Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

στα πεταχτα

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

ΞΥΠΝΩ ΠΡΩΙ! Τι πρωί; Αξημέρωτα! Στις 6 η ώρα είμαι κιόλας έτοιμος για δουλειά. Αλλη αίσθηση... Σαν σχόλιο στο χθεσινό ανέκδοτο μου τα είπε. Καιρός να κάνουμε μια σελίδα στο facebook με τίτλο “Οι ξύπνιοι ξυπνούν πρωί”, φίλε! Η απάντησή μου.

ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΑΣ και να κοιμάσαι πάλι/ ζωή ’ναι να ’σαι ξυπνητός όντε κοιμούντ’ οι άλλοι. “Καπάκι” μου ’ρθε στο νου τούτη η μαντινάδα που τη νπρωτάκουσα απ’ τον φίλο μου τον παπα - Γιώργη Χιωτάκη, τον γνωστό σφακιανό ανταρτόπαπα. Να μην την γράψω; Σιγά που μπορώ να κολαντρίζω πάντα το μολύβι μου!

ΕΙΔΑ ΚΙ ΕΓΩ τον πρωθυπουργό και του είπα πως θέλω να μου κόψουν τον μισθό. Κοντά σ’ αυτήν τη σελίδα του facebook, που έχει ήδη γύρω στα 2.500 μέλη μπορεί να δημιουργηθεί και μια άλλη με τίτλο “Χαρίζω όλη μου την σύνταξη στο κράτος”. Τι θα λέγατε;

ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ τους ελληνικούς χαρακτήρες όταν γράφουμε Ελληνικά και όχι λατινικούς, συμβουλεύει η φίλη μου η Σοφία Χατζή απ’ τη δική της σελίδα στο... φατσοβιβλίο. Ετσι και η επικοινωνία είναι καλύτερη και δεν καταστρέφουμε τη γραφή μας, συμπληρώνει. Μου αρέσει, Σοφία!

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ πολεμά ή στηρίζει το σύστημα; Ενας απ’ τους πιο έγκυρους ορισμούς του ρητορικού ερωτήματος. Το βρήκα (το ερώτημα) χθες κάτω απ’ τον τίτλο “Με δύο λόγια” στην αρχική σελίδα του Nooz.gr, κι είπα να το μεταφέρω.

ΑΝ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (... λέμε τώρα) του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ προσγειωνόταν σε κάποια ελληνική τουριστική περιοχή και προσπαθούσε να καταλάβει σε ποια χώρα βρίσκεται, θα είχε μεγάλο πρόβλημα! Αχ αυτές οι ξενόγλωσσες επιγραφές!

ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ να μην βγάλει τη σημαία με τον Δικέφαλο ο γείτονάς μου ύστερα από τη νίκη της ΑΕΚΑΡΑΣ μας επί της Χάποελ Μπερ Σεβά! Δεν το περίμενα, Μήτσο!

ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ εμένα χθες, αν και πολύ το ήθελα να είμαι παρών, έγινε η παρουσίαση του δοκιμίου “Ελάσσονες τόνοι σε μείζονες κλίμακες στην ποίηση τη Βικτωρίας Θεοδώρου” του καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόση Πυλαρινού, με ομιλητή τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων του Νομού μας Κώστα Μουτζούρη, στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου “Ακάλη”. Στον αιώνα η ποίηση της Βικτωρίας Θεοδώρου. Και χωρίς εμάς...

Ο ΣΤΩΙΚΟΣ φιλόσοφος Ζήνωνας ήταν τόσο εγκρατής και μυαλωμένος, ώστε οι Αθηναίοι όταν ήθελαν να παινέψουν κάποιον για την σωφροσύνη του έλεγαν παροιμιακά ότι ήταν “και Ζήνωνος εγκρατέστερος”. Κάποτε σ’ ένα γεύμα που παραβρίσκονταν και πρέσβεις του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου δεν μίλησε καθόλου. Οταν οι πρέσβεις τον ρώτησαν τι να πουν γι’ αυτόν στον βασιλιά τους απάντησε: “Να του πείτε ότι στην Αθήνα υπάρχει ένας άνθρωπος που ξέρει να σιωπά”.

“... Γεγονός πως φεύγουμε αδικαίωτοι/ Ομως οι δρόμοι καθόλου δεν τελειώνουν/ Τα οράματα θα συνεχίσουν την τροχιά τους/ κι οι εξεγέρσεις αλλεπάλληλες/ σαν τις εκρήξεις του άστρου της ημέρας/ αέναα θα ξεσπούν/ όλα θα οικοδομούνται και χωρίς εμάς/ Ολα θα βαίνουν στην αρχή τους και/ στο τέλος τους/ Χωρίς εμάς”.
Από το ποίημα της Βικτωρίας Θεοδώρου “Και χωρίς εμάς”.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

2 σχόλια:

  1. Βαγγέλη καλημέρα από Βρυξέλλες!

    Γράφεις: «ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ τους ελληνικούς χαρακτήρες όταν γράφουμε Ελληνικά και όχι λατινικούς, συμβουλεύει η φίλη μου η Σοφία Χατζή απ’ τη δική της σελίδα στο... φατσοβιβλίο. Ετσι και η επικοινωνία είναι καλύτερη και δεν καταστρέφουμε τη γραφή μας, συμπληρώνει. Μου αρέσει, Σοφία!»

    Διάβασε εδώ πως βάλαμε τα Ελληνικά στους υπολογιστές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια στους υπολογιστές παγκοσμίως.

    Τα λέμε το Σεπτέμβριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή