Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφειο
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΙ 'ΝΑΙ ο κάβουρας, τι 'ναι το ζουμί του! Πολλές φορές το σκέφτομαι αυτό, καθώς αρχίζω να γράφω τη στήλη. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχω να γράψω, για τούτο, για τ' άλλο, για το παράλλο κι όλα τ' άλλα παράλλα, ποια να βάλω μέσα και ποια ν' αφήσω έξω! Πολλές φορές όμως "παίζει" η άλλη παροιμία που λέει "μάζωνε κι ας είναι και ρώγες". Κουρκούτι είναι γινωμένο το μυαλό μου, λίγα, πολύ λίγα έχει αποθηκεύψει για τις ανάγκες της στήλης.

ΔΙΑ ΤΗΣ πλαγίας άρχισα, πονηρός ο βλάχος, ο γράφων, θέλω να πω, καλά το καταλάβατε. Πράμα ή σχεδόν πράμα δεν έχει αποθηκέψει το μυαλό μου, αλλού έβοσκε προχθές, ενώ ο Πρωθυπουργός μας έτρεχε στις Βρυξέλλες για να μαζώξει τ' ασυμμάζευτα. Ας ξετζαμπουρίσω, λοιπόν, τους όποιους καμπανούς μάζωξα στο καλάθι μου και ό,τι ήθελε προκύψει.

ΚΑΜΠΑΝΟΙ στην περίπτωσή μου είναι τα πολύ μικρά σταφύλια που κάνουν οι κουρμούλες. Να το εξηγήσω αυτό για όσους δεν το ξέρουν και πηγαίνει ο νους τους, Κύριος οίδε πού.
ΤΙΝΑΞΕ τον αγκίσσαρο να δεις πως πέφτει η σκόνη/ δεν το κουνούμε από παέ, τ' αφεντικό σηκώνει. Την άκουσα να την λένε σε κάποια γιορτή, κάποτε τούτη τη μαντινάδα. Τι λέτε, θα μπορούσε να την πει προχθές στις Βρυξέλλες και ο Γιώργος Παπανδρέου; Κι αν μπορούσε σε ποιον θα την έλεγε; Στον Τρισσέ, στον Σαρκοζί ή στην Μέρκελ;

ΕΙΔΟΣ αρωματικού θάμνου που κάνει εκπληκτικής ομορφιάς μωβ λουλουδάκια είναι ο αγκ(κ)ίσσαρος. Αναζητήστε τον να τον βρείτε όσοι δεν τον ξέρετε. Είναι τόση η ομορφιά του που δεν θα πάει ο κόπος σας χαμένος.

ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ, στα δυο στενά, τον σκοτώσανε τον Σακαφλιά. Στα στενά των Βρυξελλών πάντως μάλλον την έβγαλε, προσώρας τουλάχιστον, καθαρή. Άμποτε να δώσει ο θεός να πάψουν να τον κυνηγάνε. Δεδομένο ότι κι αυτός θ' αλλάξει τρόπο συμπεριφοράς.

ΕΝ ΤΗ παλάμη και ούτω βοήσομεν... Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν.. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν... Το ξέρω ότι το 'γραψα και τις προάλλες, λέτε να μην το ξέρω! Να μην το ξαναγράψω όμως, ενώ η Ελλάδα με δεδομένη την... γερμανικογαλλική απόφαση ετοιμάζεται να βγει στη γύρα για δανεικά;

“ΘΑΥΜΑΣΙΑ” είπε στον Μιχαήλ Άγγελο ένας φίλος του, για ένα άγαλμα που κατασκεύαζε. Όταν τον ξαναεπισκέφτηκε τον ρώτησε αν εργάστηκε κι άλλο κι ο καλλιτέχνης του απάντησε ότι δούλεψε πολύ για να γυαλίσει μια πτυχή του ενδύματος, να κάνει ζωηρότερα τα μάτια, και για να κάνει εκφραστικότερα τα νεύρα του αριστερού χεριού. "Αυτά είναι ασήμαντα", του είπε ο φίλος του. Ο Μιχαήλ Άγγελος του απάντησε: "Ναι, θα ήταν όλα αυτά ασήμαντα το καθένα χωριστά, όλα μαζί όμως κάνουν το άγαλμα τέλειο."

“Απέχω ευβούλως/ Πυρρίχιων ακραίων/ Ενοχών κοπής έωλων/ Ναυμαχία εις ύδατα θολά/ Οξείδωσα εργαλεία αιχμηρά/ Χρησμών ερριμμένων ένθεν κακείθεν/ Οιωνοσκοπώ με την κλεψύδρα του νου/ Περιέπλευσα ακτογραμμές άγονες/ Οδυσσέως ευχή - δοκιμασία/ Ιχνηλατώ κατά βούληση/ Ήρεμος ελέγχω τύχη/ Σοφίας ανάγνωσμα/ Ήδιστα ηχηρό”
Το ποίημα "Απ-Ενοχο-Ποίηση" του Χρίστου Κοντοβουνήσιου


ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου