Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΟΥΤΕ που το καταλάβαμε πώς έφτασαν, τι έφτασαν, σήμερο, αύριο, μεθαύριο και πάπαλα, κιόλας οι Απόκριες. Με τον κουραμπιέ στο στόμα, για να θυμηθώ και τη σχετική διαφήμιση, και πριν καλά καλά προλάβουμε να δοκιμάσουμε την βασιλόπιτα, φτάσαμε στον χαλβά και στον ταραμά.

ΠΑΝΤΩΣ για να φτάσουμε στο καλιτσούνι θα περάσουνε όλες οι προβλεπόμενες μέρες. Αν βέβαια θέλουμε να είμαστε νόμιμοι. Να νηστεύουμε δηλαδή.

ΑΝΕΤΟΣ ο πρωθυπουργός μας ο Γιώργος Παπανδρέου στις επαφές του με τους ηγέτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Με τον Σαρκοζί για παράδειγμα. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι τον βοηθά ο σωματότυπός του. Φαντάζεστε τον Κώστα Καραμανλή να ζητούσε στήριξη απ’ τον μιά μπουκιά γάλλο, πρόεδρο;

ΓΙΑΤΙ ο Νικολά Σαρκοζί είναι όλο χαχαχα και χαχαχού; Επιλέξετε μια απ΄τις τρείς παρακάτω απαντήσεις. Γιατί η μάνα του ή η γιαγιά του, ήταν Σαλονικιά. Γιατί είναι φιλέλλην και θέλει να το δείχνει. Γιατί θέλει να μας πουλήσει φρεγάτες.

ΑΠΟ ΤΟΝ Παπανδρέου στον Παπαδήμο. Κανένα πρόβλημα. Έλληνας ο ένας, Έλληνας κι ο άλλος. Παπάς ο ένας, παπάς κι ο άλλος.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ, αλήθεια, να σηκώσει ένα πρωί τα χέρια ψηλά ο Γιώργος Παπανδρέου και να την κάνει μ' ελαφρά πηδηματάκια, όπως την έκανε ο Κώστας Καραμανλής; Παραείναι φανταστικό το σενάριο αυτό, θα μου πείτε. Τίποτα πιο πραγματικό απ' το φανταστικό σ' αυτόν τον τόπο.

ΠΑΝΩ τα έσοδα, κάτω τα έξοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο. Η καλή μέρα για την ελληνική οικονομία φαίνεται απ' το πρωί ή καλή αρχή κακό τέλος. Αχ αυτές οι ελληνικές παροιμίες! Και για το έτσι και για το αλλιώς είναι φτιαγμένες. Πυθία στο σύνολό του ο ελληνικός λαός.
ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ τους αγρότες κι ας έσπασαν τα μπλόκα, Κυβερνώντες. Παρά πόδας έχουν τα όπλα τους. Πόσο θέλουν να τα πάρουν επ' ώμου!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ αστυνόμευση σε λίγο, περισσότερη αστυνόμευση σε λίγο, περισσότερη αστυνόμευση σε λίγο... Επί Χρήστου Μαρκογιαννάκη, το γράφαμε αυτό. Τώρα επί Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα γράφουμε, αρχίζοντας από σήμερα, άλλο: Αποτελεσματικότερη αστυνόμευση σε λίγο, αποτελεσματικότερη αστυνόμευση σε λίγο, αποτελεσματικότερη αστυνόμευση σε λίγο... Πάντα κολλημένη η βελόνα!

ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ λάδι, ένα λίτρο βενζίνας. Πάνω, κάτω, ψηλά, χαμηλά, εκεί βρισκόμαστε. Ανταλλαγή προϊόντων. Να δώσουμε όσο όσο και το λάδι.

ΕΛΛΑΔΑ, Πορτογαλία, Ισπανία/ εμπρός για μια νέα συμμαχία/ με ομπρέλα τη Γαλλία/ με εχθρό τη Γερμανία/ και εκτός την Ιταλία. Δεν είναι κι εντελώς ξεκάρφωτο το σύνθημα, ε;

“ΟΤΑΝ βλέπεις ότι νυκτώνει τρέμε· δεν παρέρχεται εκάστη νυξ δι όλους τους ανθρώπους· είναι αδύνατον να μην παραμείνει επί ενός τουλάχιστον μετώπου.” Απ' την “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΕΠΕΙΤΑ από τρεις μάχες που είχαν γίνει την ίδια μέρα με τους εχθρούς, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης διέταξε τους άνδρες του να επιτεθούν πάλι. “Μα είναι όλοι τους κουρασμένοι”, του παρατήρησε ένα απ' τα πρωτοπαλίκαρά του. “Το ξέρω, αλλά ξέρω ότι και οι εχθροί είναι κουρασμένοι”, απάντησε ο Καραϊσκάκης.

Όχι θεσμοί· μονάχα λαός!/ Το είπε το 1989 ο Αντρέας./ Καταχωρίζετε εδώ ως ποίημα κυνικόν./ Εγώ δεν είμ' εδώ για να κάνω/ επερωτήσεις στον Παπανδρέου./ Το είπε ο Κώστας Καραμανλής/ και το διασώζει το ΒΗΜΑ 20.9.09/ Καταχωρίζετ' εδώ ως ποίημα εγωτικόν./ Επιμύθιο:/ Η Βουλή είναι μεγάλο ποιητικό εργαστήριο.”.
Από την ποιητική συλλογή του Κώστα Καλαπανίδα "Βομβύκιο".

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου