Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

ΑΝΟΙΞΗ! ΧΑΡΑ ΘΕΟΥ! Να ξυπνάς το πρωί λίγο πριν χαράξει η μέρα και ν’ ανοίγει η καρδιά σου. Ξάστερος ουρανός. Κελαηδισμοί πουλιών κανοναρχούντος ενός γέρου κότσιφα στον διπλανό ελαιώνα. Σπαθιές χελιδονιών μπροστά απ’ το παράθυρό σου. Να λες καλημέρα και να νιώθεις πως υπάρχεις!

ΜΙΑ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ’ναι να βγει, ας βγει να ησυχάσουμε. Αφού θα πάμε που θα πάμε στο Δ.Ν.Τ., ας πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Να μη χάνουμε και τζάμπα τον χρόνο μας.

ΤΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ λέγαμε βαρύ όχι. Προχθές λέγαμε σκέτο όχι. Χθες λέγαμε όχι με λίγο ναι. Σήμερα λέμε ναι με λίγο όχι. Αύριο θα λέμε σκέτο ναι. Μεθαύριο θα έχουμε ήδη πει το βαρύ ναι. Το βαρύ κι ασήκωτο ναι.

ΝΑ ΤΟ ΓΛΥΚΑΝΟΥΜΕ το χάπι, δε λέω. Ελα σου, όμως, που όσο και να το γλυκάνουμε με τίποτα δεν καταπίνεται. Δεν φτάνει που είναι τεράστιο είναι και ολόπικρο το άτιμο! Ναι για το χάπι ΔΝΤ, μιλάμε καλά το καταλάβατε.

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ ο Σωτήρ! Υπάρχει αντίστοιχος τίτλος στην ιστοριογραφία. Τον οικονόμησε κάποιος απ’ τους Πτολεμαίους της Αλεξάνδρειας, δεν θυμάμαι όπως ποιος απ’ όλους. Ακούς εκεί... ο Σωτήρ!

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ευημερούν οι άνθρωποι και να δυστυχούν οι αριθμοί, παρά να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι. Χιλιάδες, εκατομμύρια, δισεκατομμύρια φορές καλύτερα. Πρέπει να μας απασχολήσει ωστόσο και ποιοι φταίμε όταν δυστυχούν οι άνθρωποι χειρότερα και απ’ τους δυστυχούντες αριθμούς.

Μ’ ΑΦΙΣΕΣ ΚΑΙ συνθήματα βρωμίσανε την πόλη/ καθάρισέ την Δήμαρχε, σου το ζητάμε όλοι! Ποιος είπε ότι ο μαντιναδολόγος της στήλης ο Ηλίας ο Σταματάκης, διέκοψε τη συνεργασία του; Αυτό δα έλειπε!

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ενστάσεων από τους δημάρχους του Νομού για τον “Καλλικράτη”. Κοινός παρονομαστής τους το υπό του Δημοσθένους λεχθέν στον Β’ Ολυνθιακό: “Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστιν γενέσθαι των δεόντων” (Υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη χρημάτων και χωρίς αυτά τίποτα δεν μπορεί να γίνει απ’ αυτά που πρέπει να γίνουν).

ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ το ’χουμε για να κόβουμε το ψωμί κι όχι για να κόβουμε τα χέρια μας. Για την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο απ’ τα παιδιά ήταν η κουβέντα μας με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο, προχθές.

ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ τη Γάζα! Βίρα τις άγκυρες του εφησυχασμού, του δόγματος “μέχρι τη μύτη μου”! Πρίμα τα πανιά της ανθρωπιάς!

Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ όχι μόνο δεν πήγε να υποδεχθεί τον Αλέξανδρο, όταν έφτασε στην Κόρινθο αλλά και όταν πήγε ο Μακεδόνας βασιλιάς να τον δει και τον ρώτησε αν επιθυμούσε κάτι να του προσφέρει του είπε να παραμερίσει για να μην του κρύβει τον ήλιο. Ο Αλέξανδρος χωρίς να παρεξηγήσει καθόλου με την απάντηση του Κυνικού φιλοσόφου είπε: “Αν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης”.

“Φόρεσε τη μυριόχρωμη η φύση φορεσιά της/ κι όλα του δάσους τα πουλιά τα ταίρια τους καλούν/ να σμίξουν την αγάπη τους κι ο ερωτιάρης μπάτης/ γλυκά φιλάει τη θάλασσα και τα λουλούδια ανθούν/ Παντού χαρούμενες φωνές στην πλάση αντηχούνε/ θαρρείς κι η νύχτα στ’ άστρα της για έρωτα μιλά,/ γι’ αυτό κι εκείνα πιότερο τη λάμψη τους σκορπούνε, χαίρεται η γη και η ζωή παντού χαμογελά/...”.
Από το ποίημα “Ανοιξη” του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα{17.04.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου