Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ της διημερίδας για τις νέες τεχνολογίες και τον Περιφερειακό Τύπο, με την οποία άρχισε να λειτουργεί το Ινστιτούτο Περιφερειακού Τύπου πολλά, πάμπολλα, τα παραλειπόμενα που θα μπορούσαν να βρουν στέγη "στα πεταχτά". Από πού ν' αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς!

ΠΑΝΤΩΣ, αμαρτία εξομολογημένη αμαρτία δεν είναι, τη δεύτερη μέρα της διημερίδας, την Κυριακή δηλαδή, απουσίαζα. Όχι γιατί σκέφτηκα τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι, δεδομένου ότι το θέμα ήταν οι επιχειρηματικές στρατηγικές στην Ψηφιακή Εποχή. Ήταν που έπρεπε να γράψω τις Εύφημες Μνείες για την Δευτέρα.

ΩΡΑΙΟΣ και βεβαίως νέος, τι νέος, νεότατος και επιπλέον άνετος και στην ομιλία του και στην παρέα ο νέος γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών Γιώργος Πετρουλάκης. Εξ Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης ορμώμενος ο καλλικρατιανής καταγωγής πατέρας του. Καλή άκρη για να κόψει την κορδέλα στα εγκαίνια του Ινστιτούτου που θα γίνουν άνοιξη καιρού, ο πρώτος τη τάξει Γιώργος της Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός της Χώρας, δηλαδή.

ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ την Πολιτεία στο πλευρό του ο Περιφερειακός Τύπος, τόσο χρειάζεται και τον Περιφερειακό Τύπο, στο πλευρό της η Πολιτεία. Μια απ' τις πολλές ατάκες που κράτησα απ' τα που είπε στην ομιλία του ο Γιώργος Πετρουλάκης. Η Πολιτεία δεν θ' αδιαφορήσει, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Μι' άλλη που αφορά βέβαια το Ινστιτούτο.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε το Ίδρυμα "Αγία Σοφία", το ίδρυμα που δημιούργησε ο Παππούς, ο Ειρηναίος Γαλανάκης. Κάθετος ο οραματιστής και πραγματοποιός του Ινστιτούτου Γιάννης Γαρεδάκης σ' αυτό. Οι "σφραγιδοκράτορες" των Χανίων, βλέπετε, του κρατούσαν κλειστές τις πόρτες.

ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ τον χώρο παλιότερα κι έρχονται για πρώτη φορά σήμερα, δεν τον αναγνωρίζουν. Ο και αντιπρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αγία Σοφία" το είπε στον χαιρετισμό του στην Διημερίδα που λέμε, αυτό. Στο ανακαινισμένο εκ βάθρων κτήριο που στεγάζει το Ινστιτούτο, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο η αναφορά.

ΤΑ "ΕΠΑΙΞΑΝ", ας μου επιτραπεί η λέξη τόσο με τους χώρους του Ινστιτούτου και τον περιβάλλοντα χώρο, όσο και απ' το τοπίο του Αποκόρωνα και την όλη φιλοξενία οι 60 περίπου εκδότες και δημοσιογράφοι που συμετείχαν στην περί ης ο λόγος διημερίδα, όπως και οι εισηγητές της. Ο τόπος έχει φοβερή ενέργεια, έχω την αίσθηση ότι θέλει να με κρατήσει, μου είπε, για παράδειγμα, η Ελένη Διαφωνίδη απ' την Ξάνθη. Καλοδεχούμενη, Ελένη!

ΝΑ ΚΑΝΩ θέλει μιαν ευκή για ολόκληρη την χώρα/ για να γυρίσει ο καιρός να μπει μπροστά η Ντόρα! Με το που είδε στο "Ιπποκορώνιον" του Νίππους, μεταξύ των δημοσιογράφων που πήραν μέρος στην διημερίδα ο Ανδρέας Λιλικάκης τον και δημοσιογράφο, τ. βουλευτή Στέλιο Νικηφοράκη, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Του την είπε την μαντινάδα.

ΑΝ ΕΙΠΕ ο Ανδρέας μαντινάδα και για τον γράφοντα; Σιγά που θα του γλίτωνα. Την στήλη σου "Στα πεταχτά" πάντα τηνε διαβάζω/ και μέσα απ' την αλήθεια σου τον κόσμο να κοιτάζω. Να 'σαι καλά, Ανδρέα!

“...Το σπίτι μου θα ανήκει σε μια παγκόσμια πόλη/ θα είναι μια εστία πολυφωνική,/ θα διαφυλάσσει το παρελθόν μου,/ θα καλωσορίζει το μέλλον./ Εκείνο δε θα 'ναι άγνωστο πια,/ Ξέρω ότι θα το αναγνώσω,/ Η γραφή είναι καινούργια, τη μαθαίνω, τη γνωρίζω,/ Είναι αυτή των ποιητών.”.
Από το ποίημα "Παγκόσμια Πόλη" της Ελένης Πίππα.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου