Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ Μαρίνας, μεγάλη η χάρη της, σήμερα! Δεν έπιασε μόνο απ’ τα κέρατα τον διάολο τούτη η Αγία, τον τσαλοπάτησε κιόλας, αφού τον μάρανε.

ΔΕΝ ΤΗΝ υπολήπτεται και δεν την σέβεται ωστόσο, ο λαός μας μόνο γι’ αυτό. Και τις αρρώστιες και τα ερπετά και τα ζωύφια που χαλάνε τα σπαρτά και τους κακούς ανθρώπους μαραίνει η Αγία Μαρίνα. Χώρια που έχει τη δύναμη να ξεμαραίνει και να θεραπεύει τ’ άρρωστα και μαραμένα παιδιά. Βοήθειά μας!

Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ, κακό χρόνο να ’χει, μας ξαναθυμήθηκε. Εδώ που τα λέμε, αν δεν μας θυμηθεί τούτο τον μήνα, τούτο τον μήνα και τον παραπάνω, τον αποπάνω, πότε θα μας θυμηθεί, τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη; Και καλά ας πούμε να μας θυμάται αυτός. Οι πυρκαγιές, ξορκισμένες να ’ναι να μη μας θυμούνται.

ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ μήνα/ τον αποπάνω/ τον αποπάνω/ τον παραπάνω/ Αϊτός εβγήκε/ να κυνηγήσει/ να κυνηγήσει και να γυρίσει... Στο ξεκάρφωτο. Λόγω ζέστης.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ’ΧΕΙ δεκαπενταρίσει ο Ιούλης, μπορεί όλη ή σχεδόν όλη η Ελλάδα να ’χει πάει ή να σκέφτεται να πάει παραλία, ο πρωθυπουργός της χώρας, ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου, επιμένει να ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Σε Τελ Αβίβ και σε Σόφια μεταβαίνει, λέει, τούτο τον μήνα. Οσο για τον αποπάνω, τον αποπάνω, τον παραπάνω μήνα (πάει μου... κόλλησε!) έχει ο Θεός.

ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ο Γιώργος προσπαθεί, τρέχει... Να του το αναγνωρίσουμε αυτό. Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο, σε γενομένη κουβέντα τις προάλλες, η επισήμανση.

ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ που το 2010 παίρνει 740 ευρώ μεικτά από την 1η Ιουλίου του 2011 θα παίρνει 750 ευρώ και από την 1η Ιουλίου του 2012 763 ευρώ. Μιλημένα, τιμημένα και εγγυημένα! Υστερα από την υπογραφή της τριετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων.

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ φούντες για τους ράφτες! Ουρά σχηματίζουν οι εργαζόμενοι μπροστά από τα ραφεία τους. Καινούργιες τσέπες θέλουν να ράψουν στα παντελόνια τους για να βάλουν τις αυξήσεις που θα τους δοθούν τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χρόνο!
ΤΟ ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να κινηθεί σε νέους δρόμους, σχετικά με τις εκλογές στον δήμο Χανίων. Συμφωνώ μαζί σου, Γιάννη Κουλιεράκη! Φταίει, όμως, μόνο το ΠΑΣΟΚ; Μήπως φταίνε και οι Πασοκατζήδες;

ΘΑΝΑΣΗ Πατεράκη , λυράρη - λαογράφο, πρόεδρο του Συλλόγου Στιχουργών Ν. Χανίων: Καρποί μπιστικού περβολάρη της λαϊκής μας παράδοσης τα βιβλία σας “Αντίλαλος παλιού καιρού” (Χανιά 2006) και “Ξομπλιάστρα του πολιτισμού Κρήτη, λεβεντογέννα...” (2008), που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε. Θ’ αναφερθώ σ’ αυτούς πιο πλατιά, σε άλλη ευκαιρία. Ευχαριστίες πολλές.

Ο ΠΙΤΤΑΚΟΣ ο Μυτιληναίος, ένας απ’ τους εφτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, διέταξε να τιμωρούνται στην πατρίδα του με τη διπλή ποινή όσοι έκαναν εγκλήματα μεθυσμένοι. Ο ίδιος πάντως έπινε μόνο νερό κι όταν τον ρώτησε κάποιος γιατί δεν έπινε κρασί απάντησε: “Γιατί οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται πρώτα απ’ τους άρχοντες”.

“Κρήτη μου, πόσο λαχταρώ το φως σου/ τα λαμπερά σου τ’ ακρογιάλια τ’ ασημένια/ και τα χωριά σου τα παραδεισένια/ αυτά που τα ’χες καύχημα δικό σου./ Πόσο νοστάλγησα τις ομορφιές του κόσμου,/ αυτές που έβλεπες παλιά σε κάθε σπίτι/ σαν ξένος που θα πρωτορθεί στην Κρήτη/ και θα πλαντάξει με τσι μυρωδιές του δυόσμου[...]”.
Από το ποίημα “Νοσταλγία” του Θανάση Πατεράκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου