Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου τα ονόματά τους (για να μη νομίζετε ότι δεν τα ξέρω τα γράφω) πλην όμως στα σχολεία της πατρίδας μας τους γιόρτασαν, έτσι όπως τους γιόρτασαν, χθες. Ίσως γιατί μόνο τύποις, μόνο εθιμικώ δικαίω, εξακολουθούν να θεωρούνται προστάτες της ελληνικής παιδείας.

ΚΟΝΤΡΑ στις προβλέψεις των μετεωρολόγων οι αλκυονίδες μέρες καλά κρατούν. Τουλάχιστο μέχρι χθες που έγραφα τη στήλη. Ούτως ή άλλως μετέωρες οι προβλέψεις τους. Τι καλα να ήταν το ίδιο κι αυτές εκείνων των κάθε λογής ειδικών που βλέπουν την ελληνική οικονομία να πηγαίνει για φούντο.
ΤΡΙΑΝΤΑ τριάντα τα ανεβαίνουν τα σκαλιά τα σπρέντ. Αυτό θα επί σπριντάρισμα στην ανηφόρα.
ΣΕ ΧΡΥΣΑΦΙ χρωστάμε, λέει, δύο φορές σε ύψος τον Πύργο του Άιφελ. Οι ωραίοι έχουν χρέη, τι να κάνουμε. Και βεβαίως "Οι ωραίοι ως Έλληνες" για να θυμηθώ τη φράση του Νίκου Εγγονόπουλου από τον "Μπολιβάρ", έχουν ακόμα περισσότερα.

ΜΟΝΟ ο Τζόρτζ Σόρος μπορεί να μας σώσει! Αλήθεια γιατί δεν απευθυνόμαστε σ' αυτόν; Τι είναι ένα τρισεκατομμύριο, (τόσα περίπου χρωστάμε, κατά που γράφουν οι οικονομικοί αναλυτές) γι΄ αυτόν;

ΠΑΥΛΟ, θεέ/ παρέ την ΠΑΕ! Γράψτε λάθος. Από άλλο ανέκδοτο ήταν αυτό. Σόρος, μη γελάς/ πάρε την ...Ελλάς! Αυτό είναι το σωστό.

ΙΔΑΝΙΚΑ με δανεικά σαν δανοί επιβιώνουμε κι ας πάνε να κουρεύονται όλοι τους. Την ίδια ώρα οι σπανοί Ισπανοί εις πανί ισπανικόν ιππικόν ζωγραφίζουν. Τι θέλει άραγε να πει ο ποιητής; Μήπως δεν θέλει να πει τίποτα και παίζει με τον πόνο των δανειστών μας, παίζοντας με τις λέξεις.

ΑΥΤΟΙ που θα χάσουν πρώτοι σε περίπτωση που η χώρα μας χρεωκοπήσει, θα 'ναι οι δανειστές μας. Ουκ αν λάβοις από του μη έχοντος.

ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ του χωριού γεμίζουνε βαπόρι/ ό,τι λογής είναι ο δήμαρχος είναι κι οι ψηφοφόροι. Σε κάποιο απ' τα κεφάλαια του βιβλίου "Ε, δήμαρχε!" έχει θέση κι αυτή η μαντινάδα. Νομίζω.

ΥΣΤΕΡΑ από τους αγρότες την σκυτάλη παίρνουν οι εφοριακοί και τελωνειακοί. Μέχρι που θα πηγαίνουν ένας ένας ή και δύο δύο με τη σειρά κανένα πρόβλημα για την Κυβέρνηση. Τους "όλους μαζί" φοβάται. Τι φοβάται; Τρέμει!

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ, λέει, οι Έλληνες ως προς την οικονομική κατάσταση, μας πληροφορεί το Ευρωβαρόμετρο. Αυτό δα έλειπε. Να είμαστε και ευχαριστημένοι!

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ Ιεράρχες το πρόβλημα της ανισοκατανομής των αγαθών δεν αποδίδεται στο θέλημα του Θεού, ούτε σε φυσικές αιτίες και τυχαία γεγονότα αλλά σε συγκεκριμένες ενέργειες αυτών που κατέχουν την εξουσία και τον πλούτο. (Από το βιβλίο του Ανδρέα Χ. Αργυρόπουλου "Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών", 2009).

Ο ΤΖΟΡΤΖ Ουάσιγκτων ήταν άνθρωπος ακριβείας και τάξεως. Ο γραμματέας του αντίθετα είχε τη συνήθεια να πηγαίνει στο γραφείο του πάντα καθυστερημένος. Δικαιολογούσε την καθυστέρησή του ότι το ρολόι του πηγαίνει πίσω. Κάποτε ο Ουάσιγκτων έχασε την υπομονή του και του είπε: "Ή εσείς θ' αλλάξετε ρολόι ή εγώ θ' αλλάξω γραμματέα!"

“...Κι ο άντρας είπε διψώ. Κι εκείνη σήκωσε σαν πηγή τον μαστό της./ Κι ο άντρας την άγγιξε κι η γυναίκα επληρώθη./ Κι η γυναίκα ακούμπησε ταπεινά το κεφάλι της στα πλευρά του./ Και κείνος κοίταζε πέρα, πολύ μακρυά./ Κι ο άντρας είπε: θα ’θέλα να ’μαι θεός./ Κι η γυναίκα είπε: θα γεννήσω σε λίγο./ Κι η γυναίκα αποκοιμήθηκε./ Κι ο άντρας αποκοιμήθηκε./ Και μια καινούργια μέρα ξημέρωσε.”.
Από το ποίημα "Ο αιώνιος διάλογος" του Τάσου Λειβαδίτη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

(Χανιώτικα Νέα 30.01.2010)

τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου