Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει
ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch,gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'Η ΑΓΑΠΗ έχει μεγάλη καρδιά, είναι ευεργετική, η αγάπη δε φθονεί, η αγάπη δεν καυχάται, δεν περηφανεύεται, δεν ασχημονεί, δεν είναι συμφεροντολόγα, δε θυμώνει, δε μνησικακεί, δεν είναι χαιρέκακη, χαίρεται αληθινά για τη χαρά του άλλου, όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει'.

ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το κεφ. 13, γνωστό και σαν Υμνος της Αγάπης, της Α΄ προς Κορινθίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου, σε μετάφραση Νίκου Ψαρουδάκη (βλ. 'Το Ευαγγέλιο στη γλώσσα του λαού') το παραπάνω 'πεταχτό'. Με αφορμή τη σημερινή γιορτή της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της, της Πίστης, της Ελπίδας και της Αγάπης.

ΕΡΓΟ ΠΙΣΤΗΣ, ελπίδας και αγάπης το Κοινωφελές Ιδρυμα 'Αγία Σοφία', που ίδρυσε πριν από 25 περίπου χρόνια στους Αγίους Πάντες τ’ Αποκόρωνα ο 'σεβασμιώτερος των σεβασμίων' εν ζωή Ελλήνων μητροπολίτης, πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης. Ωσεί παρών και ο παππούς χθες, επί την ηλίου δύσιν, στον εσπερινό...

ΜΟΝΑΧΗ τζη το πελέκα η γαϊδούρα το σωμάρι,/ για μακρύ τζη για κοντό τζη, μοναχή τζη θα το βάλει. Δεν συμβαίνει, βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που λέει η μαντινάδα. Τι κάνουν οι κάθε λογής σωμαράδες; Πάντως καλάθια δεν πλέκουν... Ούτε μπρίκια κολλάνε.

ΣΕ ΡΟΛΟ 'σωμαρά' οι ελεγκτές παύλα δανειστές μας. Αλλος, πάντως, ο σω(α)μαράς κι άλλος ο πεταλωτής. Τα επαγγέλματα εννοώ... Να εξηγούμαστε για να μην παραξηγούμαστε.

ΔΥΟ ΚΑΛΕΣ κουβέντες στην αρχή κι ύστερα πού σε πονεί και πού σε σφάζει. Βροχή τα χαστούκια που ρίχνουν, εν είδει παρατηρήσεων στην έκθεσή τους οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΣΑΣ ΨΗΦΩ! Κι εσένα ξάδελφε, κι εσένα ανίψιο, κι εσένα χωριανάκι, κι εσένα γείτονα, κι εσένα κουμπάρα, κι εσάς φίλες και φίλοι, κι εσένα σύντεκνε, κι εσένα σύντεκνε του συντέκνου μου... Ολες κι όλους σας ψηφώ, σας λέω. Των αδυνάτων αδύνατο, ωστόσο, να σας ψηφίσω όλες και όλους...

ΑΜΑ ΘΕΛΕΙ να σου κάνει τη ζημιά ο... παλαιός των ημερών δαίμων του τυπογραφείου, θα την κάνει. Χθες, για παράδειγμα, άλλαξε στο δεύτερο 'πεταχτό' το όνομα του υπουργού Οικονομικών από Παπακωνσταντίνου σε Παπαντωνίου. Πάλι καλά που δεν έκανε και το 'Γιώργος', Γιάννος...

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ποίημα με το οποίο κλείνω τη στήλη μου, το έστειλε η, και καλή φίλη, καθηγήτρια Αγγλικών Χρύσα Κοντοχρίστου. Το βρήκε, λέει, στο προφιλ του F/B της κοινής μας φίλης Ιώς Ευσταθίου. Να ’σαι καλά, Χρύσα!

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ, που σύμφωνα με το μαντείο των Δελφών ήταν ο πιο σοφός απ’ όλους, αγαπούσε πάρα πολύ τη γεωργία κι έλεγε, μεταξύ άλλων, γι’ αυτήν στον Κριτόλαο: 'Και οι φτωχοί και οι πλούσιοι πρέπει ν’ ασχολούνται με τη γεωργία γιατί δε φέρνει μόνο πλούτο αλλά και γιατί είναι ευχάριστη και διασκεδαστική'.

'Εσείς που βρήκατε τον άνθρωπό σας/ κι έχετε ένα χέρι να σας σφίγγει τρυφερά/... έναν ώμο ν’ ακουμπάτε την πίκρα σας/ ένα κορμί να υπερασπίζει την έξαψή σας/ κοκκινίσατε άραγε για την τόση ευτυχία σας/ έστω και μια φορά;/ Είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή/ για τους απεγνωσμένους;'.
Το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου 'Ενός λεπτού σιγή'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου