Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τιμήθηκε η Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη




Την "πολυγραφότατη παραμυθού" των Χανίων και της Κρήτης, την συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ευδοκία Σκορδαλά- Κακατσάκη, τίμησαν χθες η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Νομαρχία και ο Δήμος Χανίων, η Ενωση Πνευματικών Δημιουργών.
Στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου της μητρόπολης έγινε μια αναλυτική παρουσίαση των τριών τελευταίων παραμυθιών της συγγραφέως από τους Π. Κωνσταντουδάκη, Α. Μάλμου και Π. Ντουντουλάκη, υπό τον συντονισμό του Βαγγέλη Κακατσάκη, ενώ κείμενα από τα παραμύθια διάβασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, Μιχάλης Αεράκης.
"Η Ευδοκία μπολιάζει τις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών μας, με τα υψηλά ιδανικά της αγάπης, του αλτρουισμού, της αλληλεγγύης, των οικογενειακών και φιλικών δεσμών, της ειρήνης και της ελευθερίας. Ηταν μεγάλη ευτυχία για τον τόπο μας που η Ευδοκία βρέθηκε στα Χανιά μας στα 18 της και παρέμεινε μόνιμα", σημείωσε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο νομάρχης Γρ. Αρχοντάκης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Κ. Βιρβιδάκης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος ότι "τα Χανιά και ευρύτερα η Κρήτη μπορεί να εκφράζεται από δημιουργίες που επηρεάζουν την κοινωνία θετικά και ισχυροποιούν τα θεμέλια της, όπως αυτές της Ε. Κακατσάκη".
Ενα σύντομο βιογραφικό της ζωής και της πλούσιας συγγραφικής δραστηριότητας της συγγραφέως παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών κ. Δημήτρης Νικολακάκης, τονίζοντας πως "αποτελεί εκλεκτό μέλος της Ενωσής μας, αυτή η μεγάλη λογοτέχνιδα , η πολυγραφότατη παραμυθού".
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΗΜΕΡΑ
"Στην εποχή του διαδικτύου και των διαδραστικών παιγνιδιών ποια είναι η θέση του παραμυθιού;", ρωτήσαμε τη συγγραφέα.
"Επειδή τακτικά πηγαίνω σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα για πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, έρχομαι σε επαφή με τα παιδιά και βλέπω ότι είναι πολύ αυστηροί κριτές. Αλλά από την άλλη αποδέχονται πράγματα που αγγίζουν την ψυχούλα τους. Και τα δικά μου παραμύθια αυτό έχουν ως στόχο, όχι το μυαλό τους που βομβαρδίζεται από πολλές γνώσεις και στο σχολείο και παντού, αλλά πιο πολύ στο συναίσθημα και στην ψυχή τους και βλέπω πολύ καλή ανταπόκριση από μικρούς και μεγάλους" ανέφερε.
Η συγγραφέας εξέφρασε πολλά ευχαριστώ προς τους φορείς που οργάνωσαν την εκδήλωση, τους ομιλητές όπως και προς "όλο τον κόσμο που μαζεύτηκε, που φαίνεται ότι τα βιβλία μου τους αγγίζουν.".
Πολύ σύντομα από τις εκδόσεις «Βιβλιόφωνο» θα εκδοθεί το παραμύθι της Ευδοκίας Κακατσάκη «Ένα παράξενο γαϊτανάκι» και ήδη είναι στους εκδοτικούς οίκους "Η χαρά του Θεού" και ένα παραμύθι 500 λέξεων για τα παιδιά που τώρα ξεκινάνε να διαβάζουν, "Η γιασεμιά και τα αστεράκια".

Χανιώτικα Νέα(29.04.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου