Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΕΓΑΛΗ Τρίτη, σήμερα και Μεγάλη Κρίση ή ο Χριστός εκρίθη ή και εκρύφθη, για να θυμηθώ σ' όλες τις εκδοχές το τραγουδάκι που λέγαμε, όταν ήμαστε παιδιά. Το θυμάστε, πιστεύω, οι παλιότεροι. Δεν ξεχνιούνται αυτά τα πράγματα.

ΜΕΓΑΛΗ Τρίτη, λοιπόν, ύστερα απ' τη Μεγάλη Δευτέρα, τη μεγάλη μαχαίρα ή τη μεγάλη φοβέρα και πριν τη Μεγάλη Τετάρτη που ο Χριστός εχάθη. Με ό,τι όλα αυτά σημαίνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η ΜΕΓΑΛΗ μαχαίρα των αναγκαίων πλην όμως άδικων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μέτρων που λήφθηκαν απ' την Κυβέρνηση. Η μεγάλη κρίση της ελληνικής οικονομίας. Ο ατέλειωτος γολγοθάς που έχουμε να διανύσουμε σαν χώρα. Δεν μπορεί, κάποτε θα έρθει η Ανάσταση!

ΣΤΗ ΓΥΡΑ για δανεικά μεγαλοβδομαδιάτικα. Για να δούμε, τι θα δούμε! Θ' αντέξει η με ραφές Δ.Ν.Τ. ευρωπαϊκή ομπρέλα που μας προσφέρθηκε ή θα αποδειχθεί άνθρακες ο θησαυρός;

ΑΝΑΣΑΝΑΝ, λέει, οι ελληνικές τράπεζες και χαράς ευαγγέλια για τους έλληνες τραπεζίτες. Να 'ναι καλά ο Τρισέ. Άγαλμα θα τον κάνουν, να μου το θυμηθείτε. Μέχρι και νερό θα πίνουν στ' όνομά του. Οι τραπεζίτες...

ΝΕΡΟ στ' όνομα του Τρισέ οι τραπεζίτες, γουλιά γουλιά το φαρμάκι οι εργαζόμενοι. Ασπρο πάτο! Με γεμάτο πιάτο οι πρώτοι, μ' άδειο οι δεύτεροι.
ΟΥΤΕ η μάγισσα Κλοκλώ να ήταν η Άνκελα Μέρκελ. Ούτε η Άνκελα Μέρκελ να ήταν η μάγισσα Κλοκλώ! Ένα νόμισμα σε δύο όψεις ή μια όψη σε δύο νομίσματα;

ΧΑΛΚΙΝΟ μετάλλιο η Ελλάδα, λέει, στις στρατιωτικές δαπάνες! Το χρυσό (αναμενόμενο) οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το αργυρό, (επίσης αναμενόμενο) το Ισραήλ. Πάει τους φάγαμε τους Τούρκους!

ΔΙΠΛΑ δίπλα στον τοίχο οι δύο τηλεοράσεις. Η μια να μεταδίδει τον αγώνα Ατρομήτου - Παναθηναϊκού και η άλλη τον αγώνα Ολυμπιακού - Ξάνθης. Δίπλα δίπλα οι καρέκλες των φιλάθλων των δύο ομάδων. Η τέλεια συνύπαρξη στο καφένείο του συμπεθέρου μου, του Γιώργου του Κοκολογιάννη, προχθές!

ΑΝΤΩΝΙΟ Π. Βακάκη, θεολόγο - ιεροψάλτη, Κίσαμος: Χαράς στους δασκάλους, που αξιώνονται τέτοιας τιμής απ' τους μαθητές τους! Μια απ' τις πολλές σκέψεις που έκανα, περιδιαβάζοντας τον λίαν καλαίσθητο τόμο, που έγραψες για τον άρχοντα - μουσικοδιδάσκαλο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, πρωτοψάλτη και χοράρχη Θεόδωρο Βασιλικό, και που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις! Είναι να μην καμαρώνουν οι δάσκαλοί τους, όπως εμένα. Πάντα άξιος!

ΑΝΑΜΕΣΑ στις υποψήφιες που είχε να διαλέξει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου για γυναίκα του ήταν και η πανέμορφη και πανέξυπνη Κασσιανή. Περνώντας από μπροστά της θαμπώθηκε απ' την ομορφιά της και θέλησε να την πειράξει: “Εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα” (απ' τη γυναίκα προέρχονται όλα τα κακά) της είπε, εννοώντας την Εύα. “Αλλά και εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω” (αλλά και απ' τη γυναίκα προέρχονται όλα τα καλά) του απάντησε αυτή, εννοώντας την Παναγία που γέννησε τον Χριστό. Ο Θεόφιλος κατάλαβε ότι παραήταν έξυπνη κι επέλεξε για γυναίκα του τη Θεοδώρα. Στη συνέχεια η Κασσιανή έγινε μοναχή, και διακρίθηκε ιδιαίτερα στην ποίηση. Δικό της ποίημα είναι το γνωστό και ως “Τροπάριο της Κασσιανής”, “Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή...” που ψάλλεται απόψε στις εκκλησίες.

“Μαγδαληνή σε φώναζαν/ γιατί πουλούσες μύρο/ μα εγώ στον κόρφο σ' έψαξα και βρήκα δάκρυα/ Απ' τη δουλειά σε σχόλασαν/ γιατί έφαγες το μήλο/ το Σάββατο γονάτισες/ στης γης μιαν άκρια./ Κι ήρθα ν' ακούσω τις φωνές/ που φύλαγες στο στρώμα/ τη νύχτα που μου παίξανε/ στα ζάρια το κορμί./ Ήρθα ν' ακούσω τις φωνές/ μα εσύ κοιμάσαι ακόμα/ με το χεράκι ξέσκεπο/ να φαίνεται η πληγή...”.
Από το τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη (στίχοι Λίνα Νικολακοπούλου) “Μαγδαληνή”.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου