Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Γράφει ο: ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Κάθε Κρητικός και η νοσταλγία του

Κάθε, όπου γης, Κρητικός και η ιστορία του. Κάθε, όπου γης, Κρητικός και η νοσταλγία του. Στο πλαίσιο αυτό κάθε Κρητικός της Θράκης και η ιστορία του και κάθε Κρητικός της Θράκης και η νοσταλγία του! Ιδίοις όμμασι και ιδίοις ωσί, κατά την τριήμερη παραμονή μου (5-7 Φεβρουαρίου τ.ε.) στην Κομοτηνή, λόγω των εκδηλώσεων που οργάνωσε εκεί το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" με τον γενικό τίτλο "Η ειρηνική κληρονομιά του Ελευθέριου Βενιζέλου", το διαπίστωσα αυτό. Στις κουβέντες που έκανα με πολλούς απ' τους μόνιμα κατοικούντες στην Θράκη Κρητικούς. Κυρίως όμως, όπως έγραψα (βλ. "Χ.Ν.", 12.2.10) στη συνεστίαση του Συλλόγου των Κρητών του νομού Έβρου "Ο Μίνωας", το βράδυ της δεύτερης μέρας, όπου μαζί με τα άλλα μέλη της Χανιώτικης αποστολής, παραβρέθηκα. Κατάμεστη από Κρητικούς του νομού Έβρου, αλλά και ευρύτερα της Θράκης, η μεγάλη, τεράστια σάλα, χωρητικότητας χιλίων και ατόμων, του κέντρου "Νεράιδα" της Αλεξανδρούπολης. Άρωμα Κρήτης στην όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Και βεβαίως πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα η νοσταλγία. Ένα ριζιμιό χαράκι. Ο αναθρώσκων απ' την πατρική παρασιά καπνός. Ένα απόμερο ακρογιάλι που το χαϊδεύει ή το δέρνει κατά περίπτωση, το κύμα. Μια γέρικη ελιά, ένα κλήμα, ένα αγιόκλημα, ένα κυπαρίσσι, ένα "είντα κάνεις". Μπορεί και μια μάνα ή μια αδερφή. Τα έβλεπα όλα τούτα στα μάτια τους, τα άκουγα στα λόγια τους, τα μελετούσα στα ζάλα του χορού τους. Συγκίνηση μέχρι δακρύων. Μαδάρες μου Χανιώτικες, κορφή του Ψηλορείτη και Λασιθιώτικα Βουνά, γειά σου, Παντέρμη Κρήτη!





Εις το επανιδείν...

Αλλεπάλληλους "σεισμούς" γνώρισε το βράδυ εκείνο το κέντρο "Νεράιδα" της Αλεξανδρούπολης, όπου έγινε η, περί ης ο λόγος στην προηγούμενη εύφημη μνεία, συνεστίαση. "Σεισμός" όταν ανακοινώθηκε από μικροφώνου η παρουσία μας. "Σεισμός" όταν πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Κρητών του Έβρου για να χαιρετήσει. "Σεισμός" όταν μίλησε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης κι είπε τ' όνομα "Βενιζέλος". "Σεισμός" όταν στην ομιλία του ο εκπρόσωπος των "Βρακοφόρων" του Ρεθύμνου είπε τη μαντινάδα: "Ο αετός στένει φωλιά στο πιο ψηλό χαράκι/ του Ψηλορείτη εσείς πουλιά λαμπρύνετε τη Θράκη". "Σεισμός" όταν ο λυράρης Γιώργος Λεκάκης με τους συνεργάτες του πήραν στα χέρια τους τα όργανα. "Σεισμός" όταν το χορευτικό συγκρότημα των "Βρακοφόρων" άνοιξε τον χορό. "Σεισμός" ύστερα από κάθε χορό, από κάθε τραγούδι. "Θρακιώτες και οι Κρητικοί γενήκανε αδέλφια/ και τη γλεντούνε τη ζωή για να ξεχνούν τα ντέρτια", μου έγραψε γι' αυτούς τους "σεισμούς", μεταξύ των άλλων, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που μου έστειλε, ο και παρών εκείνο το βράδυ, γενικός γραμματέας του Συλλόγου των Κρητών της Ξάνθης, Αλέξανδρος Στεφανάκης. Εις το επανιδείν, Αλέξανδρε! Στην Ξάνθη αυτή τη φορά!


Για να δείτε τι σημαίνει ελληνική γλώσσα

Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: "Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισάγει καινούργιες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα ν' αποκαλύψει. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων."
Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη, οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών, ότι η ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην Πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως.
Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια ν' αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου τους. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος ελληνίστρια Μαν Ντόναλι και οι καθηγητές ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι. Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας, όταν η Αγγλική έχει 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας.
Σημείωση: Πρόκειται για απόσπασμα από ένα μεγαλύτερο κείμενο με τον ίδιο τίτλο που μου έστειλε η και καλή φίλη αναγνώστρια της στήλης δασκάλα Ελένη Βορεινάκη. Τα σχόλια περιττεύουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου