Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ, πλην όμως Μεγάλη Πέμπτη, σήμερα, όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι η μέρα δεν σηκωνει ψέματα. Τα ηθελημένα αθώα ψέματα, εννοώ. Μην ψάξετε να βρείτε τα ίχνη τους κάτω απ’ τις γραμμές στα σημερινά “πεταχτά” λοιπόν. Για να μην πάει τζάμπα ο κόπος σας.

ΑΝΟΙΞΙΑΤΗ και Λαμπριάρη ή Λαμπριάτη, αλλά και Αϊ Γιωργίτη και Κερασάρη, αφού αυτό
τον μήνα πρωτοβγαίνουν τα κεράσια, λέει ο λαός μας, διορθώνω έλεγε πάλαι ποτέ, τον Απρίλιο. Καλό μήνα!

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Το κόκκινο χρώμα θυμίζει την Ανάσταση. Το κόκκινο χρώμα διώχνει κάθε κακό. Σε ενεστώτα χρόνο οι απαντήσεις για το βάψιμο των αυγών, που κάποτε γίνονταν αποκλειστικά απ’ τις νοικοκυρές, σαν σήμερα.

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΟ θύμα της εν Ελλάδι... ευδοκιμούσης και... αλωνίζουσας τρομοκρατίας ο δεκαπεντάχρονος μετανάστης απ’ το Αφγανιστάν. Στο περιθώριο του περιθωρίου των όποιων συζητήσεων ο χαμός του. Δεν έχει, αλήθεια, κόκκινο χρώμα το αίμα του;

ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ τής την έχουν στημένη οι διεθνείς αγορές της Ελληνικής Κυβέρνησης. Με το δάχτυλο στην σκανδάλη των σπρεντ την περιμένουν. Αντε να δανειστείς!

ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, προχθές. Να προσεύχονται πάντως, δεν τους ζήτησε.

“ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ αυστηρής λιτότητας οδηγεί σε ακόμη πιο βαθειά ύφεση την οικονομία, με αποτέλεσμα να μη βελτιώνονται τα δημοσιονομικά μεγέθη ενός κράτους. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που οδηγεί σε καταστάσεις όπως αυτές που γνώρισε η Αργεντινή”. Ουδέν σχόλιον στα όσα ο νομπελίστας οικονομολόγος Στίγκλιτς είπε.

ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ αστυνόμευση σε λίγο.. Πιο αποτελεσματική αστυνόμευση σε λίγο... Πιο αποτελεσματική αστυνόμευση σε λίγο... Υπομονή στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 1 Απριλίου αρχίζει η υποβολή ηλεκτρονικά των φορολογικών δηλώσεων. Οσοι πιστοί, της ηλεκτρονικής εποχής μας, προσέλθετε. Οι άπιστοι παραΰστερα...

ΕΙΔΕ ΚΙ ΕΠΑΘΕ να βρει, περασμένα μεσάνυχτα, πρατήριο για να βάλει βενζίνα. Το πρωί διάβασε στην εφημερίδα ότι η απεργία ανεστάλη...

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ότι θα πάμε στη μαλοτήρα. Στοπ! Θα σε περιμένω στην Ασή Γωνιά. Στοπ! Θα είμαστε τρεις. Στοπ! Εγώ, ο Μπάμπης ο Μπουρνάζος κι εσύ! Στοπ! Μήνυμα ελήφθη, Σήφη Πετράκη. Πες της ... μαλοτήρας να μην αφήσει κανέναν να την κόψει αν δεν την κόψουμε και οι τρεις μαζί!

ΟΤΑΝ Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ Ντα Βίντσι ζωγράφιζε τον Μυστικό Δείπνο προβληματιζόταν πολύ με τα πρόσωπα του αριστουργήματός του. Μια μέρα που παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία είδε έναν νεαρό ψάλτη με αγγελική φυσιογνωμία. Αυτός κάνει για το πρόσωπο του Χριστού σκέφτηκε. Τον έλεγαν Πέτρο Μπαντινέλλι. Δέκα χρόνια αργότερα προβληματιζόταν ακόμα για το πρόσωπο του Ιούδα. Κάποια στιγμή συνάντησε τον άνθρωπο που τον έκανε. Ηταν ένα ράκος της αμαρτίας και της διαφθοράς με απαίσια μορφή. “Πώς σε λένε;” τον ρώτησε. “Πέτρο Μπαντινέλλι”, απάντησε αυτός.

“Μέρα τρεμάμενη όμορφη σαν νεκροταφείο/ με κατεβασιές ψυχρού ουρανού/ Γονατιστή Παναγία κι αραχνιασμένη/ τα χωμάτινα πόδια μου άλλοτε/ (Πολύ νέος ή και ανόητα όμορφος θα πρέπει/ να ήμουν)/ Οι και δύο και τρεις ψυχές που δύανε/ Γέμιζαν τα τζάμια ηλιοβασίλεμα”.
Το ποίημα “Μ. Πέμπτη” του Οδυσσέα Ελύτη
(Από το “Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου”)

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

ανιώτικα Νέα(01.04.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου