Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ των βοσκών θεωρείται ο Αγιος Μάμας που γιορτάζει σήμερα. Ιδιαίτερα αγαπητός είναι στην Κύπρο όπου υπάρχουν πάνω από εξήντα εκκλησίες του. Ακόμα κι ένα χωριό έχει τ’ όνομά του. Αχ και να ’μουνα στις Στροβλές στο εκκλησάκι του, σήμερα! Οπως τότε που ξεκινούσα το δασκαλίκι!

ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ κατέφυγε, λέει το συναξάρι του, για να σωθεί ο Μικρασιάτης αυτός Αγιος, όταν τον κυνήγησαν για την πίστη του, στα δώδεκά του χρόνια. Τον έπιασαν, τον βασάνισαν και τον θανάτωσαν τρία χρόνια αργότερα. Εν τω μεταξύ είχε μερώσει όλα τα άγρια θηρία που συνάντησε... Μας χρειάζεται. Πολλά τα άγρια θηρία τη σήμερον ημέρα...

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ δήμαρχος (μια κουβέντα είπα, εδώ άλλοι θέλουν να είναι πρωθυπουργοί), για τον Δήμο Χανίων, συμπληρώνω, θα έπρεπε να πάω και στις τρεις εκδηλώσεις που γίνονταν την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, την ίδια ώρα, εντός των ορίων του. Και στις Μουρνιές, στην εκδήλωση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και στη Νέα Χώρα, όπου η γιορτή της Σαρδέλας και στο παλιό λιμάνι στην εκδήλωση για τις ομορφιές της Γραμπούσας. Τυχεράκιας!

ΕΛΛΗΝ ή Ελληνίδα, ηλικίας από 25 έως 65 ετών που δεν έχει ακόμα δεχθεί πρόταση να είναι υποψήφιος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Είδος προς αναζήτηση.

ΕΜΠΡΟΣ στον αγώνα για την κατάργηση της βάσης του ένα! Καλό το σύνθημα, δεν λέω, να το διορθώσω, ωστόσο, κατά τι. Εμπρός στον αγώνα για την κατάργηση της βάσης του 0,9!

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ κυκλογυροτραπεζοκαρεκλοτρωγοπινόντων, εις υγείαν των κορόιδων. Και μη καπνιζόντων βεβαίως, βεβαίως...
ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΠΝΙΣΩ... Δεν θα ξανακαπνίσω... Δεν θα ξανακαπνίσω... Γράψ’ το 33.333 φορές, φίλε φ(θ)ανατικέ καπνιστή και θα δεις που θα το κόψεις το ρημάδι.

ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ κάνεις, απ’ την Κυριακή το βράδυ, για την ήττα της ομάδας μας απ’ την Κέρκυρα, Μήτσο! Ούτε μιλάς ούτε λαλάς... Τι να πεις και τι να μην πεις, δόλιε!

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ πως δεν υπάρχουν λεφτά; Υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την δια βίου μάθηση, λέει, μέχρι το 2013. Να φαν κι οι κότες...

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ τελείωσαν, οι προσφορές αρχίζουν... Τεχνητές αναπνοές στους εμποράκους για να κρατηθούν στη ζωή.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ μόνο όλη κι όλη κατάφερα να μείνω οφέτος στον κούμο μου. Μια μέρα που, ωστόσο, δεν την αλλάζω με δέκα άλλες. Ακριβώς γιατί είχε πολλά απ’ τα 'δίχως' που μας κρατούν δέσμιους.

ΚΑΠΟΤΕ ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφτηκε κάποιο ψυχιατρείο κι ένας ασθενής άρχισε να τον βρίζει. Αυτός γέλασε και του είπε: 'Ξέρεις ότι είμαι ο Ελευθέριος Βενιζέλος;'. Ο ασθενής χωρίς να χάσει καιρό του απάντησε: 'Να μην το ξαναπείς αυτό, κακομοίρη μου. Ετσι έλεγα κι εγώ πως είμαι ο Ελευθέριος Βενιζέλος και με κλείσανε εδώ που βλέπεις'.

'[...] Κάμε να ζωντανέψουν τα καλύβια/ των ταπεινών βοσκών στα βοσκοτόπια,/ κι απ’ τους μικρούς ανεφανούς ν’ ανηφορίσει/ θυμίαμα ο καπνός ψηλά στα ουράνια,/ να τρέξει ποταμός ξανά το γάλα/ απ’ των βουνών μυρωμένο τα βοτάνια./ Ω Αγιε Μάμαντα, καλέ αγαθέ ποιμένα,/ προστάτη, Εσύ, βοσκών και βοσκημάτων,/ μην κάθεσαι με χέρια σταυρωμένα'.
Από το ποίημα της Διαλεχτής Ζευγώλη - Γλέζου 'Ο Αγιος Μάμας'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου