ότι ΤΙΠΟΤΑ στη ζωή δεν είναι τυχαίο. Γνωρίζετε, ότι (κατά διόλου τυχαίο αλλά …μαγικό λόγο), η εθνικοτοπική μας παραμυθού, η Ευδοκία Σκορδαλά Κακατσάκη που σήμερα απαντά στο «Μου, σου, του α λα Προυστ» γεννήθηκε την ίδια ημέρα (2 Απριλίου) με τον παγκόσμιο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν; Δηλαδή, την παγκόσμια ημέρα εορτασμού της παιδικής λογοτεχνίας; Αυτά δεν είναι συμπτώσεις. Γιατί όπως, και η ίδια άθελά της -συνομολογεί στην τελευταία απάντησή της για το «μότο - φιλοσοφία» ζωής, της: «Ό,τι έχεις δίνεις. Ο,τι δίνεις κρατάς».
Η Ευδοκία, μετά την αποφοίτησή της από την Σχολή Οικιακής Οικονομίας και Νηπιαγωγών ζει στα Χανιά μας. Με τον άνδρα της, τον άλλο γλαφυρό, καταξιωμένο λογοτέχνη-δημοσιογράφο - δάσκαλο, Βαγγέλη Κακατσάκη, τα παιδιά τους Θεοκλή και Νεκτάριο και τις οικογένειές τους. Εργάστηκε ως εργοθεραπεύτρια στο Ψυχιατρείο Χανίων όπου εξέδιδε το μηνιαίο, ποικίλης ύλης περιοδικό «Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ» με συνεργασίες αποκλειστικά ασθενών. Την ίδια ώρα, ποιήματα, διηγήματα και χρονογραφήματά της δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Είναι μέλος των Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πρόγραμμα «Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα Σχολεία», με την εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» και εδώ και πολλά χρόνια επιμελείται και παρουσιάζει την εβδομαδιαία, ζωντανή εκπομπή του Ράδιο «Μαρτυρία» της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου «Παραμύθι… μαγικό».



Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας; •
Η αισιοδοξία.
Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί; •
Οι πατημασιές του φωτός, ο σάλαγος της καινούργιας μέρας μέσα στο δωμάτιο. Το σφύριγμα ενός κότσυφα…
Τι είναι για σας ευτυχία;  •
Να μ’ αγαπούν και ν’ αγαπώ!
Τι είναι για σας δυστυχία; •
Που υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού! Που πεινούν, διψούν,
πονούν, φοβούνται… Πεθαίνουν πριν ζήσουν …κι εγώ…
Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια; •
Γελώ και κλαίω συχνά.
Το βασικό σας ελάττωμα; •
Το άγχος και η ανασφάλειά μου.
Η βασική σας απασχόληση; •
Είμαι η Μαίρη η Παναγιωταρά…Τρέχω και δε φτάνω…
Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα; •
Την ευγένεια και την τρυφερότητα.
…σε μια γυναίκα; •
Τα ίδια.
Τι εκτιμάτε • περισσότερο στους φίλους σας;
Που μ’ αγαπούν όπως είμαι! Που χαίρονται με τις χαρές και λυπούνται με τις λύπες μου!
Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας • ποιος θα θέλατε να ήσασταν;
Η μητέρα Τερέζα.
Ποιος θα ήταν ο • ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Το νησί που ταξίδευε!
Το αγαπημένο σας • ταξίδι;
Όταν, μικρό παιδί στη Σαμοθράκη, κι ενώ έξω χιόνιζε, καθισμένη μπροστά στο τζάκι, άκουγα μαγεμένη από τη μάννα μου, με ένα σωρό λεπτομέρειες τις περιπέτειες και τα κατορθώματα του Οδυσσέα και του Θησέα!...
Ο • αγαπημένος σας συγγραφέας;
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Ο • αγαπημένος σας ποιητής;
Ο Γιάννης Ρίτσος
Ο αγαπημένος σας • συνθέτης;
Ο Μάνος Χατζιδάκις.
Ο αγαπημένος σας ζωγράφος; •
Ο Νικηφόρος Λύτρας.
Ο αγαπημένος σας ήρωας – ηρωίδα από την • λογοτεχνία;
Η Άννα Νον του Γκομέζ.
Η ταινία που σας σημάδεψε; •
Οι Άθλιοι με τον Ζαν Γκαμπέν. Την είδα όταν ήμουν 10 χρονών, με το σχολείο!
Τι απεχθάνεστε περισσότερο; •
Την τσιγκουνιά και την αδιαφορία.
Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα; •
Όταν η αλήθεια πονάει…
Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια; •
Στα ανθρώπινα.
Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;  •
Να εκφράζω με τη μουσική ό,τι νιώθω και φαντάζομαι.
Με ποια • ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;
Δύσκολη ερώτηση. Θα ήθελα να έχω μια στάλα από το ηθικό μεγαλείο του Σωκράτη! Αλλά….
Οταν δεν γράφετε • (παραμύθια ή ποιήματα) ποια είναι αγαπημένη σας ασχολία;
Φροντίζω τον κήπο, περπατώ με την Εύα τη λυκοσκυλίνα μου, κολυμπώ (το καλοκαίρι), …χαζεύω! Λατρεύω να είμαι με τα παιδιά και τα εγγόνια μου, με φίλους. Επισκέπτομαι σχολεία και συζητώ με τους μικρούς μου αναγνώστες .
Τι σας λείπει περισσότερο; •
Η ξενοιασιά των παιδικών μου χρόνων.
Ο μεγαλύτερος φόβος  • σας;
Να χάσω το παιδί που έχω μέσα μου.
Εάν συναντούσατε το Θεό τι θα θέλατε να σας πει;  •
Σε καλό δρόμο βρίσκεσαι! Προχώρα!
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον • καιρό;
Γράφω, διαβάζω, ονειρεύομαι! Δόξα τω Θεώ!
Ποιο είναι το • μότο σας ;
Ό,τι έχεις δίνεις. Ό,τι δίνεις κρατάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου