Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ξύπνησα χθες, άρχισα να μαδώ, τρόπος του λέγειν, τη μαργαρίτα. Θα βρέξει ή δεν θα βρέξει; Θα ’χουμε πρωτοβρόχια και στα μέρη μας ή δεν θα ’χουμε; Πότε ναι μου ’λεγαν τα σύννεφα, έτσι όπως τα κοίταζα απ’ το παράθυρο, προς μεγάλη μου χαρά, πότε όχι, προς μεγάλη μου λύπη. Δεν γίνεται να περιμένω άλλο, είχα κι άλλη δουλειά να κάνω κι άρχισα, εκεί γύρω στις 12 το μεσημέρι, να γράφω. Οντας πια σίγουρος ότι τα σύννεφα θα έφερναν βροχή. Χαράς ευαγγέλια!

ΠΑΡ’ ΤΟ αβγό και κούρεψ’ το! Θα μπορούσε να είναι το σύνθημα της ημέρας τουλάχιστον για σήμερα που γιορτάζεται, λέει, η Παγκόσμια Ημέρα του Αβγού! Δεν σας κάνω πλάκα! Κι εγώ μέχρι πριν από τρεις μέρες δεν το ήξερα, όμως... τύχη αγαθή, ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τις παγκόσμιες ημέρες, το έμαθα κι είπα ν’ αρχίσω μ’ αυτό.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Αβγού, γιορτάζεται, λέει, κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Ενωση Ωοπαραγωγών με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αβγού. Δεύτερη Παρασκευή του Οκτώβρη δεν είναι σήμερα; Αρα, λοιπόν κι επομένως, σήμερα είναι η Ημέρα του Αβγού και αν μη τι άλλο ας ευχηθούμε χρόνια πολλά... στις κότες για να κάνουν πολλά αβγά!

Ω ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ το απύθμενον βάθος! Ω της αερολογίας το απέραντον εύρος! Ω της μωροφιλοδοξίας το δυσθεώρητον ύψος! Και μη μου πείτε μερικοί - μερικοί 'σιγά τα ωά', έχοντας πιθανόν ακόμα τον νου σας στα δύο προηγούμενα 'πεταχτά'. Για εκλογές πάμε, κοινές διαπιστώσεις κάνουμε.

ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΟ παραδέχομαι! Και βέβαια δεν ισχύουν για όλους, ούτε ίσως καν για τους περισσότερους υποψήφιους τα που έγραψα. Ούτε βάζω σε καμιά περίπτωση να καούν τα όποια ξερά μαζί με τα υπάρχοντα χλωρά. Κάποια φαινόμενα, ωστόσο, δεν ανέχονται...

'ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΤΟΝ έλεγχο του Νομίσματος μιας χώρας (εκδοτικό προνόμιο) και δεν με ενδιαφέρει ποιος ψηφίζει τους νόμους (δηλαδή ποιός κυβερνά)'. Τάδε έφη ο Εβραίος Τραπεζίτης Μάγιαρ Ρότσιλδ (1744-1822). Το διάβασα στην εφ. 'Χριστιανική' (Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου) κι είπα να σας το μεταφέρω.

ΜΑΥΡΟ ΚΑΠΝΟ ’δα κι έβγαινε από ’ναν καλαμιώνα. Μαύρο κι όχι βέβαια 'ώριον' όπως εκ παραδρομής έγραψα χθες στο τέταρτο 'πεταχτό'. Αναγκαία η διόρθωση για να βγαίνει νόημα.

ΟΝΕΙΡΑ φθινοπωρινής νυκτός. Ονειρα που φθίνουν μαζί με τις οπώρες. Κι απού κατάλαβε, κατάλαβε...

ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ των Ελλήνων Ποιητών που γράφουν τραγούδια, κατά τον ειδικό των ειδικών, τον Μίκη Θεοδωράκη, τιμά απόψε, με ελεύθερη είσοδο, η νεοσύστατη Εκπαιδευτική Εταιρεία Χανίων σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση! Οσοι πιστοί (εγώ δεν ξέρω και κανέναν άπιστο) των χιλιάδων, για να μην πω μυριάδων, ποιοτικών στίχων του, προσέλθετε, λοιπόν, απόψε στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ένας φαλακρός έβριζε με μεγάλο ζήλο τον Διογένη. Κάποια στιγμή ο Διογένης, μην αντέχοντας άλλο, του είπε: 'Δεν θα σε βρίσω, θα παινέσω, όμως, τα μαλλιά σου γιατί έφυγαν από ένα κουτό κεφάλι'.

'Φτωχολογιά, για σένα κάθε μου τραγούδι/ για τους καημούς σου, που σεργιανούν στη γειτονιά/ Φτωχολογιά, που απ’ τον πηλό πλάθεις λουλούδι/ και τους καημούς σου τους πλέκεις ψιλοβελονιά./ Στα χέρια σου μεγάλωσαν και πόνεσαν και μάλωσαν/ άνδρες μ’ ολοκάθαρη ματιά/ Ψηλά κυπαρισσόπουλα, χαρά στα κοριτσόπουλα/ που ’χουν κι αγκαλιάζουν τη φωτιά'.
'Στα χέρια σου μεγάλωσαν' (Στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος.
Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης)

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα(08.10.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου