Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Eυθύβολα και μη...

Περί... φάβας η συζήτηση


Γράφει ο
Νεκτάριος Ευ.Κακατσάκης


Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τη γέννησή μου -περί τα 27 αν δεν με απατά η μνήμη μου- για να δοκιμάσω...φάβα!
Πλέον είναι από τα καλύτερά μου εδέσματα και ειδικά με λαδάκι, λεμονάκι και συνοδεία από κρεμμύδι, μπορώ άνετα να φάω ολόκληρο το βαθύ πιάτο της σούπας και να -με συγχωρείτε- το γλείψω κιόλας!
Κι όμως θυμάμαι μικρός την... απέχθειά μου γι’ αυτό, παρόλο που ποτέ δεν το ’χα δοκιμάσει.
Οταν δε το δοκίμασα, για κάμποσο καιρό έψαχνα μέσα μου να βρω τις αιτίες που με κρατούσαν μακριά από αυτό το εύγευστο... “όσπριο”!
Η... κυριότερη από αυτές -όσο απίστευτη κι αν ακούγεται- προέρχεται από την ερμηνεία που δίνεται σε αυτήν τη λέξη όταν χρησιμοποιείται ως ποδοσφαιρικός όρος! Κι αυτό γιατί το αστείο γκολ που δέχεται ο τερματοφύλακας με ξεκάθαρη δική του ευθύνη ονομάζεται γκολ - φάβα!
Επιπλέον, αν ο ίδιος τερματοφύλακας συνεχίζει να δέχεται τέτοιου είδους αστεία γκολ
-φάβες τότε χαρακτηρίζεται ως “φάβας”!
Το να ήσουν “φάβας” και νά ’τρωγες “φάβες” στο ποδόσφαιρο και ιδίως ως παιδί σε αυτοσχέδια γήπεδα στις αλάνες, στις πλατείες, στις αυλές των σχολείων δεν ήταν και ό,τι καλύτερο! Ησουν ο περίγελος των παικτών αλλά και των θεατών και αυτή η ρετσινιά δύσκολα έφευγε από πάνω σου! Ακόμα θυμάμαι τους “φάβες” των παιδικών μου χρόνων κι ακόμη και τώρα όταν τους δω στον δρόμο αυτός ο χαρακτηρισμός είναι η πρώτη λέξη που μου ’ρχεται στο μυαλό! Υπάρχουν δε περιπτώσεις που θυμάμαι και τα γκολ - φάβες που εκείνοι δέχτηκαν αλλά αυτό αποτελεί μια άλλη ξεχωριστή ενότητα!
Εδώ θα ’θελα να κάνω σαφές ότι η θέση στην οποία αγωνιζόμουν δεν ήταν αυτή του τερματοφύλακα, άρα δεν απέκτησα ψυχολογικό πρόβλημα δεχόμενος φάβες, ωστόσο τους... φάβες τους συμπονούσα και ακόμη τους συμπονώ, φτάνει να μην αγωνίζονται για πολύ στην ομάδα που υποστηρίζω!
Στο μουντιάλ ποδοσφαίρου που αυτές τις ημέρες διεξάγεται στα γήπεδα της Ν. Αφρικής, η φάβα που έφαγε ο τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας Robert Green έχει γίνει εθνικό θέμα για τους Αγγλους αλλά και παγκόσμιο, ειδικά για τους οπαδούς και τους φιλάθλους που αρέσκονται στο να αναλίσκονται σε συζητήσεις επί συζητήσεων γι’ αυτήν τη φάβα αφήνοντας σημαντικότερα θέματα στην άκρη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου