Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Η ΣΤΙΓΜΗ του μεγάλου “ναι” ή του μεγάλου “όχι” για την Ευρώπη σε μια εβδομάδα, στις 25 - 26 Μαρτίου, συγκεκριμένα. Μα και η στιγμή του μεγάλου “ναι” ή του μεγάλου “όχι” για την Ελλάδα. Δεν έρχεται κάποτε η στιγμή αυτή μόνο για τους ανθρώπους, όπως επιμένει να μας λέει ο Αλεξανδρινός Ποιητής, έρχεται και για τους λαούς.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ στο Εκοφίν κι από το Εκοφίν στο Γιούρογκρουπ η Ελλάδα. Από τον Αννα στον Καϊάφα κι από τον Καϊάφα πάλι στον Αννα. Την τελική απόφαση θα την πάρει, όπως πάντα γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο Πόντιος Πιλάτος ο Ηγεμόνας.

ΕΤΟΙΜΗ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ την λεκάνη με το νερό για να πλύνει και να ξεπλύνει τα χέρια του οι παρατρεχάμενοί του. Ετοιμη του έχουν και την πετσέτα για να τα σκουπίσει. Ετοιμη και η κασέτα για να παίζει στο μαγνητόφωνο. Τι σενάριο κι αυτό αλήθεια!

ΕΝ ΤΗ ΠΑΛΑΜΗ και ούτω βοήσομεν... Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν... Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν...

ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ της τρίτης δεκαετίας του 6ου μ.Χ. αιώνα η εκκλησία πούλησε τα ιερά σκεύη για να βοηθήσει οικονομικά τον αυτοκράτορα Ηράκλειο στην εκστρατεία που ετοίμαζε εναντίον των Περσών. Αλλες εποχές, άλλα ήθη, θα μου πείτε. Και θα έχετε δίκιο!

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ που χάραξε η Νάνα Μούσχουρη, που παραιτήθηκε από τη σύνταξη του Ευρωβουλευτή και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου που παραιτήθηκε από τον μισθό του. Φωτεινά παραδείγματα μα και φωτεινές εξαιρέσεις.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ των εργαζομένων για τα εξοντωτικά και άδικα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σε βάρος τους συνεχίζονται στους δρόμους και στις πλατείες. Το “σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω” δεν το δέχονται. Αυτό δα έλειπε!

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠ’ ΤΟΝ Γλαύκο Κληρίδη που ήρθε και μίλησε προ ετών, ως προσκεκλημένος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στην πόλη μας για την επέτειο της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και ο εν ενεργεία πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Για μια επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς εθνικής σημασίας πρόκειται.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, DEN XEXNO, den xexnw, den xehno, den xehnw, den ksexno, den ksexnw, den ksehno... Από την Οδύσσεια ενός ρήματος.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΥΟ και τρία μέλη της Κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο στον τόπο μας με αφορμή το καθιερωμένο μνημόσυνο του Ελευθερίου και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Επίσκεψη ευαισθησίας...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ και σίγουρα δεν θα ’ναι η τελευταία φορά που οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας. Γνωστή διαχρονικά η μη συνέπεια του κράτους, για να το πούμε κομψά, απέναντί τους.

ΜΙΑ ΦΤΩΧΗ ΓΥΝΑΙΚΑ είχε καταφύγει στον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο για να βρει το δίκιο της, ενώ αποτέλειωνε το γεύμα του κι είχε πιει πολύ κρασί. Ο Φίλιππος άκουσε την υπόθεσή της, αλλά δεν ικανοποίησε το αίτημά της. Φεύγοντας του είπε: “Δεν θα παρατήσω την υπόθεσή μου, θα κάνω έφεση”. Ο Φίλιππος την ρώτησε σε ποιον θα κάνει έφεση και αυτή του απάντησε: “Στον βασιλιά Φίλιππο, όταν δεν θα είναι μεθυσμένος”.

“Ηθελα, Θε μου να ’βλεπα τον ήλιο της ειρήνης / να λάμπει σ’ ένα ξάστερο κι απέραντο ουρανό / που τώρα τον σκεπάζουνε σύννεφα της οδύνης / τρέμω που βλέπω τη ζωή στου ολέθρου τον γκρεμό / Ω Θε μου, να ’ταν να ’βλεπα τον κόσμο μονιασμένο / σ’ έν’ ακρογιάλι απάνεμο να ’σερναν το χορό / χέρι με χέρι όλοι οι λαοί κι ο μπάτης μαγεμένος / να παίζει με την άρπα του ειρηνικό σκοπό”.
Από το ποίημα “Ο πιο ωραίος μου πόθος”
του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα(17.03.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου