Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch,gr


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ φάση ζωής, τη φάση του χειμώνα, ετοιμάζονται να μπουν σιγά - σιγά η φύση και ο άνθρωπος. Δεν βιάζονται, ωστόσο. Το σκέφτονται και το ξανασκέφτονται το πράγμα. Εχουν καιρό γι’ αυτό. Και η Φύση και ο άνθρωπος. Το μικρό καλοκαιράκι μόλις αρχίζει...

ΜΑΣ ΕΙΠΕ ό,τι του είπε και καθάρισε. Ούτε η πρώτη κουτσομπόλα της γειτονιάς να ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τα που του είπε κάποιος Ελληνας πρωθυπουργός, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί 'κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα'. Μεγάλη κουτάλα!

ΠΟΙΟΣ ΤΟ είπε; Κανείς τελικά δεν το είπε. Πλάκα μας έκανε ο... Ευρωγκρουπάρχης. Ακούς εκεί διεφθαρμένη χώρα η Ελλάδα και μάλιστα δια πρωθυπουργικών χειλέων!

ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ η Ενωμένη Ευρώπη το ’χε τούμπανο το χάλι της ελληνικής οικονομίας και οι κυβερνώντες τη χώρα το ’χαν κρυφό καμάρι δεν συζητείται πια. Το ξεκαθάρισε πλήρως αυτό το θέμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ υπάρχουνε, μας έλεγες Γιωργάκη/ μα πρέπει πως τα έβλεπες στις τσέπες του κοσμάκη. Απ’ τον μαντιναδολόγο της στήλης, τον Ηλία τον Σταματάκη, η μαντινάδα. Ακου να δεις τι θυμήθηκε ο άνθρωπος!

ΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ λογιών κόβεται το καρπούζι. Γι’ άλλη μια φορά μου το θύμισε ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος σε κουβέντα που κάναμε προχθές για τις εκλογές. Ας το έχουν υπόψη τους εκείνοι που νομίζουν ότι κόβεται μόνο κάθετα, μόνο κομματικά δηλαδή.

'ΕΘΕΣΑ ΤΟΝ εαυτό μου σε διαδικασία αξιολόγησης και σε καμιά περίπτωση σε διαδικασία ρουσφετολογικών ανταλλαγών'. Απ’ τα που είπε ο δήμαρχος Σούδας, Γιάννης Περάκης, στην ανοιχτή επιστολή που έστειλε και στην οποία καταγγέλει τις διαδικασίες επιλογής του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ, ένα απ’ όλα που κρατώ είναι κι αυτό. Το ύφος είναι εν τέλει ο άνθρωπος, όπως έχει γράψει ο Buffon.

'ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ να καταγράψει και να φτιάξει τις λακκούβες στα Χανιά;', αναρωτιέται σε μήνυμα που μου έστειλε ο καθημερινός όπως δήλωσε αναγνώστης της στήλης, ορθοπαιδικός γιατρός, Γιώργος Φαζάκης, για να διαπιστώσει στη συνέχεια. 'Πολύ καλή η κίνηση με τα μπλε ποδήλατα αλλά για ποδηλατόδρομους δε μιλάει κανένας. Παρακάτω αναφέρεται στον βελονισμό. 'Είναι δυνατό να πληρώνει το κράτος για λασπόλουτρα και άλλα συναφή αλλά να αγνοεί τον βελονισμό, που τα αποτελέσματά του υφίστανται εδώ και 3000 χρόνια;', ένα από τα σχετικά ερωτήματα που θέτει. Αρκετά 'πεταχτά' ενδιαφέροντα δηλαδή, τα ερωτήματά του και 'πεταχτή' η διαπίστωσή του, δεν νομίζετε;

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ τα αναπαραγωγικά όργανα του σαλιγκαριού βρίσκονται στο κεφάλι του; Γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο ο ήλιος χάνει 360 εκατομμύρια τόνους; Γνωρίζετε ότι το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο, συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα του, είναι το μυρμήγκι; Τρία ακόμα από τα 333.333 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε...

ΚΑΠΟΤΕ ΜΙΑ πανέμορφη ηθοποιός έστειλε ένα γράμμα στον Μπέρναντ Σω, στον διάσημο Ιρλανδό συγγραφέα, όπου του έγραφε: 'Είσαι ο πιο έξυπνος του κόσμου κι εγώ είμαι η πιο όμορφη του κόσμου. Φαντάζεστε τα παιδιά μας, αν γινόμαστε αντρόγυνο;'. Η απάντησή του: 'Θα μπορούσανε όμως τα παιδιά μας να μοιάζανε εμένα στην ομορφιά κι εσένα στην εξυπνάδα'...

'Σε κελιά μοναξιάς/ στα σαγόνια συνθλίβομαι του αιώνα./ Ανασύρω αρχαίους αμφορείς./ Καταθέτω τα νεκρά πουλιά των πετρελαιοκηλίδων./ Το άρμα του Ηλιου/ αναδύω απ’ το πέλαγος./ Διαστρωματώνω το φως./ Και προσδένω τα είδωλα./ Με ηγεμόνα τον νου'.
Το ποίημα 'Τα κελιά' της Γιώγιας Σιώκου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χαιώτικα νέα(12.10,10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου